Strelna rana: razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
dodanih 876 zlogov ,  pred 2 letoma
brez povzetka urejanja
(vir, np)
Oznaki: mobilno urejanje mobilno spletno urejanje
'''Strelna rana''', znana tudi kot strelna poškodba, je oblika telesne [[poškodba|poškodbe]], ki jo je povzročil [[izstrelek]] iz [[Orožje|orožj]]a<ref name="mahoney_1">Mahoney, P. F., et al. (2004). ''Section 1 : Introduction, Background and Science'' p4</ref>. Najpogostejše oblike strelnih poškodb izvirajo iz strelnega orožja, ki se uporablja v oboroženih spopadih, športnih, rekreacijskih in kriminalnih dejavnostih<ref name="mahoney_2">Mahoney, P. F., et al. (2004). ''The International Small Arms Situation'' p6</ref>. Škoda je odvisna od tipa strelnega orožja, velikosti, hitrosti, vstopne točke in poti [[Izstrelek|izstrelka]]. Zdravljenje lahko obsega opazovanje in lokalno oskrbo rane do nujnega kirurškega posega.
 
===Znaki in simptomi===
 
Strelne rane se zelo razlikujejo glede na velikost in hitrost izstrelka, vstopne točke in glede na del telesa, ki je poškodovan. Te poškodbe so lahko še bolj smtronosne od drugih poškodb zaradi možne razdrobitve izstrelka pri zadetku.
Posledica pri strelni rani je pogosto huda krvavitev in z njo velika verjetnost za pojav hipervolemičnega šoka, stanja, ko je zaradi izgube krvi znatno zmanjšan dotok kisika za najpomembnejše telesne organe, kot so srce, pjuča in jetra. Izstrelek lahko tudi neposredno zadene te organe ter lahko tudi močno poškoduje živčni sistem.
Pogosti povzročitelji smrti pri strelnih ranah so krvavenje, hipoksija, ki jo povzroči pnevmotoraks, poškodbe srca in ožilja in poškodbe možganov in živčnega sistema. Tudi strelne poškodbe, ki niso smtrno nevarne, lahko imajo dolgoročne škodljive posledice.
 
==Viri==
3

urejanja

Navigacijski meni