Grad Trenčín: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Nova stran z vsebino: thumb|Grad Trenčin danes '''Grad Trenčín''' ({{lang-sk|Trenčiansky hrad}}, {{lang-hu|trencséni vár}}) je grad, postavljen na vzpet...
(ni razlike)

Redakcija: 10:57, 26. marec 2021

Grad Trenčin danes

Grad Trenčín (slovaško Trenčiansky hrad, madžarsko trencséni vár) je grad, postavljen na vzpetini nad mestom Trenčín v zahodnem delu Slovaške.

Zgodovina

Prva omemba gradu je v zapisu iz leta 179, ki poroča o zmagi II. rimske legije v bitki pri Laugariciju (latinsko ime za Trenčín).[1] Najstarejša zgradba v kompleksu je kamnita rotunda, verjetno zgrajena v času Velike Moravske. Sredi 13. stoletja je bil grad sedež Barona Jakaba Csesznekyja, vazala madžarskega kralja Béle IV. Konec 13. ali v začetku 14. stoletja je bil grad sedež Matuša III. Čaka, legendarnega vladarja reke Váh in Tater. Po njem se imenuje Matúšev stolp, ki je najbolj slikovit del gradu. V spodnjem delu gradu se nahaja vodnjak, ki naj bi ga dal, po legendi, v času Osmanskega imperijaa, izkopati princ Omar. Izkopati naj bi ga dal dal v čast svoji ljubezni, Fatimi, zaradi česar se ga danes drži ime »vodnjak ljubezni«. V resnici je bil vodnjak v živo skalo izklesan v 16. stoletju in je globok okoli 80 metrov. Izkop je trajal 40 let.

Grad danes

Rimski zapis v kamniti plošči

V gradu je danes muzejska zbirka muzeja Trenčín, ki prikazuje zgodovino regije in gradu. V njem je razstavljeno staro grajsko pohištvo, orožje, arheološki ostanki in ostali predmeti. V gradu je tudi galerija. Grad je razglašen za kulturni spomenik Slovaške. V letu 2006 ga je obiskalo 100.000 obiskovalcev.

Reference

  1. Linder, Vladimir (2000). Trenčín Castle. Slovak Heritage and Cultural Society of British Columbia (v angleščini). Zv. 8. Slovak Heritage Live. Pridobljeno 12. oktobra 2019.