Grška temna doba: Razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
odstranjeni 104 zlogi ,  pred 9 meseci
Bot: Datoteka Protogeometric_building.jpg je bila v Zbirki izbrisana, zaradi Failed license review; non-free license (F4): [[:c:Commons:Deletion requests/File:Protogeometric building.jpg
(Bot: Datoteka Protogeometric_building.jpg je bila v Zbirki izbrisana, zaradi Failed license review; non-free license (F4): [[:c:Commons:Deletion requests/File:Protogeometric building.jpg)
 
 
== Grobovi v Lefkandiju ==
 
[[File:Protogeometric building.jpg|thumb|Protogeometrična zgradba in pokopališče Tumba v Lefkandiju]]
 
Lefkandi na otoku Evboja je bilo uspešno naselje v pozni bronasti dobi <ref>{{cite web|url=http://lefkandi.classics.ox.ac.uk/publications.html |title=Excavations at Lefkandi: Publications |website=Lefkandi.classics.ox.ac.uk |date= |accessdate=2016-01-04}}</ref>, ki je morda stara [[Eretrija]]. <ref>The candidates and their opponents are noted in Fox 2008:51 note 23.</ref> Prav hitro si je opomoglo po razpadu mikenske kulture in pri izkopavanjih leta 1981 so v enem grobišču našli največjo stavbo iz 10. stoletja pr. n. št., še neznano iz Grčije. <ref>M. R. Popham, P. G. Calligas, and L. H. Sackett, (eds.), ''Lefkandi II: the Protogeometric Building at Toumba, Part&nbsp;2. The Excavation, Architecture and Finds,'' BSA Suppl. vol. 23, Oxford 1993.</ref> Včasih jo imenujejo ''heroon'', to je dolga ozka stavba, 50 x 10 metrov, ki je imela dva pogrebna jaška. V enem so bili štirje konji, v drugem je bil upepeljeni moški, pokopan s svojim železnim orožjem in žensko, močno okrašeno z zlatim nakitom. <ref>Edward Bispham, Thomas Harrisom, Brian A. Sparkes, ''Ancient Greece and Rome'', page 89, The Edinburgh Companion, Ed 2006.</ref> Moške kosti so bile v bronasti posodi iz Cipra z lovskim prizorom na obodu. Ženska je imela z zlatom prevlečene zvitke v laseh, prstane, zlat prsni oklep, družinsko ogrlico (izdelano kot ciprska ali bližnjevzhodna ogrlica pred 200–300 let pred tem pokopom) in slonokoščeno bodalo na glavi. Konji so bili najbrž žrtvovani, nekateri mislijo, da imajo železne delce v ustih. Ni ohranjenih dokazov, ki bi pokazali, ali je bila stavba zgrajena kot hiša za pokop ali je oseba v grobu junak ali lokalni poglavar, pokopan v svoji veliki hiši; res pa je, da je bila hiša kmalu porušena in ostanki uporabljeni za oblikovanje približno krožne gomile čez steno iz štorov.
14.702

urejanji

Navigacijski meni