Britannic (film, 2000): Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Chaplain pomeni "Kaplan"
Oznake: vizualno urejanje mobilno urejanje mobilno spletno urejanje
pp
Oznake: vizualno urejanje mobilno urejanje mobilno spletno urejanje
Vrstica 17: Vrstica 17:
}}
}}


'''Britannic''' je ameriški vohunsko romantičen film iz leta 2000, ki ga je režiral [[Brian Trenchard-Smith]]. Film govori o potopu bolniške ladje [[HMHS Britannic]] novembra 1916 pred grškim otokom Kea. V filmu nemški vohun sabotira ladjo, ki je takrat plula pod britansko vojsko. V glavnihih vlogah sta nastopila [[Edward Atterton]], kot nemški vohun Chaplain Reynolds in [[Amanda Ryan]], kot gospodinja Vera Campbell, ki se na ladji leta 1916 usodno zaljubita. [[Jacqueline Bisset|Jacquiline Bisset]] je upodobila gospo Lady Lewis za katero skrbi Vera Campbell. V filmu so nastopili še [[Ben Daniels]], kot častnik Townsed, [[John Rhys-Davies|John Ryhs-Davies]], kot kapitan ladje [[Charles A. Bartlett]] in [[Bruce Payne]], kot doktor Baker.
'''Britannic''' je ameriški vohunsko romantičen film iz leta 2000, ki ga je režiral [[Brian Trenchard-Smith]]. Film govori o potopu bolniške ladje [[HMHS Britannic]] novembra 1916 pred grškim otokom Kea. V filmu nemški vohun sabotira ladjo, ki je takrat plula pod britansko vojsko. V glavnihih vlogah sta nastopila [[Edward Atterton]], kot nemški vohun Kaplan Reynolds in [[Amanda Ryan]], kot gospodinja Vera Campbell, ki se na ladji leta 1916 usodno zaljubita. [[Jacqueline Bisset|Jacquiline Bisset]] je upodobila gospo Lady Lewis za katero skrbi Vera Campbell. V filmu so nastopili še [[Ben Daniels]], kot častnik Townsed, [[John Rhys-Davies|John Ryhs-Davies]], kot kapitan ladje [[Charles A. Bartlett]] in [[Bruce Payne]], kot doktor Baker.


Film je doživel dober uspeh, režiser Trenchard-Smith pravi, da je bil film najboljši izmed treh filmov o katastrofah, ki jih je posnel tisto leto, saj se je pred snemanjem filma odpravil do razbitine in posnel posnetke prave razbitine ladje Britannic. Film je postal bolj priljubljen od filma [[The Omega Code 2.]]
Film je doživel dober uspeh, režiser Trenchard-Smith pravi, da je bil film najboljši izmed treh filmov o katastrofah, ki jih je posnel tisto leto, saj se je pred snemanjem filma odpravil do razbitine in posnel posnetke prave razbitine ladje Britannic. Film je postal bolj priljubljen od filma [[The Omega Code 2.]]

Redakcija: 18:28, 21. september 2020

Britannic
RežijaBrian Trenchard-Smith
ProdukcijaPaul Colichman
ScenarijBrian Trenchard-Smith
VlogeEdward Atterton
Amanda Ryan
Jacquiline Bisset
John Rhys-Davies
Ben Daniels
Bruce Payne
Studio
Flashpoint
DistribucijaE Star Films (Kitajska) Fox Family Channel & Regent Entertainment (tako, vsi mediji)
Datum izida
10. januar 2000 (ZDA)
Dolžina
93 minut
DržavaZdružene države Amerike Združeno Kraljestvo
Jezikangleščina, nemščina

Britannic je ameriški vohunsko romantičen film iz leta 2000, ki ga je režiral Brian Trenchard-Smith. Film govori o potopu bolniške ladje HMHS Britannic novembra 1916 pred grškim otokom Kea. V filmu nemški vohun sabotira ladjo, ki je takrat plula pod britansko vojsko. V glavnihih vlogah sta nastopila Edward Atterton, kot nemški vohun Kaplan Reynolds in Amanda Ryan, kot gospodinja Vera Campbell, ki se na ladji leta 1916 usodno zaljubita. Jacquiline Bisset je upodobila gospo Lady Lewis za katero skrbi Vera Campbell. V filmu so nastopili še Ben Daniels, kot častnik Townsed, John Ryhs-Davies, kot kapitan ladje Charles A. Bartlett in Bruce Payne, kot doktor Baker.

Film je doživel dober uspeh, režiser Trenchard-Smith pravi, da je bil film najboljši izmed treh filmov o katastrofah, ki jih je posnel tisto leto, saj se je pred snemanjem filma odpravil do razbitine in posnel posnetke prave razbitine ladje Britannic. Film je postal bolj priljubljen od filma The Omega Code 2.

Vsebina

V Southamptonu leta 1916 HMHS Britannic (sestrska ladja potopljene ladje RMS Titanic) pripluje, kot bolniška ladja na katero se vkrca veliko zdravnic in nekaj potnikov. Med potniki se na ladjo vkrca Lady Lewis (Jacquiline Bisset), ki z otroki potuje v Grčijo, kjer njen mož v Dardanelah dela, kot veleposlanik. Njeno potovanje spremlja njena gospodinja Vera Campbell (Amanda Ryan), ki je prestrašena zaradi plovbe, saj je pred štirimi leti preživela potop Titanica v katerem je izgubila svojega moža. O svoji misiji poroča kapitanu Bartlettu, ki je dvomljiv, da lahko ženska preživi tako misijo.

Medtem se na Britannic vkrca tudi nemški vohun, kot ladijski kaplan, Kaplan Reynolds (Edward Atterton), ki pozneje odkrije, da ladja na skrivaj prevaža veliko količino nevarnega orožja in streliva namenjenega v Kairo. Po vojaških pravilih Reynolds meni, da je prevažanje tako nevarnega streliva in orožja protizakonito, zato sproži vrsto sabotaže in s svojimi prijatelji naredi načrte, da ladjo prevzamejo in jo potopijo.

Vsak sabotažni napad prepreči Vera ob merabitnem sodelovanju posadke. Ker se zaveda, da je odgovorna, se med nadeljevanjem plovbe med Vero in Reynoldsom splete prijateljstvo. Ko skupaj preživita veliko časa in se v sobi ljubita, pozneje odkrije svojo pravo indentiteto. Kmalu se Vera sooči z njim v strojnici, ko ji Reynolds reče, da bo potopil ladjo.

Nato Reynolds vrže polno steklenico etra v skladišče premoga, kar povzroči orjaško eksplozijo, ki prebije luknjo na Britannicovem levem trupu pod vodno gladino. Ladja poskuša pripluti do otoka Kea sedem milj stran, toda zaradi plutja začne še hitreje toniti. Ko Vera pride na palubo ugotovi, da je William, eden od otrok Lady Lewis, izginil. Reynolds ji ga pomaga najti in uspe jima ga pripeljati do čolna še preden ga spustijo v vodo. Druga velika eksplozija povzroči, da se Reynolds ujame v nek poplavljen prostor v podpalubju. Ko Vero prisiljo, da naj se vkrca v čoln, oddide rešiti Reynoldsa. Najde ga in s pomočjo orodja ji ga uspe rešiti ter nato skupaj plavata skozi poplavljene kabine, rešetke, hodnike in na koncu skozi odprto okno odplavata na površje, kjer se rešita na napol spuščen čoln.

Ko se Vera in Reynolds rešita, opazita en reševalen čoln napolnjen z ljudmi, ki ga valovi vlečejo v Britannicove še vedno delujoče propelerje. Z grozo zagledata kako propeler raztrga čoln in njegove potnike na kose. Nato Reynolds obveže Vero z vrvjo, vrženo z bližnega čolna. Kljub njenim protestom, da ju je mogoče oba rešiti, jo Reynolds poljubi in zavezano vrže v morje. Kmalu se vrvi čolna raztrgajo in tudi tega začnejo valovi vleči v propelerje. Reynolds se odloči za samomor in ostane v čolnu. Minuto pozneje propeler tudi njega v čolnu raztrga na kose in umre. Kmalu se ladja prevrne na desni bok zaradi česar se zrušijo vsi dimniki in se hitro potopi. Na tisoče ljudi se reši z reševalnimi čolni. Pozneje na kraj nesreče pripluje HMS Victoria (ki je predtem pomagala Britannicu med napadom z U-podmornico) ter reši preživele potnike. V spomin na ta dogodek Vera prepeva pesem iz romana Childe Harold, Lyorda Bryona.

Vloge

  • Elanor Oakley - Sarah Lewis
  • Archie Davies - William Lewis
  • Ed Stobart - Častnik Mayfeild
  • Adam Bareham - Ladijski operater
  • David Lumsden - Podmorniški operater
  • Martin Savage - Sweeney
  • Phillip Rham - Jurgens

Žanr

Film je nekakšna mešanica ljubezenskega in romantičnega žanra, čeprav je tudi veliko dolomkov v filmu zelo akcijskih (npr. proti koncu, ko ladja tone). Film se lahko primerja s filmom Titanic, ker tako kot v filmu Titanic, tudi v filmu Britannic ne umreta oba, temveč samo Chaplain.

Viri