Peter Singer: Razlika med redakcijama

Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
dodanih 114 zlogov ,  pred 3 leti
m
+wiki
m (+wiki)
{{slog}}{{wikificiraj}}
{{wikificiraj}}
{{infopolje Oseba}}
'''Peter Albert David Singer''', [[Avstralci|avstralski]] [[filozof]], * [[6. julij]] [[1946]], [[Melbourne]], [[Avstralija]].
 
'''Peter Albert David Singer''' (rojen 6. julija 1946) je avstralski filozof. Ukvarja se z [[bioetika|bioetiko]], pri kateri gre za filozofsko razkrivanje moralnih vprašanj, in preučuje etične vidike ved o življenju in zdravstvu. Njegove najbolj znane ideje in razprave govorijo o splavu, evtanaziji, pravicah živali in revščini. Singerjeve ideje so pripomogle k podvigu altruizma, katerega glavno načelo je težiti k sreči in dobremu drugih, tudi če na račun lastne sreče in življenja, da bi čim bolj zmanjšali trpljenje na svetu. Njegove ideje postajajo s časom vse popularnejše v sodobnem svetu, zato mnogi štejejo Petra Singerja za najvplivnejšega filozofa našega časa.
 
==Življenje==
 
Peter Singer pravi, da je pravica do življenja vezana na bitje, ki je zmožno čutiti bolečino in ugodje. To pa po njegovem ne velja za zarodek, saj trdi, da novorojenčkom manjkajo racionalnost, samozavedanje in avtonomija. Življenje novorojenčkov zato po Singerjevem mišljenju nima enake vrednosti kot življenje odraslega človeka. Kljub zavedanju, da gre pri zarodku in odraslemu za isto bitje, ju ne obravnava enakovredno.
 
 
===Evtanazija===
==Dela==
 
* Animal Liberation (1975) je njegovo najbolj znano delo, v katerem razpravlja o pravicah živali in ideji najmanjšega zla.
* Utilitarianism: A Very Short Introduction (2017, with Katarzyna de Lazari-Radek)
 
* Ethics in the Real World: 82 Brief Essays on Things That Matter (2016)
● Utilitarianism: A Very Short Introduction (2017, with Katarzyna de Lazari-Radek)
* One World Now: The Ethics of Globalization (2016)
 
* The Most Good You Can Do: How Effective Altruism Is Changing Ideas About Living Ethically ( 2015)
● Ethics in the Real World: 82 Brief Essays on Things That Matter (2016)
* The Point of View of the Universe: Sidgwick and Contemporary Ethics (2014, with Katarzyna de Lazari-Radek)
 
* OneThe WorldExpanding NowCircle: The Ethics, Evolution, and ofMoral GlobalizationProgress (20161981)
* The Life You Can Save: How to Do Your Part to End World Poverty (2009)
 
* The Ethics of What We Eat: Why Our Food Choices Matter (2007, with Jim Mason)
● The Most Good You Can Do: How Effective Altruism Is Changing Ideas About Living Ethically ( 2015)
 
● The Point of View of the Universe: Sidgwick and Contemporary Ethics (2014, with Katarzyna de Lazari-Radek)
 
● The Expanding Circle: Ethics, Evolution, and Moral Progress (1981)
 
● The Life You Can Save: How to Do Your Part to End World Poverty (2009)
 
● The Ethics of What We Eat: Why Our Food Choices Matter (2007, with Jim Mason)
 
===V slovenščini===
 
* Praktična etika (Practical Ethics, 2011) Singer ponuja svoje razmisleke o moralnih vprašanjih na različnih področjih človekovega delovanja: odločitve o življenju in smrti, moralni status živali, moralno vrednotenje okolja, moralne dolžnosti do ljudi v življenjski nevarnosti, ki niso naši sodržavljani, o pravici do azila itd. V vseh teh praktično etičnih dilemah s svojo prepoznavno argumentacijo dokazuje, da lahko utilitarizem še vedno ponudi izzivalne in radikalne reformne odgovore na pomembna moralna vprašanja sodobnega sveta.
* Razmislimo znova o življenju in smrti: sesutje naše tradicionalne etike (Rethinking Life and Death: The Collapse of Our Traditional Ethics, 1994) Delo spada na področje bioetike, v njem se Singer sprašuje o evtanaziji in splavu, vendar ne poda odgovorov, samo opisuje ta dva problema in poda nova neprijetna vprašanja.
 
* Etika v dobi sebičnosti (Ethics in an Age of Self-interest) iz časopisa Sodobnosti (Letn. 48, št. 1 (2000), str. 18-20)
● Razmislimo znova o življenju in smrti: sesutje naše tradicionalne etike (Rethinking Life and Death: The Collapse of Our Traditional Ethics, 1994) Delo spada na področje bioetike, v njem se Singer sprašuje o evtanaziji in splavu, vendar ne poda odgovorov, samo opisuje ta dva problema in poda nova neprijetna vprašanja.
 
● Etika v dobi sebičnosti (Ethics in an Age of Self-interest) iz časopisa Sodobnosti (Letn. 48, št. 1 (2000), str. 18-20)
 
 
Poleg teh najpomembnejših, je Peter Singer napisal še nekaj drugih del, ima pa tudi veliko člankov in javnih govorov, ki so objavljeni na internetu. Singer je tudi soavtor mnogih drugih del, ki se poglabljajo v njegovo področje.
==Viri==
 
* Duigan, B. ''Peter Singer, australian philosopher''. Encyclopedia Britaninica. [internet]. [citirano 30.11.2018]. Dostopno na naslovu: https://www.britannica.com/biography/Peter-Singer
* Singer, P. 1946 ''Razmislimo znova o življenju in smrti : sesutje naše tradicionalne etike''. Ljubljana: Studia humanitatis, 2004. (Zbirka Varia). ISBN: 961-6262-57-2.
 
* Singer, P. ''PeterThe SingerWhy and How to an Effective Altruism'', 2018TED talks. 2013. [internet]. [citirano 30.11.2018]. Dostopno na naslovu: https://petersingerwww.infoted.com/talks/peter_singer_the_why_and_how_of_effective_altruism.
* ''Peter Singer's Ethics''. 2010. [internet]. [citirano 30.11.2018]. Dostopno na naslovu: https://www.youtube.com/watch?v=gVViICWs4dM.
 
* ''The Life You Can Save''. [internet]. [citirano 30.11.2018]. Dostopno na naslovu: https://www.thelifeyoucansave.org.
Singer, P. 1946 ''Razmislimo znova o življenju in smrti : sesutje naše tradicionalne etike''. Ljubljana: Studia humanitatis, 2004. (Zbirka Varia). ISBN: 961-6262-57-2.
 
Singer, P. ''The Why and How to an Effective Altruism'', TED talks. 2013. [internet]. [citirano 30.11.2018]. Dostopno na naslovu: https://www.ted.com/talks/peter_singer_the_why_and_how_of_effective_altruism.
 
''Peter Singer's Ethics''. 2010. [internet]. [citirano 30.11.2018]. Dostopno na naslovu: https://www.youtube.com/watch?v=gVViICWs4dM.
 
== Zunanje povezave ==
''The Life You Can Save''. [internet]. [citirano 30.11.2018]. Dostopno na naslovu: https://www.thelifeyoucansave.org.
* {{official|https://petersinger.info}}
 
{{normativna kontrola}}
 
{{DEFAULTSORT:Singer, Peter}}
[[Kategorija:Živeči ljudje]]
[[Kategorija:Avstralski filozofi]]
[[Kategorija:Analitični filozofi]]
[[Kategorija:ItalijanskiDiplomiranci filozofiUniverze v 20. stoletjuMelbournu]]
[[Kategorija:ItalijanskiDiplomiranci filozofiUniverze v 21. stoletjuOxfordu]]
[[Kategorija:Predavatelji na Univerzi v Oxfordu]]
[[Kategorija:Predavatelji na Univerzi v New Yorku]]
[[Kategorija:Predavatelji na Univerzi v Melbournu]]
[[Kategorija:Predavatelji na Univerzi Princeton]]

Navigacijski meni