Tretji rajh: Razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
dodanih 23 zlogov ,  pred 5 meseci
Oznaka: Izboljšani urejevalnik wikikode
Oznaka: Izboljšani urejevalnik wikikode
Hitler je začel drugo svetovno vojno z napadom na [[Poljska|Poljsko]] [[1. september|1. septembra]] [[1939]]. 3. septembra 1939 so [[Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske|Združeno kraljestvo]], [[Francija]], [[Avstralija]] in [[Nova Zelandija]] napovedale vojno Nemčiji. Leta [[1940]] je Hitler okupiral nordijske države (Dansko in Norveško; Švedska je uspela ostati nevtralna, Finska pa se mu je pridružila v zavezništvu) in severno Francijo (južna je postala marionetna država Nemčije, glej [[Vichyjska Francija]]), istega leta pa se je odvila tudi [[bitka za Anglijo]], ki so jo nacisti zgubili.
 
Leta [[1941]] je Nemčija napadla [[Kraljevina Jugoslavija|Jugoslavijo]], [[Sovjetska zveza|Sovjetsko zvezo]] (operacija Barbarossa) in [[Grčija|Grčijo]], ravno tako pa je po japonskem napadu na Pearl Harbour napovedala vojno [[Združene države Amerike|ZDA]]. Nemške čete so tudi priskočile na pomoč poraženim Italijanom v severni Afriki in začele ofenzivo. Leta 1941 so se tako vojni pridružile tudi ZDA in SZ. Leta 1942 so nemške čete že prodrle globoko v SZ, vendar pa je leta 1943 [[Rdeča armada]] uspela odbiti napad pri [[Stalingrad]]u in poraziti nemško 6. armado. Vzhodna fronta se je začela počasi pomikati proti Berlinu, zadnja večja ofenzivna akcija nacistov pa je bila [[bitka pri Kursku]], največja tankovska bitka vseh časov. Tu so bili Nemci poraženi.
 
Leta 1944 so zavezniki izvajali ključne operacije 2. svetovne vojne; britanske, ameriške, kanadske in avstralske čete so se [[operacija Overlord|izkrcale v Normandiji]] (operacija Overlord) in pozneje še v južni Franciji. Aprila 1945 se je odvila še zadnja bitka 2. svetovne vojne, [[bitka za Berlin]]. Tu so se bojevali tudi otroci ([[Hitlerjeva mladina]]), Adolf Hitler pa je 30. aprila 1945 naredil v svojem bunkerju samomor, skupaj s svojo novoporočeno ženo Evo Braun. 2. svetovna vojna se je uradno končala šele 2. septembra 1945, za to pa je poskrbela Japonska, ki se še je dolgo upirala zaveznikom, predvsem ZDA.
176

urejanj

Navigacijski meni