Bičkarji ovratničarji: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
m vrnitev sprememb uporabnika 194.249.44.145 (pogovor) na zadnje urejanje uporabnika Kolega2357-Bot
m pp
Vrstica 11: Vrstica 11:
}}
}}


'''Bičkarji ovratničarji''' ([[Znanstvena klasifikacija živih bitij|znanstveno ime]] '''''Choanoflagellata''''') so [[živalski bičkarji]] (''Zooflagellata''), ki živijo posamič ali v kolonijah. Zanje je značilno, da imajo okrog bička ovratnik iz mikrovilov (številni vzporedni celični izrastki). Nanj se lepijo drobni organski delci in [[mikroorganizem|mikroorganizmi]], s katerimi se ovratničarji hranijo. Bičkarji ovratničarji delajo z bičkom [[vodotok|vodni tok]], da prinaša žrtve na ovratnik.
'''Bičkarji ovratničarji''' ([[Znanstvena klasifikacija živih bitij|znanstveno ime]] '''Choanoflagellata''') so [[živalski bičkarji]] (Zooflagellata), ki živijo posamič ali v kolonijah. Zanje je značilno, da imajo okrog bička ovratnik iz [[Mikrovilus|mikrovilov]] (številni vzporedni celični izrastki). Nanj se lepijo drobni organski delci in [[mikroorganizem|mikroorganizmi]], s katerimi se ovratničarji hranijo. Bičkarji ovratničarji delajo z bičkom [[vodotok|vodni tok]], da prinaša žrtve na ovratnik.


V davni geološki preteklosti naj bi se iz kolonijskih ovratničarjev razvile [[spužve]].
V davni geološki preteklosti naj bi se iz kolonijskih ovratničarjev razvile [[spužve]].

Redakcija: 22:35, 8. oktober 2021

Bičkar ovratničar


Znanstvena klasifikacija
Domena: Eukaryota (evkarionti)
(nerangirano) Opisthokonta
Deblo: Choanozoa
Razred: Choanoflagellatea

Bičkarji ovratničarji (znanstveno ime Choanoflagellata) so živalski bičkarji (Zooflagellata), ki živijo posamič ali v kolonijah. Zanje je značilno, da imajo okrog bička ovratnik iz mikrovilov (številni vzporedni celični izrastki). Nanj se lepijo drobni organski delci in mikroorganizmi, s katerimi se ovratničarji hranijo. Bičkarji ovratničarji delajo z bičkom vodni tok, da prinaša žrtve na ovratnik.

V davni geološki preteklosti naj bi se iz kolonijskih ovratničarjev razvile spužve.