Dore Klemenčič: Razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
dodanih 83 zlogov ,  pred 8 meseci
m
brez povzetka urejanja
(več sklicev in uredi)
mBrez povzetka urejanja
 
Dore Klemenčič – Maj je bil rojen 15. junija 1911. leta v Galiciji v učiteljski družini. Njegov oče je bil velik narodnjak, spoštovan zaradi svojih naprednih družbenih in gospodarskih idej, med Galičani posebno cenjen zaradi svojega znanja o naprednem sadjarstvu in čebelarstvu. Do upokojitve leta 1925 je bil šolski upravitelj. Tudi mama Ivanka, doma iz okolice Ljubljane, je bila priljubljena učiteljica; gospodinje - predvsem kmečke ženske - je učila gospodinjstva in ročnih del.
 
Po mali maturi na celjski meščanski šoli je Dore Klemenčič leta 1927 odšel v Ljubljano, kjer je bil vajenec v grafično risarskem oddelku Delniške tiskarne. Po delu je obiskoval slikarsko šolo, ki sta jo vodila Anton Sever in MiroMirko Šubic.
 
=== Akademija ===
 
Leta 1929 se je vpisal na zagrebško umetniško akademijo , kjer mu je bil vsa leta glavni profesor za slikarstvo Ljubo Babić (tudi mentor ob diplomi), za grafiko pa Tomislav KrižmanKrizman, oba odlična likovnika in mentorja. Med predavatelji so bili tudi Šenoa, Becić, Vanka. Leta 1934 je diplomiral z odliko.
 
Pomembno obdobje njegovega življenja predstavljaje bil čas po diplomi, preživet v Celju. Tam se je družil z intelektualci in levičarji, ki so se zbirali v Joštovem mlinu. Med njimi se poleg domačega Melhiorja s posebnimi simpatijami spominja, kot je kasneje omenil v dnevniku, Slavka Šlandra. Leta 1938 je želel v Celju pripraviti prvo samostojno razstavo, pa mu takratna likovna -menda klerikalna- srenja tega ni dopustila. Zato je razstavljal v Mariboru, (to je bila njegova prva razstava, načrtoval je razstavo v Ljubljani). V tem obdobju je slikal predvsem portrete po naročilu.
 
27. marca 1938 je bila v [[maribor]]ski [[Kazinska dvorana, Maribor|Kazinski dvorani]] otvoritev njegove slikarske razstave, ki se je je ob drugih mariborskih ljubiteljih slikarske umetnosti udeležil tudi župan dr. [[Alojzij Juvan]].<ref>Maksimiljan Fras, ''Mariborski župan dr. Alojzij Juvan in njegov čas'', Maribor, 2013, s. 316. {{COBISS|ID=266370048}}</ref>
1.578

urejanj

Navigacijski meni