Alexander Bain: razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
Brez spremembe velikosti ,  pred 4 meseci
m
 
Leta 1861 je izdal svojo knjigo ''Preučevanje značaja'' (The study of character) in leta 1868 še knjigo ''Priročnik duševne in etične znanosti'' (Manual of mental and moral science). V teh delih je zbral svoje razprave in teorije. Leta 1870 je izšla njegova knjiga ''Logika'' (Logika), ki jo je izdelal kot učbenik za učence. V njej je razpravljal o logičnih načelih v različnih znanostih in ohranjanju energije v povezavi z izvirom.
 
Bain je s svojimi deli zelo vplival na ameriška filozofa [[Charles Sanders PeircePierce|Charlesa Sandersa PeirceaPiercea]] in [[William James|Williama Jamesa]]. Njihovi sestanki kratkotrajnega "Metafizičnega kluba" v zgodnjih 1860-ih so pogosto vključevali razprave o Bainovih delih.
 
Bain pa je bil zelo pomemben tudi na področju psihologije. Leta 1876 je ustanovil prvi časopis, ki je bil posvečen psihologiji: Mind. Med njegovimi deli psihološke teorije pa so tudi: ''O preučevanju značaja'' (On the Study of Character, 1861), ''Duševna in etična znanost: kompendij psihologije in etike'' (Mental and Moral Science: A Compendium of Psychology and Ethics, 1868) ter ''Telo in um: Teorija njihove povezanosti'' (Mind and Body: The Theories of Their Relation, 1873).

Navigacijski meni