Jeziček (pihala): Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Haklc (pogovor | prispevki)
dodane slike
Haklc (pogovor | prispevki)
razširitev
Vrstica 1: Vrstica 1:
'''Jeziček''' je del ustnika [[Pihala|pihal]]. S pihanjem v ustnik povzročimo vibriranje jezička in tako proizvedemo [[zvok]]. Pri [[saksofon]]u in [[klarinet]]u je enojni, ki je lahko izdelan iz [[trs]]a ali plastike. [[Oboa]] in [[fagot]] imata dvojnega. Izdelan je iz mehkega [[les]]a. Modeli jezičkov se razlikujejo po mehkobi in debelini.
'''Jeziček''' se namesti na [[ustnik]] nekaterih [[Pihala|pihal]]. S pihanjem v ustnik povzročimo vibriranje jezička in tako proizvedemo [[zvok]]. Pri [[saksofon]]u in [[klarinet]]u je enojni, [[oboa]] in [[fagot]] imata dvojnega. Navadno je izdelan iz posušenega stebla [[Navadni trstikovec|navadnega trstikovca]], vse bolj dodelani so tudi jezički iz sintetičnih materialov, ki zdržijo dlje. Modeli jezičkov se v glavnem razlikujejo po trdoti in debelini.


== Galerija ==
== Galerija ==

Redakcija: 11:39, 14. marec 2021

Jeziček se namesti na ustnik nekaterih pihal. S pihanjem v ustnik povzročimo vibriranje jezička in tako proizvedemo zvok. Pri saksofonu in klarinetu je enojni, oboa in fagot imata dvojnega. Navadno je izdelan iz posušenega stebla navadnega trstikovca, vse bolj dodelani so tudi jezički iz sintetičnih materialov, ki zdržijo dlje. Modeli jezičkov se v glavnem razlikujejo po trdoti in debelini.

Galerija