Nesreča ladje Costa Concordia: razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
m
popr. prevoda (glavni inženir = upravitelj stroja)→‎Nesreča
(pp slog)
m (popr. prevoda (glavni inženir = upravitelj stroja)→‎Nesreča)
 
Costa Concordia je z 3.206 potniki in 1.023 člani posadke, 13. januarja 2012 ob 19:00 zvečer izplula iz pristanišča Civitavecchia v bližini [[Rima]] in odplula na svojo 7-dnevno plovbo, s postanki v pristaniščih Lazio, Italija, [[Savona (pokrajina)|Savona]] in v še pet drugih pristanišč. Ladji je poveljeval kapitan [[Francesco Shettino]]. Vreme je bilo oblačno, mrzlo, in vetrovno a [[morje]] je bilo več ali manj mirno. Ko se je ladja bližala otoku [[Giglio]], je kapitan Shettino krmarju dovolil, da naj ladjo usmeri proti otoku, da bodo tako potniki lahko bližje videli obalo in celoten otok, vendar ob obali ni ocenil globine morja. Ladja je zavila tako blizu obale otoka, plula je ravno tam, kjer je bil nad vodo viden le en del skale, večina ogromne skale pa je bila do 8 metrov pod vodno gladino zaradi česar iz ladje ni bilo mogoče videti do kje je ta ogromna skala segala.
[[Slika:Costa Concordia map 13-1-2012.svg|sličica|Zemljevid in lokacija, kjer je Costa Concordia plula, zadela skalo in nasedla.]]
Costa Concordia je ob 21:45 (po ladijskem času) z levim trupom zadela v debelo špico podvodne skale. Na trupu ladje pod vodno črto je nastala 50 metrov dolga in približno 3 metre široka luknja. Velik kos kamnite špice skale se je zaradi sile in pritiska ob udarcu odlomil in zaril v trup ladje na koncu luknje. Ob udarcu sta iz trupla ladje odpadla dva dolga jeklena trakova: te so pozneje našli na morskem dnu od 92 do 96 metrov stran od obale. Trk so začutili tudi potniki in posadka na ladji saj se je ladja med udarcem močno zatresla. Kapitan Schettino je kmalu po trku ukazal zapreti vsa neprepustna vrata. Nekaj minut po trku je glavniupravitelj inženir iz strojnicestroja na most obvestil kapitana Shcettina, da je voda poplavila velik del strojnice in da je na boku 23 metrov nepopravljiva velika luknja skozi katero je voda naglo vdirala ter pri tem podirala veliko generatorjev in motorjev.
 
Ker je morska voda podrla in močno poškodovala skoraj vse generatorje, ki so ladji zagotavljali [[Elektrika|elektriko]], je ladja izgubila svojo pogonsko moč, električno energijo in s tem tudi svojo sposobnost zato se je kmalu ustavila. Kapitan Schettino je dejal, da različni stroji, motorji in generatorji niso delovali. Poročila se razlikujejo po tem, da se je ladja kmalu po trku zaradi močnega vdora vode začela nagibati na levo stran. Ob 22:10 je močan severni [[veter]] ladjo obrnil in potisnil proti jugu. Ladja se je nato nagnila na desno stran za 20 °, ko se je voda prelila iz leve strani v desno stran. Ladja je nato ob 22:44 na vodi priplavala do obale otoka Giglio, kjer je zaradi plitve vode, globine 20 metrov, s premcem udarila v morsko dno tako, da se je premec za dober meter in pol zaril v pesek in ostala na tem mestu z vidnim desnim nagibom.
Večina potnikov je bila v času trka v jedilnici. Natakarji so trk pripisali električni okvari. "Gostom smo povedali, da je vse v redu in pod nadzorom, in poskušali smo preprečiti paniko" se je spominjal vodja jedilnice. Po naključju, ko je ladja zadela skalo, so trdili, da je tematska pesem Celine Dion, Titanic "My Heart Will Go On" predvajala v restavraciji. Ladja je izgubila električno energijo kmalu po prvotnem trčenju. "Ladja se je začela tresti. Hrup - kot v filmu se je pojavila panika, posode so popadle na tla, ljudje so tekli, padali po stopnicah in govorili cazzo," je dejal en preživeli potnik. Tisti na zunanji palubi so povedali, da se je ladja nenadoma nagnila na levo stran. Pozneje so potnikom svetovali, naj si oblečejo reševalni jopič.
 
Pol ure pred naročilom o zapuščanje ladje je bil en član posadke posnet na video posnetku, v katerem je potnikom na zbirni postaji rekel: "Rešili smo težave, ki smo jih imeli, in povabili vse, naj se vrnejo v svoje kabine."Ko se je ladja pozneje obrnila na bok, je to kazalo približno 20 ° do desne strani, kar je povzročalo težave pri spuščanju rešilnih čolnov. Predsednik družbe Costa Cruises Gianni Onorato je dejal, da je običajna evakuacija reševalnih čolnov postala "skoraj nemogoča", ker se je ladja nagibala tako hitro.
 
== Reševanje ==
1.807

urejanj

Navigacijski meni