Limfocit: Razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
dodanih 14 zlogov ,  pred 1 letom
m
disambig., drugi drobni popravki AWB
({{normativna kontrola}})
m (disambig., drugi drobni popravki AWB)
 
* [[Plazmatka]]
 
'''Limfoblast''' je prva razpoznavna celica limfocitne vrste ob pogoju, da je preparat (v bistvu vzorec [[kri|krvi]]) obarvan po Mayu in Grünwaldu ali po Giemsi. Meri 15 do 20 μm, okroglo ali ovalno [[Celično jedro|jedro]] pa zavzema 4/5 celice, v katerem sta lahko eno ali dve [[jedrce|jedrci]]. [[Kromatin]] je drobno zrnat. [[Citoplazma]] je svetlo modre barve.
 
'''Prolimfocit''' meri od 7 do 20 μm, jedro pa je enake oblike kot pri predhodniku in vsebuje jedrce. Kromatin je grobo zrnat, z videzom [[mozaik]]a. Citoplazma je enake barve, vendar je je več.
'''Imunoblast''' je dokaj velika celica, z velikostjo od 20 do 30 μm. Jedro je okroglo z enim svetlim in velikim jedrcem v sredini. Kromatin je drobno mrežast. Citoplazma je obilna in je svetlo modre barve.
 
'''Imunocit''' je v povprečju večji od 20 μm. Jedro, struktura kromatina in citoplazma so enaki, s to razliko, da je slednja pretežno bledo modre barve, ob robu celice pa temnejša.
 
'''Centroblast''', ki meri 10-40 μm, ima okroglo jedro z 2 do 4 jedrci, ki so ob robu jedra. Kromatin je drobno zrnast, citoplazme pa je malo in je modre barve.
 
{{Človeški tipi celic}}
 
{{normativna kontrola}}
 
[[Kategorija:Limfociti|*]]
 
[[ja:白血球#リンパ球]]
{{normativna kontrola}}

Navigacijski meni