Slovlit: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Hladnikm (pogovor | prispevki)
slika
Vrstica 32: Vrstica 32:
[[Kategorija:Jezikoslovje]]
[[Kategorija:Jezikoslovje]]
[[Kategorija:Slovenistika]]
[[Kategorija:Slovenistika]]
[[Kategorija:Spletne strani]]

Redakcija: 12:00, 14. marec 2021

Število sporočil in naročnikov na SlovLitu 2000–2015

Slovlit je diskusijski forum, ki združuje zainteresirane literarne zgodovinarje in jezikoslovce vseh mogočih filoloških usmeritev, zlasti pa sloveniste, doma in po svetu. Omogoča sprotno izmenjavo mnenj o aktualnih strokovnih vprašanjih literarne vede, jezikoslovja, slovenistike, humanistike in akademskega izobraževanja in je tudi forum Slavističnega društva Slovenije.

Zgodovina

Leta 1995 so začele v elektronski obliki tedensko izhajati Novice Oddelka za slovanske jezike in književnosti. Idejni vodja in urednik Novic, Miran Hladnik, profesor na Oddelku za slovenistiko na Filozofski fakulteti v Ljubljani, je nato osnoval Slovlit. Začetki segajo v september 1999. Febuarja naslednje leto se je diskusija preselila na danes obstoječi strežnik.

Organiziranost

Zainteresirani se lahko naročijo na Slovlit sporočila, ki jih nato prejemajo na svoj elektronski poštni naslov. Diskusija je moderirana, kar pomeni, da gre vsako sporočilo, ki ga kdo nameni uporabnikom skupine, prej v uredniško presojo.

Na Slovlit je bilo v maju 2011 naročenih 1388 članov, od tega jih je 412 prejemalo izvleček novic na elektronski naslov. Julija 2015 je bilo naročenih 1597 članov, od tega jih je izvleček prejemalo 547.

V začetku delovanja so naročniki na svoj elektronski naslov prejemali približno štiri sporočila na teden. V naslednjih letih se je ta številka spreminjala. Leta 2005 so tako naslovniki prejeli skoraj deset sporočil na teden, leta 2010 pa približno osem, vendar z večjo količino informacij:

Med aktivnejše slovlitovce, ki spodbujajo diskusijo med naslovniki, v zadnjih letih sodijo moderarator Miran Hladnik, Jaka Železnikar, Igor Kramberger, Aleksander Bjelčevič, Matjaž Zaplotnik in Vladka Tucovič.

Viri

Sorodni tuji forumi