Eneida: Razlika med redakcijama

Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
dodanih 1.337 zlogov ,  pred 2 letoma
(np)
 
=== Četrti spev ===
Venera Kartažanom ne zaupa in želi Trojancem zagotoviti varnost. vZato Kartagini,ugrabi Askanija zatoin na gostijo v njegovi podobi pošlje [[Amor|Amorja]] v Askanijevi podobi; ko Didona dečka ljubkuje, le-tato poskrbipovzorči, da se zaljubi v Eneja. Didona sesvoja čustva zaupa sestri Ani, kmalu zatem pa z Enejem začneta ljubezensko razmerje.
 
Glasnik bogov [[Merkur]] Eneju najprej v sanjah, nato pa še osebno naroči, naj sledi svoji usodi in se podviza v Italijo. Enej nemudoma zapusti Didono, ki v obupu sklene napraviti samomor in napove, da bo iz njenih kosti vstal [[Hanibal|maščevalec]]. Zabode se in se vrže v gorečo grmado. Ko umira v sestrinem naročju, Junona pošlje [[Irida|Irido]] (Mavrico), da ji vzame življenje in skrajša njene muke.
 
=== Šesti spev ===
Enej prispe v Italijo, v [[Kume]]. Tam se obrne na [[Kumski orakelj|oraklja]] in obišče podzemlje, kjer sreča senco umrlegav Troji padlega znanca Deifoba. Sreča tudi Didono, ki pa ne želi govoriti z njim. Snide seGovori tudi s Palinurjem, svojim krmarjem, ki je v skladu z usodo utonil na poti v Italijo. Na [[Elizij|Elizijskih poljanah]] se srečasnide z Anhizom, ki mu razkrije bodočo veličino Rimljanov.
 
=== Sedmi spev ===
Trojanci naposled prispejo v [[Lacij]], deželo ob izlivu reke [[Tibera|Tibere]]. Ko sedejo k obedu, jedo tako hlastno, da Askanij v šali vpraša, ali bodo pojedli tudi mize, in s tem nevede izpolni prerokbo harpij. Enej obišče tamkajšnje mesto [[Lavrent]] in tam sklene zavezništvo s kraljem Latinom, ki mu obljubi roko svoje hčere [[Lavinija|Lavinije]].
 
Junona v Lacij pošlje [[Furija|diro]] [[Alekto]], ki obsede Latinovo ženo [[Amata|Amato]] in [[Rutuli|rutulskega]] poglavarja [[Turn (mitologija)|Turna]], prejšnjega Lavinijinega snubca: oba zblaznita in terjata vojno. Naposled Alekto Julu na lovu spodbode pse, da izsledijo srnjaka, ki pa je domači ljubljenček v družini Tira, oskrbnika kralja Latina. Jul srnjaka smrtno rani: žival pobegne in vpričo Latinov umrepogine, kar je povod za izbruh vojne med Latini in Trojanci. Spev se zaključi s katalogom junakov, ki korakajo v vojno.
 
=== Osmi spev ===
Enej odpluje po Tiberi navzgor do [[Palatinski grič|Palatina]], ki je takrat še pastirska naselbina in središče majhne države [[Arkadija|arkadijskih Grkov]] pod kraljem [[Evander|Evandrom]]. Tam sklene zavezništvo z Evandrom in pa z [[Etruščani]].
Enej od Venere prejme ščit, ki ga je izdelal Vulkan. Na njem je prikazana bodoča rimska zgodovina, med drugim [[bitka pri Akciju]].
 
Enej odOd Venere prejme ščit, ki ga je izdelal Vulkan. Na njem je prikazana bodoča rimska zgodovina, med drugim tudi [[bitka pri Akciju]].
 
=== Deveti spev ===
Italci oblegajo trojanski tabor, ki pod Julovim vodstvom le s težavo vzdrži napad. Sam Turnus uspe celo prodreti v notranjost.
 
Trojanska mladeniča Evrial in Niz sta poslana k Eneju, da bi ga obvestila o kritični situaciji. A ko se kradeta skozi vrste oblegovalcev, začneta pobijati in pleniti Italce. Nazadnje ju Italci ujamejo in ubijejo.
 
=== Deseti spev ===
Eneja nazaj do trojanskega tabora spremlja Evandrov sin Palant, s katerim se spoprijatelji. Trojanske okrepitve v odločilnem trenutku posežejo v bitko in obrnejo vojno srečo.
 
Turn v dvoboju ubije Palanta in upleni njegov pas. Enej nato v besu pobije mnogo italskih veljakov, med drugim tudi Mezencija.
 
Junona sklene Turna umakniti iz nevarnosti. V bitko pošlje prikazen v obliki Eneja, ki Turna zvabi na ladjo, zasidrano v bližini. Nato ladjo odveže.
 
=== Enajsti spev ===
Enej ponudi premirje, vendar ga Italci zavrnejo. Ponovno izbruhne spopad.
 
Aruns ubije bojevnico [[Kamila (mitologija)|Kamilo]], poveljnico italske konjenice, vendar tudi njega samega doleti smrt.
 
=== Dvanajsti spev ===
Enej in Turn se z jutranjim obredom zavežeta, da bo vojno odločil njun dvoboj. Vendar na Junonino pobudo vodna nimfa [[Juturna]], Turnova sestra, izzove vnovičen spopad med Trojanci in Italci. Eneja zadane puščica neznanega vojščaka in se mora umakniti. Italci v bitki prevzamejo pobudo in prodrejo vse do trojanskega tabora. Zdravilec Japiks hitro pozdravi Enejevo rano z zvarkom, ki mu ga skrivaj nastavi Venera.
 
Trojanci izpadejo iz tabora in njihov protinapad uspe. Enej se skuša soočiti s Turnom in ga zasleduje, vendar Juturna zavzame podobo Turnovega kočijaža in Turnov voz drži stran od nevarnosti. Enej neha zasledovati Turna in napade slabo branjeni Lavrent. Ko kraljica Amata vidi trojanski prodor proti mestu, mislise misleč, da je bil Turn že ubit, in se obesi. Turnus izve oza trojanskemtrojanski napadunapad, se vrne k Lavrentu, prekine bitko in pristane na dvoboj z Enejem.
 
Ob začetku dvoboja se Turnov meč zlomi, vendar mu Juturna prinese drugega. Medtem Junona Jupitru pove, da v vojni več ne sodeluje. Z njim se dogovori, da bo po vojni nastalo ljudstvo ohranilo latinski značaj, četudi po zavladala Enejeva rodbina. Jupiter nad Turna pošlje diro v obliki sove, ki ga v boju ovira. Ko to vidi, se Juturna obupana umakne nazaj v svoja vodovja.
3.643

urejanj

Navigacijski meni