Festival Ljubljana: razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
odstranjenih 3.654 zlogov ,  pred 10 meseci
pravzaprav je nujen temeljitejši rv
m (Redakcija 5389920 uporabnika Public relations FL (pogovor) razveljavljena)
Oznaki: razveljavitev vrnjeno
(pravzaprav je nujen temeljitejši rv)
Oznaka: razveljavitev
{{Infopolje
|title = Festival Ljubljana
|image = [[Slika:Festival Ljubljana logo vodoravnil.jpg|140px]]
|label1 = Ime
|data1 = Javni zavod Festival [[Ljubljana]]
|label2 = Sedež
|data2 = Trg francoske revolucije 1, [[Ljubljana]]
|label3 = Datum ustanovitve
|data3 = [[2004 (1952)]]
|label4 = Direktor
|data4 = [[Darko Brlek]]
}}
 
'''Festival Ljubljana''' je javni [[zavod]], ki ga je v taki organizacijski obliki leta 2004 ustanovila [[Mestna občina Ljubljana]] in se ukvarja z organizacijo kulturnih prireditev v mestu, njegovapredvsem glavnaistoimenskega prireditev je poletni Ljubljana Festivalfestivala, ki se odvija že od leta 1953. Javni zavod Festival Ljubljana je ena najpomembnejših kulturno-umetniških organizacij v Evropi. Od podobnih institucij se razlikuje predvsem po dolgoletni tradiciji in vpetosti v mednarodne kulturno-umetniške kroge, ohranja tradicijo in prispeva k visokemu ugledu Ljubljane na svetovnem zemljevidu festivalskih mest ter bogati turistično ponudbo mesta. Festival Ljubljana je dvignil kakovost kulturne ponudbe v Sloveniji in njenem glavnem mestu na zavidljivo raven. Z izbranim programom in gostovanji umetnikov mednarodnega slovesa jo vsako leto znova celo preseže. Dragocena je tudi njegova podpora predstavljanju in raziskovanju dosežkov slovenske sodobne in pretekle glasbene ustvarjalnosti
 
V okviru različnih projektov Festival Ljubljana letno gosti kakšnih 4000 umetnikov iz vsaj 50 držav. Festival Ljubljana je od leta 1977 član mednarodne organizacije [[Evropsko združenje festivalov|Evropskega združenja festivalov]] EFA s sedežem v [[Gent]]u v [[Belgija|Belgiji]], ki združuje karveč 200kot 111 festivalov, nacionalnih festivalskih združenj in kulturnih mrež iz 40 držav terin [[Mednarodnega združenja za upodabljajočo umetnost]] ISPA.
 
== Zgodovina ==
Začetki Ljubljanskega poletnega festivala segajo v leto [[1952]], ko je ''Turistično društvo Ljubljana'' priredilo prvi Turistični teden, v letu [[1953]] pa je bil organiziran prvi Ljubljanski festival. Na njem se je zvrstilo mnogo kulturnih, [[Gospodarstvo|gospodarskih]], [[Folklora|folklornih]], [[Turizem|turističnih]] in [[Šport|športnih]] prireditev.
 
Po letu 1953 je bila [[Ljubljana]] vsako leto prizorišče tako imenovanega Poletnega festivala, na katerem so se predstavili domačih in tujih ustvarjalci in poustvarjalci glasbe, igre, plesa, kot tudi likovne in druge prireditve in razstave. Pomembni gostje Festivala Ljubljana so bili med drugimi: Anna Netrebko, Jonas Kaufmann, [[Dubravka Tomšič]], [[Marjana Lipovšek]], [[Katja Ricciarelli]], Grace Bumbry, lord [[Jehudij Menjuhin]], [[Mstislav Rostropovič]], [[José Carreras]], Slid Hampton, Charles Dutoit, Fabio Luisi, [[Zubin Mehta]], Vadim Repin, [[Valerij Gergijev]], sir Andrew Davis, Danjulo Išizaka, [[Midori]], Jurij Bašmet, [[Ennio Morricone]], Manhattan Transfer, [[Tomaž Pandur]] ter številni drugi. Gostovali so tudi svetovno znani simfonični [[Orkester|orkestri]], med njimi tudi [[New York|Newyorško]] in [[Izrael|Izraelsko]] [[Filharmonija|filharmonijo]], Kraljevi filharmonični orkester iz [[London|Londona]], Orkester Marijinskega gledališča iz [[Sankt Peterburg|St. Peterburga]] ter nekatere operne hiše, med katerimi najbolj izstopata slavni Akademski [[Bolšoj teater]] iz Moskve in milanska [[La Scala|Scala]].
 
Festival se je z leti razvijal, spreminjal, rasel in pomembno vplival na kulturno življenje v Ljubljani in Sloveniji. V zadnjih letih je na poletnem festivalu predstavljenih med 70 in 80 dogodkov različnih zvrsti, ki si jih ogleda približno 80.000 domačih in tujih obiskovalcev.
 
== Izobraževanje ==
Festival Ljubljana skrbi tudi za izobraževanje umetnikov. Zato je ustanovil Akademijo Branimir Slokar in Mednarodni mladinski orkester Akademije Branimir Slokar.
Festival Ljubljana z vrhunskimi kulturnimi vsebinami bogati in izobražuje družbo, soustvarja višjo kulturno ozaveščenost in razgledanost ter zagotavlja izkustva, ki širijo miselni okvir. Nadarjenim mladim umetnikom daje priložnost, da se predstavijo širši publiki. V različnih obdobjih je podpiral orkestre mladih in mojstrske tečaje. Več kot dvajset let pripravlja mednarodni glasbeni cikel Mladi virtuozi, na katerem se predstavijo talenti, zmagovalci različnih tekmovanj.
 
Pod vodstvom priznanih strokovnjakov Festival Ljubljana organizira delavnice za otroke in mladostnike. Tako jim omogoči nepozabne počitnice in hkrati umetniško vzgojo iz likovne umetnosti, ritma, plesa in petja. Za številne udeležence so delavnice, obiski predstav in srečanja z umetniki prvi stik s kulturo in umetnostjo. Prav s tem Festival Ljubljana vzgaja bodočo publiko poletnih kulturnih prireditev.
 
== Prireditve ==
Zavod trajno in nemoteno zagotavlja javne kulturne dobrine na področju vseh vrst kulturnih prireditev, gledaliških, glasbenih in vizualnih ter kongresnih in drugih dejavnosti. Nekatere prireditve, ki jih organizira Festival Ljubljana, so tradicionalne. Med njimi so:
 
'''<big>Ljubljana Festival</big>'''
 
V okviru svoje dejavnosti Festival Ljubljana kot osrednjo prireditev organizira mednarodni poletni festival (koncerte simfonične in komorne glasbe, operne, baletne in gledališke predstave z vrhunskimi domačimi in tujimi umetniki). Program poletnega festivala bogati tudi Mednarodna likovna kolonija, na kateri se vsako leto v plemenitem okolju Plečnikovih Križank zberejo domači in tuji likovni umetniki, ter otroške in mladinske delavnice, ki jih vodijo priznani in uveljavljeni umetniki.
 
'''<big>Slovenski glasbeni dnevi</big>'''
 
'''<big>=== Slovenski glasbeni dnevi</big>''' ===
Prireditev, ki poteka pozno pomladi, so Slovenski glasbeni dnevi, štiridnevni festival sodobne glasbe, ki se ozira tako v slovensko glasbeno poustvarjalnost, kakor tudi skrbi za izvajanje novih skladb. Slovenski glasbeni dnevi se delijo na koncertni in simpozijski del, v okviru slednjega se vsako leto ob novi temi zberejo priznani muzikologi iz vse Evrope. Slovenske glasbene dni popestrijo spremljevalne prireditve, kot so okrogle mize, razstave, predstavitve knjig in podobno. V letu 2009 je bila prvič organizirana tudi glasbena delavnica za otroke, namenjena otrokom glasbenih šol ter pedagogom s Pedagoške univerze v Ljubljani.
 
'''<big>Mednarodni glasbeni cikel=== Mladi virtuozi</big>''' ===
 
Festival Ljubljana svojo redno dejavnost namenja tudi odkrivanju mladih slovenskih glasbenih talentov, zato že vrsto let pripravlja glasbeni cikel Mladi virtuozi, s katerim želi širši javnosti predstaviti največje slovenske glasbene talente, večinoma zmagovalce Državnega tekmovanja mladih glasbenikov. Ciklus Mladi virtuozi je od leta 2009 postal mednaroden, možnost koncertiranja so dobili mladi, nadarjeni interpreti, nagrajenci mednarodnih tekmovanj.
 
'''<big>=== Festivalov december</big>''' ===
 
Praznično božično-novoletno ozračje pričarajo prireditve v okviru Festivalovega decembra. Ob koncertih mladih učencev glasbenih šol, ustvarjalnih delavnicah, razstavah in jaslicah se na Ljubljanskem gradu vrstijo še številne druge prireditve.
 
=== Mednarodna likovna kolonija ===
'''<big>Zimski festival</big>'''
Že več let program poletnega festivala bogati tudi Mednarodna likovna kolonija, na kateri se vsako leto zberejo domači in tuji likovni umetniki. Slikarji zajemajo iz arhitekturnega izročila Jožeta Plečnika in iz umetniških dogodkov najrazličnejših zvrsti, ki jih v tistih dneh ponuja festival.
 
Festival Ljubljana je v letu 2017 pričel z aktivnostmi za uvedbo zimskega festivala v svoj redni program. Koncert Londonskega filharmoničnega orkestra, ki je bil izveden 9. februarja 2017, je bila prva naznanitev zimskega festivala, ki bo potekal vsako leto v mesecu januarju oziroma februarju.
 
== Prizorišča ==
Festival Ljubljana izvede večino svojih prireditev v prireditvenih prostorih Križank, ki omogočajo svojevrstna umetniška doživetja. Poleg glavnega prizorišča Poletnega gledališča Križank so dogodki tudi v Preddverju, na Pergoli, Peklenskem dvorišču in v Viteški dvorani. Samostan Križanke je edinstven zgodovinski in arhitekturni spomenik v Ljubljani, ki ponuja izvajalcem čudovito kuliso za izvedbo nastopov in je bil v letu 2016 razglašen za kulturni spomenik državnega pomena. Obenem Festival Ljubljana vnaša duha vrhunskosti in izjemnih doživetij, ki sicer domuje v Križankah, še na druge atraktivne lokacije po prestolnici. Želja je pripraviti čim več odmevnih prireditev na izjemnem Kongresnem trgu ter (tradicionalno) sodelovati s kulturnimi centri, kot so Cankarjev dom, Slovenska filharmonija, SNG Opera in balet Ljubljana, Narodna galerija idr., ter manjšimi prireditvenimi prostori (NUK, Glasbena matica, Konservatorij za glasbo). Festival Ljubljana si želi novih prizorišč, ki bi bila primerna za izvedbo vrhunskih umetniških projektov v Ljubljani.
 
== Priznanja ==
Festival Ljubljana je dobitnik številnih priznanj:
 
* Nekdanji predsednik Republike Slovenije Milan Kučan ga je 6. novembra 2002 za petdesetletne zasluge pri predstavljanju domače in tuje umetniške dejavnosti nagradil s častnim znakom svobode Republike Slovenije.
 
* Gospodarska zbornica Slovenije je Festivalu Ljubljana v okviru nagrade Feniks za projekt leta 2010 podelila veliko priznanje kot naročniku nagrajenega projekta; agencija Pristop je namreč za tržno-komunikacijsko podporo Festivalu Ljubljana prejela prvo nagrado GZS – kipec Feniks.
 
* Festival Ljubljana je od Kantona Sarajevo prejel priznanje za medsebojno kulturno sodelovanje mesta Ljubljane in Kantona Sarajevo dne 5.7.2010.
 
=== Prireditve na Ljubljanskem gradu ===
* Mestna občina Ljubljana je javnemu zavodu Festival Ljubljana 9.5.2014 podelila plaketo glavnega mesta Ljubljane za leto 2014.
Festival Ljubljana od leta 2000 - 2010 skrbel za programsko ponudbo tudi na Ljubljanskem gradu. V letu 2011 pa je Ljubljanski grad postal samostojni zavod, ki skrbi za pester kulturno- umetniški in turistični program. Prireja različne tradicionalne prireditve med katere sodijo aprilsko jurjevanje, grajska trgatev in martinovanje, božično-novoletne prireditve z jaslicami in silvestrski ognjemet. V prostorih Ljubljanskega gradu (Kazemate, Palacij, Grajska kapela, Hribarjeva dvorana, Peterokotni stolp, Grajsko dvorišče, Galerija »S«) pripravljajo, v sodelovanju z različnimi slovenskimi in tujimi ustanovami, razstave s področja likovne umetnosti, kulturno-zgodovinske dediščine, arhitekture ter oživljanja ljudskega in narodnega izročila.
 
Film pod zvezdami – letni kino na Ljubljanskem gradu je ena najbolj obiskanih poletnih prireditev. Prikazujejo se izbrani filmi minulega leta.
* V letu 2017 je Festival Ljubljana že drugič prejel oznako EFFE, ki je osnova za kakovostno blagovno znamko in trženje vsakega festivala, vsake države in Evrope kot celote.
 
Virtualni grad obiskovalcem ponuja zanimiv prikaz zgodovine gradiu in Ljubljane, lahko pa se podajo tudi na voden ogled po Ljubljanskem gradu. Programi so prilagojeni za vse starostne skupine. Poleg vodenih ogledov lahko najmlajši obiskovalci spoznajo preteklost tudi na ustvarjalnih delavnicah, ki jih organizirajo ob sobotah in nedeljah ter med zimskimi počitnicami. Za ljubitelje kulture in zgodovine pripravljajo različne cikle predavanj, s katerimi strokovne teme o našem mestnem simbolu predstavijo na poljuden način.
Direktor Festivala Ljubljana, g. Darko Brlek, je prejel naslednje nagrade: Prešernova nagrada Univerze v Ljubljani, Bettetova nagrada, Župančičeva nagrada, priznanje častnega občana občine Hajdina ter v letu 2016 nagrado častnika Finance za posebne gospodarske dosežke z nazivom »manager v kulturi«. Leta 2018 je, kot dolgoletni direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana, od predsednika Republike Slovenije prejel državno odlikovanje – red za zasluge, in sicer za prispevek k slovenski kulturi ter zasluge za programsko odličnost in mednarodno odmevnost kulturno-umetniških prireditev.
 
== Zunanje povezave ==
* [http://www.ispa.org/ ISPA]
 
{{ZupanciceviNagrajenci}}
== Vir ==
[https://ljubljanafestival.si/o-nas/dejavnost/ Festival Ljubljana]{{Ljubljana}}
[[Kategorija:Ustanovitve leta 2004]]
[[Kategorija:Festivali v Sloveniji]]

Navigacijski meni