Božiček: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Brez povzetka urejanja
m vrnitev sprememb uporabnika 46.123.255.79 (pogovor) na zadnje urejanje uporabnika GeographieMan
Oznaka: vrnitev
Vrstica 7: Vrstica 7:


Moderni božiček je sicer nastal [[Združene države Amerike|Združenih državah Amerike]] na katerega so kot skupek različnih kultur in tradicij na njegovo podobo in lik odločilno vplivali: ''[[Nikolaj iz Mire]]'' (270-343 n.š), zgodnje krščanski škof iz antične Grčije ali današnje Turčije, britanski lik ''Father Christmas'' iz 17. stoletja in nizozemska figura ''Sinterklaas'' s podobo iz knjige Jana Schenkmana "Sv. Nikolaj in njegov služabnik" (1850), ki prav tako izvira iz sv. Nikolaja.
Moderni božiček je sicer nastal [[Združene države Amerike|Združenih državah Amerike]] na katerega so kot skupek različnih kultur in tradicij na njegovo podobo in lik odločilno vplivali: ''[[Nikolaj iz Mire]]'' (270-343 n.š), zgodnje krščanski škof iz antične Grčije ali današnje Turčije, britanski lik ''Father Christmas'' iz 17. stoletja in nizozemska figura ''Sinterklaas'' s podobo iz knjige Jana Schenkmana "Sv. Nikolaj in njegov služabnik" (1850), ki prav tako izvira iz sv. Nikolaja.

In za otroke ki vrjamejo v božička: '''NE OBSTAJA'''


== Zgodovina ==
== Zgodovina ==

Redakcija: 12:25, 27. november 2020

Sv. Nikolaj (270-343 n.š.)
Father Christmas (1658-78)
"Sv. Nikolaj in njegov služabnik" (1850, Jan Schenkman); Sinterklaas
Thomas Nast (1881) je s pomočjo pesmi "A Visit from St. Nicholas" (1823, Clement Clarke) ustvaril prvo moderno podobo božička iz katere je črpal tudi Haddon Sundblom
Upodobitev iz leta 1914

Božiček (Santa Claus, Santa, Weihnachtsmann, Babbo Natale, Père Noël) je novodobna mitološka osebnost, ki obdaruje (pridne) otroke na sveti večer (24. december) ali pa na božično jutro (25. december).

Moderni božiček je sicer nastal Združenih državah Amerike na katerega so kot skupek različnih kultur in tradicij na njegovo podobo in lik odločilno vplivali: Nikolaj iz Mire (270-343 n.š), zgodnje krščanski škof iz antične Grčije ali današnje Turčije, britanski lik Father Christmas iz 17. stoletja in nizozemska figura Sinterklaas s podobo iz knjige Jana Schenkmana "Sv. Nikolaj in njegov služabnik" (1850), ki prav tako izvira iz sv. Nikolaja.

Zgodovina

Izvor

Nizozemski priseljenci so v Ameriki praznovali svetega Miklavža na podoben način, kot ga poznamo tudi na Slovenskem. Temu praznovanju so se priključila nekatera druga izročila zlasti iz Skandinavije. Tudi samo ime Santa Claus izvira iz nizotemščine in pomeni svetega Nikolaja (MIklavža). Nizozemski "Sant-Niklas" je postal SanterKlas in kasneje angleško-nizozemska jezikovna skovanka Santa Claus.

19. stoletje

Nastal je novodobni mit, ki je bil verjetno prvič objavljen v letu 1823 pod naslovom The Night before Christmas (Noč pred božičem). Avtor pesmi ni točno znan, najpogosteje pa v zvezi s tem omenjajo Clementa Clarka Moora in Henryja Livingstona Jr. V pesmi se Božiček prevaža na sankah, ki jih po zraku vlečejo severni jeleni. V pesmi so zapisana celo imena severnih jelenov, a med njimi ni Rudolfa. Jelenček Rudolf se je pojavil prvič šele v letu 1939 v pesnitvi Roberta L. Maya, ki je bila podlaga za znano popevko Johnnyja Marksa: Rudolph, the Red-Nosed Reindeer (Rudolf, jelenček z rdečim nosom).

20. stoletje

V letu 1931 je risar Haddon Sundblom v reklamni akciji podjetja Coca-Cola prvič narisal Božička v rdečih oblačilih z belo obrobo. Ta podoba je kmalu postala svetovni standard za Božička in s tem neplačan reklamni agent za Coca-Colo.

Mit o Božičku se je razširil iz Amerike tudi v druge dežele sveta, zlasti preko ameriških filmov in glasbe.

V Sloveniji v preteklosti Božiček v zgoraj predstavljeni obliki sploh ni bi znan - na božič so Slovenci praznovali dan Jezusovega rojstva. Le ponekod se je med Slovenci prijel nemški običaj, da na božič otroke obdaruje Kristkindl (nemško: Christkind - Dete Kristus), ki so ga včasih poslovenjeno imenovali tudi Božiček (tj. Mali Bog oziroma Dete-Bog). Pesem v reviji Cicibanu leta 1949 (št. 4, str. 56-57) omeni tovrstnega Božička: »[...] A nekdanji je božiček ves drugačen bil možiček [...].«

Pozneje vera ni bila zaželena v javnosti, zato tudi niso bila dovoljena javna praznovanja božiča v nobeni obliki. Edini mitološki dobrotnik, ki ga je komunistična oblast dovoljevala, je bil iz Sovjetske zveze uvoženi Dedek Mraz. Ob razpadu Jugoslavije so k nam prišli tudi vsi ameriški komercialni prazniki, vključno z ameriškim božičem in Božičkom. V zadnjih letih je Božiček razširjen zlasti med neverujočimi, sveti Miklavž pa med verujočimi Slovenci. Kljub pojavu Božička je Dedek Mraz še vedno prisoten predvsem v šolah in vrtcih, pogost pa je tudi v podjetjih (obdarovanje otrok zaposlenih) in na javnih prireditvah za otroke v večjih mestih.

Primerjava z Miklavžem in Dedkom Mrazom

  • Domovanje: Božiček stanuje na severnem tečaju (ali na skrajnem severu Skandinavije).
  • Datum: Božiček obdaruje otroke na božični večer - 24 decembra ali na božično jutro - 25 decembra.
  • Oblačila: Oblečen je v škratovska oblačila rdeče barve z belo krzneno obrobo.
  • Spremstvo: Spremljajo ga škrati.
  • Prevoz: Pripelje se sanmi, ki jih po zraku vlečejo severni jeleni. Prvi v vpregi je jelenček Rudolf.

Glej tudi