Špekulacija: razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
dodani 2.203 zlogi ,  pred 1 letom
brez povzetka urejanja
m (dodal Kategorija:Finančni trgi s pomočjo HotCat)
 
Številni špekulanti se osredotočajo zgolj na gibanje cen. Špekulanti so še posebej dejavni na trgih z delnicami, obveznicami, terminskimi pogodbami, valutami, [[Likovna umetnost|likovno umetnostjo]], [[Zbirateljstvo|zbirateljstvom]] , [[Nepremičnina|nepremičninami]] in izpeljanimi finančnimi instrumenti.
 
<br />
 
=== Znani špekulanti ===
Uspešnih špekulantov, ki jim je uspel večletni donos, ki je povprečno višji od 20 % letno je kar nekaj. Najbolj znan je Jesse Lauriston Livermore, ki je špekuliral na borzi v začetku 20 stoletja, kar je lepo opisano v knjigi Spomini upravljalca delnic (Reminiscences of a Stock Operator), kjer avtor Edwin Lefevre opisuje življenje Jesse-ja, kako je stavil naprej v posebnih trgovinah, kjer se je trgovalo z delnicami, in bil tako uspešen da so ga iz večine trgovin izgnali. Kasnje mu je uspelo trgovati na borzi, kjer pa je bilo potrebno za sedež plačati kar nekaj denarja, da je bilo mogoče vstopiti na borzo.
 
V prvi knjigi Čarovniki trga avtorja Jacka Schwager-ja so intervijuji z znanimi špekulanti kot je Richard Dennis ustanovitelj Želv, Paul Tudor Jones-om, Edom Seykoto, Dr. Van k. Tharp-om, ki je tudi psiholog in je izdal več knjig o trgovanju, in drugimi.
 
Med najbolj znanimi "želvami" je Michael Covel, ki je izdal Dennisovo skrivnost in izdal knjigo z naslovom Zasledovanje trenda: Nauči se ustvariti milijone v rastočih in padajočih trgih.
 
Med novejšimi pa je potrebno omeniti Adam. H. Grimes-a z brezplačnim tečajem špekulacije, psihologa Brett-a Steenbarger-ja, ki je s svojo plejado knjig in izdatnim blogom, verjetno najbolj plodovit špekulant in psiholog današnjega časa. Zelo znana špekulanta, ki imata tudi svoje podjetje sta Mike Bellfiore, tudi avtor knjige En dober posel: Notranjost zelo konkurenčnega sveta lastniškega trgovanja in njegov kolega in soustanovitelj Steve Spencer.
 
Med špekulante se uvršča tudi Georga Sorosa, Warena Buffeta, Ray Dalio in druge investitorje oziroma voditelje investicijskih skladov.
 
== Viri ==
* Jack D. Schwager Market Wizards: Interviews with Top Traders, Wiley
* Edwin Lefèvre Reminiscences of a Stock Operator, Wiley
* Mike Bellafiore One Good Trade: Inside the Highly Competitive World of Proprietary Trading, Wiley
 
 
== Zunanje povezave ==
* https://stockcharts.com/
* https://www.investopedia.com/
* https://www.marketlifetrading.com/users/sign_in https://www.marketlifetrading.com
* https://www.trendfollowing.com/
* https://www.principles.com/
* http://traderfeed.blogspot.com/
* https://www.tharptradertest.com/
* https://www.smbtraining.com/
 
{{normativna kontrola}}
287

urejanj

Navigacijski meni