Telefon: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Thijs!bot (pogovor | prispevki)
m robot Dodajanje: zh-yue:電話
YurikBot (pogovor | prispevki)
Vrstica 61: Vrstica 61:
[[mr:दूरध्वनी]]
[[mr:दूरध्वनी]]
[[ms:Telefon]]
[[ms:Telefon]]
[[nds-nl:Tillefoon]]
[[nl:Telefoon]]
[[nl:Telefoon]]
[[no:Telefon]]
[[no:Telefon]]
Vrstica 77: Vrstica 78:
[[uk:Телефон]]
[[uk:Телефон]]
[[vi:Điện thoại]]
[[vi:Điện thoại]]
[[yi:טעלעפאן]]
[[zh:电话]]
[[zh:电话]]
[[zh-yue:電話]]
[[zh-yue:電話]]

Redakcija: 19:57, 25. avgust 2006

Slika:Phone handset.jpeg
Telefonska slušalka
Slika:Phone numberpad.jpeg
Telefonska tipkovnica
Telefon

Telefon (grščina: tele = daleč stran in phone = glas) je telekomunikacijska naprava za sprejem in oddajo zvoka (običajno govora) na veliko razdaljo. Večina telefonije uporablja zapletena telefonska omrežja, ki povežejo katerakoli dva uporabnika.

Še nekaj let nazaj je bila telefonija sinonim za fiksno telefonijo, vezano na razvejana žična omrežja. Danes se zelo hitro širita brezžična oziroma mobilna telefonija, ki omogoča uporabo telefona praktično kjerkoli na Zemlji. Pri tem se uporabljajo in prepletajo povezave v obliki bakrenih paric ali svetlovodov, brezžična radiotelefonija, ki lahko vključuje tudi satelitsko telefonijo ter internetna telefonija (VOIP), ki uporablja širopasovne internetne povezave.

Izumiteljstvo telefona ni povsem jasno, močno pa so k izumu prispevali Antonio Meucci, Philip Reis in Alexander Graham Bell, ki je pogosto naveden kot edini izumitelj.

Prve naprave uporabne za prenos signala so bile razvite že leta 1849, vendar je šele 2. junija 1875 Bellu, kot prvemu uspel prenos glasu. Bell je 14. februarja 1876 vložil (prvi) patent za telefonijo, le dve uri zatem pa tudi Elisha Gray, ki je tudi deloval na tem področju. Izum so kasneje dopolnile različne izboljšave, med njimi: ogleni mikrofon, krožni izbirnik, tonsko izbiranje, pulzno-kodna modulacija.

Telefonijo obvladujejo telefonski operaterji (telekomi), ki imajo pogosto monopol v svojih državah. Prvi transatlantska telefonska zveza je bila vzpostavljena med New Yorkom in in Londonom 7. januarja 1927.

Glej tudi

Zunanje povezave