Prvi zakon termodinamike: Razlika med redakcijama

Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
ročno vrnjeno
m (vrnitev sprememb uporabnika »164.8.216.38« (pogovor) na zadnje urejanje uporabnika »84.52.143.11«)
(ročno vrnjeno)
==Zgodovina==
 
O ohranitvi energije so razmišljali že antični filozofi, npr. [[Tales|Tales iz Mileta]], v sodobni obliki pa ga je formuliral nemški zdravnik [[Julius Robert von Mayer]] ([[1814]]-[[1878]]) v svoji razpravi »Razmišljanje o silah neorganske narave«, objavljeni v ''Annalen der Chemie und Pharmacie'', '''43''', 233 (1842). Mayer je do svojega zaključka prišel na potovanju na nizozemsko vzhodno Indijo (današnja [[Indonezija]]), kjer je opazil, da je [[kri]] pacientov zaradi manjše vsebnosti [[kisik]]a temnejše rdeče barve. To je pripisal toplejšemu podnebju, zaradi česar ljudje potrebujejo manj kisika in s tem manj energije za vzdrževanje telesne [[temperatura|temperature]]. Odkril je, da sta tako [[toplota]] kot [[delo]] obliki [[energija|energije]]. Ko je izboljšal svoje znanje fizike, je izračunal tudi kvantitativno zvezo med njima.
O ohranitvi energije so razmišljali že antični filozofi, npr. [[Tales|Tales iz Mileta]], v sodobni obliki pa ga je formuliral nemški ohhahahahhaha oj šte boogi? hahaah
 
[[James Prescott Joule]] je leta [[1843]] neodvisno odkril zakon s poskusom, danes znanim kot ''Joulov poskus'', pri katerem je utež ob spuščanju prek škripca poganjala mešalo v kalorimetrski posodi. Joule je pokazal, da je težnostna [[potencialna energija]] uteži enaka toploti, ki jo je [[voda]] prejela ob trenju z mešalom. Joulov poskus je za več let zasenčil Mayerjevo delo, kar je slednjega tako potrlo, da je skušal narediti samomor. Njegovemu delu je ponovno dal vrednost [[John Tyndall]] v svoji razpravi ''Heat: A mode of motion'' ([[1863]]).
 
Podoben zakon je leta [[1847]] zapisal v zasebno objavljeni razpravi ''Die Erhaltung der Kraft'' tudi [[Hermann Ludwig Ferdinand von Helmholtz]].

Navigacijski meni