Dimnice (jama): Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
m Spremenil povezavo Reka iz 'Reka' v 'Reka, Hrvaška', ker je mišljeno naselje.
Brez povzetka urejanja
Vrstica 1: Vrstica 1:
jame so velike
[[Slika:Jama Dimnice (38).JPG|sličica|300px|Jama Dimnice]]
'''Jama Dimnice''' je med vasema [[Slivje]] in [[Markovščina]] v [[občina Hrpelje-Kozina|občini Hrpelje-Kozina]]. Ti dve vasi sta ob glavni cesti [[Reka, Hrvaška|Reka]]-[[Trst]]. [[Jama]] se pojavi, kot dve veliki brezni globoki 40 m. Ta je nastala na stičišču [[fliš]]natega in [[apnenec|apnenčastega]] sveta. Jama je zaščitena kot [[naravni spomenik]].

== Ime ==
Jama je dobila ime po dimu, ki se vali iz nje. Ta nastane zato, ker se mrzel zrak spusti v večje brezno in skozi manjše potiska topel [[zrak]], ko pride do stika toplejšega in hladnejšega zraka nastopi [[kondenzacija]]. Ta se vidi v dimu. Tako so jo vaščani poimenovali »hudičja prekajevalnica« ali »Dimnice« (temu pojavu smo lahko priča le pozimi).

== Nekaj o jami ==
Jama je dolga približno 6 km in globoka več kot 130 m. Dimnice so pretočna jama, ki ima rove razporejene v dveh nadstropjih. V prvem nadstropju so rovi suhi in imajo veliko [[kapnik]]ov. V spodnjem pa teče potok, ki ponikne v vasi [[Velike Loče]]. Ta potok je tudi eden izmed pritokov reki [[Rižana|Rižani]].

V Dimnice vodi pot, ki se zaključi v »Plesni dvorani«, ki je namenjena prireditvam v jami. Ta dvorana se nahaja okoli 40 m pod površjem. Plesni dvorani sledi »Bela dvorana« s številnimi [[anemolit]]i in visokimi kapniškimi stebri. Tej dvorani sledita dve manjši in sicer »Vilinska dvorana« in »Marmitna dvorana«. Tema sledi ponovno ena izmed večjih in pomembnejših dvoran, »Podorna dvorana« v kateri je ena izmed največjih zaves. V tej dvorani je tudi veliko sigastih ponvic. V zadnji dvorani so sigove ponvice v obliki [[kitajski zid|kitajskega zidu]] po katerem je tudi dvorana dobila ime, »Kitajska dvorana«. V Končni dvorani so koreni stalagmitov, zaključi pa se s sigovo kopo. ki zapira rov.

Dimnice zaradi zanimivosti pogosto obiskujejo učenci in dijaki. [[Jože Žumer]] je v jami razvijal tudi krasoslovno didaktiko.


==Viri==
==Viri==

Redakcija: 18:48, 16. marec 2022

jame so velike

Viri

  • Odlok o razglasitvi naravnih znamenitosti in kulturnih spomenikov na območju občine Sežana, (Primorske novice, Uradne objave, št. 13/92),

Zunanje povezave