Maat: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Octopus (pogovor | prispevki)
infopolje, slog
mBrez povzetka urejanja
Vrstica 28: Vrstica 28:
}}
}}


'''Maat''' je v [[staroegipčanska mitologija|staroegipčanski mitologiji]] [[bog]]inja resnice in [[pravica|pravice]] in kozmičnega reda. Njen gospodar je Ra, je njegova hčerka in sestra vladajočega kralja, katerega največja dolžnost je, da jo vzdržuje oziroma vzdržuje red in harmonijo. Prikazovali so jo s krili ali z [[ankh]]om in žezlom. Prikaz kot ženske v rdeči obleki je podoben prikazu [[Izida |Izide]], [[Hathor]] in [[Neftis]].
'''Maat''' je v [[staroegipčanska mitologija|staroegipčanski mitologiji]] [[bog]]inja resnice in [[pravica|pravice]] in kozmičnega reda. Njen oče je bil sončni bog Ra, bila je sestra vladajočega kralja, katerega dolžnost je bila, da skrbi zanjo oziroma skrbi za red in harmonijo. Upodabljali so jo s krili ali z [[ank]]om in žezlom, kot žensko v rdeči obleki, podobno [[Izida |Izidi]], [[Hator]] in [[Neftis]].


Če bi bila Maat kršena, bi se vse porušilo, družba bi razpadla, naravni pojavi bi bili porušeni. Vsak individuum mora vzdrževati Maat. Pri tehtanju duše ob smrti, je bilo srce pokojnika, ki ga je prinesel [[Anubis]] na enem delu tehtnice, na drugem pa je Maat oziroma njeno pero kot protiutež. Srce je moralo tehtati manj ali enako kot duša. [[Tot]] kot bog modrosti je zapisal rezultat. [[Hor]] je dobro dušo odvedel do [[Oziris]]a, gospodarja raja.
Če se maat ne bi upoštevala, bi se vse porušilo, družba bi razpadla, naravni pojavi bi bili porušeni. V vsaki okoliščini je najpomembnejša maat. Na dan sodbe so srce umrlega položili na tehtnico, za protiutež je bilo pero boginje Maat. Srce je prinesel [[Anubis]]. [[Tot]] kot bog modrosti je zapisal rezultat. [[Hor]] je dobro dušo odpeljal do [[Oziris]]a, gospodarja raja.


Prikazuje se antropomorfno, na glavi ima visoko pero, včasih je predstavljena tudi samo kot pero.
Upodabljali so jo antropomorfno, na glavi ima visoko pero, včasih je predstavljena tudi samo kot pero.


{{Religija starih Egipčanov}}
{{Religija starih Egipčanov}}

Redakcija: 23:36, 18. januar 2019

Maat
Boginja pravice in resnice
Maat je bila boginja in hkrati poosebljenje resnice in pravice; njeno nojevo pero je predstavljalo resnico
Ime v hieroglifih
U5
a
tC10
aliH6
aliU5
D36
X1Y1
Z1 Z1 Z1 Z1
aliU1Aa11
X1
C10
aliC10
iliU5
D42
X1
Y1
Z2
I12
aliU5
D42
X1
H6C10Y1Z3
aliH6X1
H8
C10
Kultno središčevsa staroegipčanska mesta
Simbolnojevo pero
Osebne informacije
StaršiRa
PartnerTot (v nekaterih besedilih)

Maat je v staroegipčanski mitologiji boginja resnice in pravice in kozmičnega reda. Njen oče je bil sončni bog Ra, bila je sestra vladajočega kralja, katerega dolžnost je bila, da skrbi zanjo oziroma skrbi za red in harmonijo. Upodabljali so jo s krili ali z ankom in žezlom, kot žensko v rdeči obleki, podobno Izidi, Hator in Neftis.

Če se maat ne bi upoštevala, bi se vse porušilo, družba bi razpadla, naravni pojavi bi bili porušeni. V vsaki okoliščini je najpomembnejša maat. Na dan sodbe so srce umrlega položili na tehtnico, za protiutež je bilo pero boginje Maat. Srce je prinesel Anubis. Tot kot bog modrosti je zapisal rezultat. Hor je dobro dušo odpeljal do Ozirisa, gospodarja raja.

Upodabljali so jo antropomorfno, na glavi ima visoko pero, včasih je predstavljena tudi samo kot pero.