Čudežna polja: Razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
odstranjeni 3 zlogi ,  pred 3 leti
 
==Kariera==
Zametki skupine segajo v leto 1970, ko sta na [[II. gimnazija Maribor|II. gimnaziji v Mariboru]] Gorazd Elvič in Rudi Jazbec ustanovila gimnazijski ansambel. V prvotni zasedbi sta igrala še Slavko Delalut in Jaromir Jerabek. Nato se je 1972 formirala zasedba, ki v veliki meri traja še danes, in sicer so se Gorazdu in Rudiju pridružili Slavc Kovačič, Zdenko Zagorac in Andrej Modrijan, ki ga je na bobnih po nekaj letih zamenjal Danilo Karba. Skupina si je ime nadela po pesniški zbirki priznanega temnopoltega pesnika [[Lengston Huges|Langstona Hughesa]], "Fields of wonderWonder". Leta 1972 so zmagali na Rock festivalu Zagreb '72.
 
Leta 1974 so pri založbi [[Produkcija gramofonskih plošč Radio televizije Beograd|PGP RTB]] izdali svoj prvi singel s hitoma "Solze" in "Draga, ti si moja sreča". Ta plošča je bila sploh prva mala plošča slovenske rock skupine, izdana v slovenskem jeziku. Že naslednje leto je sledila naslednja uspešna mala plošča, ki je izšla pri založbi Jugoton, ''Hej, heja, hej''.
 
Začeli so z bluesom in rockom, v 80. in kasneje v 90. letih 20. stoletja pa so se preusmerili na pop glasbo, ki jo je zaznamovalo specifično večglasno petje, saj so na njihovo glasbeno pot vseskozi najbolj vplivali znameniti [[Beatles|Beatli]]. Njihov največji hit je bila skladba "Poštar zvoni samo dvakrat", nič manj znane pa niso "Anamarie", "Boogie dama" in nekatere druge iz opusa njihovih preko 140 avtorskih skladb.
 
V svoji karieri so posneli dva singla, 11 LP plošč, kaset in CD plošč, od katerih jih je šest doseglo zlato naklado, pet pa srebrno. Njihove avtorske skladbe so izšle tudi še na mnogih kompilacijah v Sloveniji in takratni Jugoslaviji. Med drugim so nastopili na vseh največjih festivalih nekdanje Jugoslavije (Opatija, Split, Zagreb, Beograd) in slovenskih (Slovenski popevki, na sedmih MMS, na enajstih festivalih Narečne popevke, Pop delavnici ...), ter festivalih in koncertih drugod po Evropi. Na festivalu v Gradcu so leta 1980 osvojili prvo nagrado z izvedbo svojega Beatles showa, več najvišjih nagrad pa so osvojili tudi na festivalih v Jugoslaviji in Sloveniji.
 
Med letoma 2003 in 2009 skupina ni bila preveč aktivna, februarja 2010 pa so na željo [[Dragan Bulič|Dragana Buliča]], glasbenega urednika RTV Slovenija, nastopili na velikem koncertu legend v Hali Tivoli, skupaj s še nekaterimi legendami 60. in 70. let.

Navigacijski meni