Ulug Mohamed: Razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
dodanih 876 zlogov ,  pred 2 letoma
(Zlata horda)
 
Po prevzemu oblasti se je Ulug Mohamed odpravil na Krim, kjer je Daulat Berdi po Barakovem porazu in smrti sam prevzel oblast v Krimskem kanatu. Po nizu spopadov brez dokončnega izida je moral Ulug Mohamed zaradi Vitautasove smrti pohod prekiniti. Svojo vojsko je usmeril proti Litvi, kjer je v borbi za litovski prestol podprl [[Sigismund Kęstutaitis|Sigismunda Kęstutaitisa]] proti [[Švitrigaila|Švitrigaili]]. Švitrigajlo so podpirali Daulat Berdi in za njim [[Sajid Ahmed I.]] in [[Vasilij II. Vasiljevič|Vasilij II. Moskovski]].
 
==Kazan==
Leta 1436 je izgubil oblast v Zlati hordi. Pobegnil je na Krim, se spopadel z vladarji Krima in z vojsko 3.000 mož odšel na sevez in zavzel obmejno mesto Beljov. Leta 1437 je Vasilij II. poslal proti njemu ogromno vojsko pod poveljstvom Dimitrija Šemjaka, ki je bila v bitki pri Beljovu poražena. Ulug Mohamed se je kmalu zatem odpravil proti [[Volga|Volgi]]. Naslednje leto je osvojil Kazan in se odcepil od Zlate horde. Leta 1439 je odšel na pohod proti Rusiji in požgal Kolomna in okolico [[Moskva|Moskve]].
 
Za dogajanja v naslednjih petih letih ni nobenega podatka. Leta 1444-1445 je okupiral [[Nižni Novgorod]] in odšel na pohod na Murom. Sledil je Vasilijev protinapad. V bitki pri Suzdalu je bil Vasilij poražen in ujet in po izplačani odkupnini kmalu izpuščen.
 
Mohamed je nekaj mesecev kasneje umrl, morda umorjen po naročilu sina Mahmuda.
 
==Sklici==
38.634

urejanj

Navigacijski meni