Celzijeva temperaturna lestvica: razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
m
poenotenje predlog, drugi drobni popravki AWB
(→‎Opombe in sklici: +{{Temperaturne lestvice}})
m (poenotenje predlog, drugi drobni popravki AWB)
 
Prva znana navedba<ref>Navedka: Univerza Wisconsina v Madisonu, [http://www.library.wisc.edu/libraries/SpecialCollections/gardens/sectionpages/linnaeus.htm ''Linnæus & his Garden''] in Univerza v Uppsali, [http://www.linnaeus.uu.se/online/life/6_32.html ''Linnaeus' thermometer'']</ref> s sodobno obrnjeno Celzijevo lestvico je članek ''Hortus Upsaliensis'' z datumom 16. december 1745, ki ga je von Linné napisal svojemu študentu Samuelu Nauclérju. V članku je von Linné ponovno navedel temperature v [[oranžerija|oranžeriji]] v botaničnem vrtu [[Univerza v Uppsali|Univerze v Uppsali]]:
 
{{quotecitatni blok|«... ker v [[kaldarij]] (topli del rastlinjaka) zaradi oken, ki so pod takšnim kotom, da le od sončne svetlobe pride takšna toplota, da termometer velikokrat doseže 30 stopinj, čeprav vesten vrtnar po navadi skrbi, da temperatura ne naraste na več kot 20 do 25 stopinj, in pozimi ne pade pod 15 stopinj ...«}}
 
Celzijeva temperaturna lestvica je po [[Evropa|Evropi]] in večini sveta nadomestila starejšo [[Fahrenheitova temperaturna lestvica|Fahrenheitovo]]. V [[termodinamika|termodinamiki]] pa se ob omenjenih uporablja predvsem [[absolutna temperaturna lestvica]].
 
{{Temperaturne lestvice}}
 
[[Kategorija:Termodinamika]]
[[Kategorija:1742 v znanosti]]

Navigacijski meni