Oče: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Brez povzetka urejanja
Oznaki: mobilno urejanje mobilno spletno urejanje
m vrnitev sprememb uporabnika 2001:1470:F46E:BB:B499:1AE2:566E:8E99 (pogovor) na zadnje urejanje uporabnika Yerpo
Oznaka: vrnitev
Vrstica 1: Vrstica 1:
'''Oče''' je [[otrok]]ov [[starš]] [[moški|moškega spola]], del tradicionalno pojmovane [[družina|družine]]. Poleg čustvenih vezi ima v večini držav oče pravno odgovornost za skrb in vzgojo otroka ter tudi določene pravice v razmerju do njega.
Puff pride nazaj in kaj pozabi cukr in se eno litro mleko

Običajno je oče tisti, ki je otroka [[spočetje|spočel]], bodisi po naravni poti s [[spolni odnos|spolnim odnosom]], bodisi z darovanjem semenčic, v tem primeru je otrokov '''biološki oče'''. Lahko pa je razmerje zgolj družbeno, če pridobi vlogo očeta s [[posvojitev|posvojitvijo]] ali z vstopom v razmerje z otrokovo biološko [[mati|materjo]] – v slednji situaciji je otroku '''očim'''. Tudi kadar oče ne nima stika z otrokom (denimo da je zapustil družino), je po zakonodaji številnih držav dolžan prispevati vsaj finančno k njegovem vzdrževanju.


== Zunanje povezave ==
== Zunanje povezave ==

Redakcija: 12:10, 27. februar 2020

Oče je otrokov starš moškega spola, del tradicionalno pojmovane družine. Poleg čustvenih vezi ima v večini držav oče pravno odgovornost za skrb in vzgojo otroka ter tudi določene pravice v razmerju do njega.

Običajno je oče tisti, ki je otroka spočel, bodisi po naravni poti s spolnim odnosom, bodisi z darovanjem semenčic, v tem primeru je otrokov biološki oče. Lahko pa je razmerje zgolj družbeno, če pridobi vlogo očeta s posvojitvijo ali z vstopom v razmerje z otrokovo biološko materjo – v slednji situaciji je otroku očim. Tudi kadar oče ne nima stika z otrokom (denimo da je zapustil družino), je po zakonodaji številnih držav dolžan prispevati vsaj finančno k njegovem vzdrževanju.

Zunanje povezave