Škedenj (Trst): razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
Brez spremembe velikosti ,  pred 2 letoma
m
Leta 1895 je bil zgrajen prvi del današnje škedenjske železarne v lasti [[Kranjska industrijska družba|Kranjske industrijske družbe]] (Krainische Industrie Gesellschaft)''. Od leta 1906 do leta 1908 je v Škednju delovala avtomobilska tovarna ''Alba Automobilwerke Aktiengesellschaft'', rafinerija pri sv. Soboti pa od 1891. Tem obratom sta se priključila še rižarna (1913) in lesno skladišče razširjenega tržaškega pristanišča. Z novimi delovnimi možnostmi se je gospodarski položaj Škedenjcev znatno izboljšal, zato so ti pričeli opuščati kmetijstvo in se zaposlovati v industriji.
 
Škedenj je bil poznan tudi po značilnem kruhu t.i. »bigah« (bighe), ki so si ga izmislile škedenjske ''krušarce''. Škedenj je namreč imel krušno tradicijo, priznano tudi izven Trsta. Leta 1756 je Škedenj osvojil tudi prvo nagrado avstrijske krone za najboljši kruh v celem cesarstvu in tedaj so ''škedenjske krušarce'' obiskale [[Dunaj]] in na dvoru predstavile kruh. Pravijo, da je med drugo svetovno vojno škedenjski kruh dosegal tudi ranjence v [[Partizanska bolnišnica Franja|partizanski bolnišnici Franja]]. ''Krušarce'' so s pekarsko dejavnostjo nadaljevale tudi po vojni, dokler niso novi higienski predpisi prepovedali domačo krušno peko.
 
==Promet==
Mejna Istrska ulica je bila že v rimskih časih pomembna prometna žila, ki je povezovala Trst z [[Milje (Tržaški zaliv)|Miljami]] in [[Koper|Koprom]] in se nadaljevala v Istro. V obdobju 1902-35 je južno od Škednja potekala [[Porečanka|ozkotirna železniška proga Trst - Buje]], ki je imela tu postajo, kasnejepozneje je bila podaljšana do [[Poreč|Poreča]]. Do sv. Sobote so industrijski tir speljali leta 1889, podaljšali do Žavelj pa so ga leta 1952 in 1954. Od leta 1898 in še po drugi svetovni vojni je bil Škedenj s parnikom povezan s centrom Trsta ter z Miljami.
 
===Spominska obeležja===
Bombardiranje v [[Prva svetovna vojna|prvi svetovni vojni]] je v Škednju zahtevalo devet življenj. 10. junija 1944 je med bombardiranjem umrlo 36 ljudi. Leta 1946 sta dve osebi umrli v manifestaciji. Padlim v odporniškem gibanju iz Škednja, Svete Ane in Kolonkovca je posvečen spomenik v ulici dell'Istria, ki je bil dokončan leta 2001.
[[Slika:Caduti_Trieste.JPG|thumb|Spomenik padlim]]
 
== Šolstvo==
V Škednju so odprli prvo šolo v Trstu, saj je bil največja in najbolj delavska četrt. Prvi učitelj je bil zaposlen leta 1780, pouk se je pričel naslednje leto. Leta 1879 so odprli osnovno šolo z italijanskim učnim jezikom, leta 1898 slovenski otroški vrtec, leta 1901 italijanski otroški vrtec. Leta 1907 so odprli nemško šolo, leta 1909 pa nemški vrtec.
 
 
==Kultura==
Tudi kulturne dejavnosti so se pričele mnogo let nazaj: po zgledu Slovanske čitalnice v Trstu in Kmečkih čitalnic v Rojanu, Barkovljah, Sv. Ivanu, Opčinah in Rocolu, je bila tudi v Škednju odprta Kmečka čitalnica, ki pa je delovala le dve leti. Leta 1884 je bilo ustanovljeno zborovsko družbo Slovanska vila, ki se je razšlo leta 1886, leta 1889 pa je bil ustanovljen nov zbor, in sicer zbor Velesila.

Navigacijski meni