Cursus honorum: Razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
dodanih 2.200 zlogov ,  pred 10 meseci
edil
(edil)
Kvestror (latinsko ''quaestor'', iz latinskega glagola ''quaero'', ''quaerere'',<ref>Lewis, Charlton T. A ''Latin Dictionary: queastor''.</ref> ki pomeni ''poizvedovati'', ''preiskovati'')) je bil najnižji uradniški položaj. Kandidati zanj so morali biti stari najmanj trideset let, kandidati iz [[patricij]]skih vrst pa so lahko bili za ta in vse naslednje položaje dve leti mlajši.
 
Dvajset kvestorjev je služilo vV rimski finančni upravi ali kot namestniki guvernerja provinc je službovalo dvajset kvestorjev. Lahko so bili tudi blagajniki legijelegij. Mlad mož, ki je dobil službo kvestorja, se je štel za pomembnega uradnika. Dodatna naloga vseh kvestorjev je bil nadzor javnih iger. Kvestor je imel dovoljenje za nošenje ''[[Toga|toge praetexta]]'', vendar ni imel spremstva [[liktor]]jev niti svojega imperija.
 
==Edil==
{{glavni|Edil}}
Prokvestor/promagistrat je bil pri 36 letih lahko izvoljen za enega od edilov (latinsko ''aedile'', iz latinskega ''aedes'', ''tempeljska zgradba''). Dva edila sta bila [[Plebejci|plebejska]] in dva [[patricij]]ska. Slednja sta se imenovala ''curule aediles''. Plebejska edila je izvolil svet plebejcev, patricijska pa je izvolil plemenski svet ali ga je imenoval vladajoči [[konzul]]. Edili so bili odgovorni za rimsko mestno upravo, skrbeli za tempelj, od tod njihov naziv, organizirali igre in bili odgovorni za vzdrževanje javnih rimskih zgradb. Zadolženi so bili za preskrbo Rima z vodo in živili. Kot tržni nadzorniki so bili včasih tudi sodniki v trgovskih zadevah.
 
Edili so kot nadzorniki javnih del, templjev in tržnic do neke mere sodelovali s cenzorji, ki so imeli sorodne zadolžitve. Ker so nadzirali organizacijo festivalov in iger, je bil njihov položaj za kariernega politika pozne republike zelo iskan, saj je bilo uprizarjanje spektaklov dobro sredstvo za pridobivanje priljubljenosti.<ref>Beck, Hans (2009). ''Career and hierarchy: the Roman aristocracy and the beginnings of the cursus honorum in the middle republic''. Walter de Gruyter. ISBN 9783050048468.</ref>
 
[[Slika:Cursus Honorum.png|thumb|300x300px|Cursus honorum v času [[Julij Cezar|Julija Cezarja]] (1. stoletje pr. n. št.)]]
 
Patricijski edili so bili uvedeni v 4. stoletju pr. n. št. Njihove naloge se niso bistveno razlikovale od nalog plebejskih edilov, lahko pa so nosili določene simbole svojega položaja, na primer stol ali stolček. Na ta položaj so bili sprva lahko bili izvoljeni samo patriciji, kasneje pa so njihove položaje lahko zasedli tudi plebejci.
 
Patricijskega edila so sprva volili izmenično plebejci in patriciji. V 2. stoletju pr. n. št. se je ta praksa opustila in edile so vsa leta volili oboji.
 
Položaj edila ni bil obvezen korak na ''cursus honorum'' za opravljanje višjih funkcij. Službo edilov so politiki običajno opravljali po kvestorstvu in pred pretorstvom. Veliko je bilo tudi primerov, da je kot edil služboval nekdanji pretor.<ref>''"Aedile | Roman official"''. Encyclopedia Britannica. Pridobljeno 7. septembra 2020.</ref>
 
==Sklici==
38.252

urejanj

Navigacijski meni