Predloga:X5: razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
odstranjenih 1.915 zlogov ,  pred 1 letom
Zamenjava strani s/z '{{Prosimo, pustite to vrstico pri miru (glava predloge-peskovnika)}}'
m (Prevod iz angleške Wikipedije)
(Zamenjava strani s/z '{{Prosimo, pustite to vrstico pri miru (glava predloge-peskovnika)}}')
Oznaka: zamenjano
{{Prosimo, pustite to vrstico pri miru (glava predloge-peskovnika)}}
==Spolzko cestišče==
 
 
 
Spolzko cestišče ali drsnost na cesti (majhna odpornost proti drsenju zaradi nezadostnega trenja na cestišču) je tehnični izraz za kumulativne učinke snega, ledu, vode, razsutega materiala in teksture cestne površine na vleko, ki jo povzročajo kolesa vozila.
 
Drsnost na cesti se lahko meri bodisi v smislu trenja med prosto vrtljivim kolesom in tlemi ali zavorne razdalje zavornega vozila in je povezana s koeficientom trenja med pnevmatiko in površino ceste.
 
Javne agencije za gradnje porabijo precejšen del svojega proračuna za merjenje in zmanjšanje drsnosti. Celo majhno povečanje drsnosti odseka ceste lahko desetkrat poveča stopnjo nesreč na cestnem odseku. Vzdrževalne dejavnosti, ki vplivajo na drsenje, vključujejo popravilo drenaže, odstranjevanje snega in ulično pometanje. Intenzivnejši ukrepi lahko vključujejo mletje ali mletje površine, ki se je obrabila gladko, površinska obdelava, kot je čip, ali prekrivanje nove plasti asfalta.
 
Poseben problem varnosti v cestnem prometu je razdrobljeno trenje ali μ (mu) - razcepitev; ko se trenje bistveno razlikuje med levo in desno stranjo. Cesta se potem ne sme zaznati kot nevarna pri pospeševanju, križarjenju ali celo mehkem zaviranju, toda v primeru trdega zaviranja bo razlika trenja povzročila, da se vozilo začne vrteti proti strani, ki nudi večji oprijem. Razdrobljeno trenje lahko povzroči nenadno izgubo kontrole zglobnih tovornjakov, medtem ko lahko tovornjaki z vlečnimi priklopniki doživijo pojave priklopnika. Razdrobljeno trenje je lahko posledica nepravilnega popravila na kraju samem, ki povzroči veliko odstopanje teksture (cest) in barve (tanek led na na novo tlakovane črne lise se odtaja hitreje kot led na starem sivem asfaltu) čez cestni odsek. Nadvozi in mostovi so ob nižjih temperaturah bolj nagnjeni k poledici kot ceste, ki imajo pod asfaltom zemljo kot naravni izolator.
Brezimni uporabnik

Navigacijski meni