Gradiščanska: razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
dodani 3 zlogi ,  pred 1 letom
brez povzetka urejanja
Glavno mesto dežele je [[Železno]] ([[Eisenstadt]]). Poleg njega je mesto s posebnim statutom tudi [[Rust]] ob [[Nežidersko jezero|Nežiderskem jezeru]], ki je najpomembnejša naravna znamenitost Gradiščanske in naravni park.
 
Po številu prebivalstva je najmanjša avstrijska dežela, po površini tretja najmanjša (za Dunajem in Predarlškim), po narodnostni sestavi pa najprestrejša, saj je bila prej del Ogrske ([[Translajtanija]]), po prvi svetovni vojni pa zaradi večinskega nemškojezičnega prebivalstva po Trianonski pogodbi priključena Avstrijski republiki, vendar brez svojega naravnega središča [[Sopron|Šoprona]], saj je ta po plebiscitu, ki je sledil, ostal na Madžarskem, zaradi česar Gradiščanska nima nobenega večjega mesta (z nad okoli 15.000 prebivalci), ozemlje dežele pa je v tem predelu izredno ozko, kar jo deli na severni in južni del, ki po njenem ozemlju prometno nista dobro povezana).
 
Najpomembnejša narodna manjšina na Gradiščanskem so [[Gradiščanski Hrvati]], ki govorijo posebno narečje, [[Gradiščanščina|Gradiščanščino]].
Brezimni uporabnik

Navigacijski meni