Severna Makedonija: razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
odstranjenih 28 zlogov ,  pred 1 letom
Prema WP:NCMAC treba izbegavati pridjev severnomakedonski i koristiti makedonski.
(→‎Večja mesta: Prema WP:NCMAC treba izbegavati referencu severnomakedonski i koristiti makedonski ili iz Severne Makedonije.)
(Prema WP:NCMAC treba izbegavati pridjev severnomakedonski i koristiti makedonski.)
Severna Makedonija je razgibana pokrajina z griči, dolinami, slapi, rekami, jezeri, gorami, zaselki in osamljenimi kmetijami. Med griči v dolinami se razprostirajo velika polja. Kmetijski sektor predstavlja 10 % BDP in zaposluje 17 % aktivnega prebivalstva. Na njih pridelujejo številno sadje in zelenjavo, žitarice, [[mak]] ter [[tobak]]. Severna Makedonija je daleč poznana po kvalitetni [[Paprika|papriki]], [[Paradižnik|paradižnikih]], [[Navadna kumara|kumarah]], [[Riž|rižu]]. V južni Severni Makedoniji, kjer se čuti sredozemsko podnebje, dobro uspevajo [[Oljka|oljke]] in [[Figa|fige]].
 
Ovčereja in kozjereja sta zelo pomemben del severnomakedonskegamakedonskega gospodarstva. Severna Makedonija ima tudi rudno bogastva, predvsem [[železo]], [[baker]], in [[Svinec (razločiev)|svinec]]. Znani rudniki so: Sasa, Damjan in Bučim.
 
=== Industrijski sektor ===
Najpomembnejši kulturni dogodek v državi je Ohridski poletni festival klasične glasbe in gledališča, ki se imenuje Struške večeri poezije, ki vabijo pesnike z več kot 50 držav sveta. Viden je tudi Jazz festival Skopje, Mednarodni Kamera festival v Bitoli, Odprto mladinsko gledališče in podobno.
 
SevernomakedonskaMakedonska Opera v Skopju izvaja poletne večerne nastope, imenujejo se Majski operni večeri in se izvajajo že od leta 1972.
 
=== Kulinarika ===
SevernomakedonskaMakedonska kulinarika se naslanja na balkansko izročilo, grške in turške jedi, a tudi na italijanske, nemške in še posebej madžarske jedilnike. Zaradi velike kmetije kmetijstva pri strežbi in relativno visokih temperatur čez leto, se kuhinja naslanja predvsem na svežo in raznoliko zelenjavo, ribe in mlečne izdelke. Značilne jedi so Šopska solata in Tavče Gravče. Vedno bolj se razvija tudi kvalitetne severnomakedonskemakedonske pijače, vino in žganje.
 
=== Šport ===
9

urejanj

Navigacijski meni