Otokar II. Přemysl: razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
dodanih 153 zlogov ,  pred 2 letoma
Pod pritiskom z vseh strani, še posebej pa s strani vse močnejšega domačega plemstva, je bil Otokar leta 1276 prisiljen z Rudolfom skleniti [[dunajski mir]] in se odpovedati vseh svojih alpskih ozemelj in Chebskega okraja. Za češko kraljestvo je to sicer pomenilo izgubo dosedanjih ozemeljskih pridobitev, vendar so bila Otokarju preko dogovora o poroki (njegovemu sinu [[Venčeslav II.|Venčeslavu]] je bila obljubljena roka ene od Rudolfovih hčera) zagotovljena druga obsežna ozemlja.
 
Češki kralj se je postopoma znašel v neprijetnem položaju, saj je Rudolf nanj pritiskal z vedno novimi pogoji in zahtevami. Cesar pa je po drugi strani izgubil simpatije plemičev v Avstriji, osvobojeni od Otokarjeve »tiranije«, saj jih je stiskal z novimi in novimi davki. Otokar se je odločil, da razreši to nevzdržno situacijo z [[bitka na Moravskem polju|bitko na Moravskem polju]] leta 1278, kiv pakateri sepa je spremenilabil vvojaško političnoporažen. inPo tudibitki njegovoso osebnoga katastrofo.do Njegovasmrti smrtpotolkli jesorodniki pomenila[[Siegfrieda zaMarenberškega]], Rudolfaštajerskega šeplemiča, tolikoki večjo zmago, sajga je sOtokar temII. postalleta edini1272 praviobtožil hegemonveleizdaje nadin Slovanidal vusmrtiti [[Srednjabrez Evropa|Srednjisodnega Evropi]]procesa.
 
Njegova smrt je pomenila za Rudolfa še toliko večjo zmago, saj je s tem postal edini pravi hegemon nad Slovani v [[Srednja Evropa|Srednji Evropi]].
 
== Omembe v literaturi ==
3.643

urejanj

Navigacijski meni