SMTP: Razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
dodanih 96 zlogov ,  pred 1 letom
m
Zamenjava zastarelih znack; oblikovne spremembe
m (Zamenjava zastarelih znack; oblikovne spremembe)
SMTP struktura je osnovana na sledečem modelu povezave kot rezultat zahteve uporabnika pošte. SMTP vzpostavi obojestranski prenosni kanal sprejemniku. Sprejemnik je lahko končni ali vmesni.
 
Odgovori SMTP-ja so poslani od sprejemnika pošiljatelja v odgovor na ukaze, ko je prenosni kanal vzpostavljen, pošiljatelj pošlje poštne ukaze, ki označujejo pošiljatelja pošte. Če ima sprejemnik prost kanal, sprejme in odgovori z OK. SMTP pošiljatelj pošlje RCPT ukaz, ki identificira prejemnika pošte. Če prejemnik SMTP-ja lahko sprejme pošto za tega prejemnika, odgovori z OK, če ne, ti odgovori oziroma zavrne tega prejemnika ( toda ne celotne pošiljke transakcije prenosa).
 
SMTP pošiljatelj in SMTP prejemnik se pogajata. Ko se dogovorita, pošiljatelj SMTP-ja pošlje sporočilo, ki je določen s specialnimi sekvencami. Če je sprejemnik SMTP-ja uspešno prejel sporočilo, zopet odgovori z OK. Grafični prikaz SMTP protokola.
 
== Potek dialoga s strežnikom SMTP ==
Pogovor s strežnikom (<fontspan colorstyle="color: blue;">S:</fontspan>) in odjemalcem (C:):
<fontspan color style="color: red;">S: <strežnik čaka na vratih 25 na odjemalca></fontspan>
<fontspan color style="color: blue;">S: 220 www.primer.com ESMTP Postfix</fontspan>
C: HELO mojadomena.com
<fontspan color style="color: blue;">S: 250 Hello mojadomena.com</fontspan>
C: MAIL FROM: <posiljatelj@mojadomena.com>
<fontspan color style="color: blue;">S: 250 Ok</fontspan>
C: RCPT TO: <prejemnik@novadomena.com>
<fontspan color style="color: blue;">S: 250 Ok</fontspan>
C: DATA
<fontspan color style="color: blue;">S: 354 End data with <CR><LF>.<CR><LF></fontspan>
C: Subject: test message
C:
C: Lep pozdrav.
C: .
<fontspan color style="color: blue;">S: 250 Ok: queued as 12345</fontspan>
C: QUIT
<fontspan color style="color: blue;">S: 221 Bye</fontspan>
 
== Varnost ==
 
Sam protokol, kot je zapisan v [[Zahteva za mnenja|RFC]] 822, ne vsebuje nobenih resnih varnostnih mehanizmov. To omogoča težko nadzorljivo masovno pošiljanje [[Nadležna pošta|nadležne pošte]]. Obenem je vsebina elektronskega sporočila, ki ni [[Šifriranje sporočil|kriptirano]], berljivo vsaki napravi ali osebi, ki ima možnost doseči komunikacijski kanal med pošiljateljem in prejemnikom sporočila. Razlog za obe pomanjkljivosti je v tem, da je bil [[Standardizacija|standard]] napisan leta [[1982]], poceni strežniki in odjemalci pa posodobitev in izboljšav ne vključujejo v programsko opremo.
 
Strežnik in bralec v običajnem poštnem spročilu ne moreta biti prepričana, ali je pošiljatelj dejansko tisti, ki je naveden v vrstici »MAIL FROM:«. Težko je tudi preveriti, ali je strežnik, ki je naslednjemu strežniku predal pošto, to storil za lastnika oziroma najemnika tega strežnika, ali za nekoga, ki je strežnik uspel zlorabiti. Zato so boljši programi za predajo in prevzem pošte uveljavili naslednje prijeme:
1.540

urejanj

Navigacijski meni