Trilist: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Ljuba brank (pogovor | prispevki)
mBrez povzetka urejanja
Ljuba brank (pogovor | prispevki)
Vrstica 4: Vrstica 4:
== Arhitektura ==
== Arhitektura ==
=== Okras ===
=== Okras ===
Trilist je element [[gotska arhitektura|gotske arhitekture]], ki se nanaša na okrasno foliacijo (lístičasto teksturo), ki se ustvarja na vrhu okenske odprtine, [[krogovičje|krogovičja]], stenskega opaža, itd., v katerem je središče v obliki treh listov (ki so sestavljeni iz treh delno prekrivanih krogov). Eden od najzgodnejših primerov je krogovičje v [[Stolnica v Winchestru |Winchestru]] (1222-1235). Štirikraka različica arhitekturnega trilista je četverolist (''qvadrefoil'').
Trilist je element [[gotska arhitektura|gotske arhitekture]], ki se nanaša na okrasno foliacijo (lístičasto teksturo), ki se ustvarja na vrhu okenske odprtine, [[krogovičje|krogovičja]], stenskega opaža, itd., v katerem je središče v obliki treh listov (ki so sestavljeni iz treh delno prekrivanih krogov). Eden od najzgodnejših primerov je krogovičje v [[Stolnica v Winchestru |Winchestru]] (1222-1235). Štirikraka različica arhitekturnega trilista je [[četverolist]] (''qvadrefoil'').


Preprosta oblika trilista je lahko simbolična za [[sveta Trojica|sveto Trojico]]<ref>''Our Christian Symbols'' by Friedrich Rest ({{ISBN|0-8298-0099-9}}), p. 17</ref>, medtem ko je bil trilist v poznem srednjem veku v nekaterih delih Evrope, v kombinaciji z enostranskim trikotnikom od zmeraj skupen simbolu krščanske Trojice. Dve obliki tega sta prikazani spodaj:
Preprosta oblika trilista je lahko simbolična za [[sveta Trojica|sveto Trojico]]<ref>''Our Christian Symbols'' by Friedrich Rest ({{ISBN|0-8298-0099-9}}), p. 17</ref>, medtem ko je bil trilist v poznem srednjem veku v nekaterih delih Evrope, v kombinaciji z enostranskim trikotnikom od zmeraj skupen simbolu krščanske Trojice. Dve obliki tega sta prikazani spodaj:

Redakcija: 19:51, 18. september 2018

Arhitekturani trilist

Trilist (iz latinskega trifolium, rastlina s tremi listi, francosko trèfle, italijansko trifoglio, nemško Dreiblatt in Dreiblattbogen, nizozemsko klaver, 'detelja') je grafična oblika, ki jo sestavljajo trije prekrivajoči se obroči, uporabljeni v arhitekturi in krščanski simboliki.

Arhitektura

Okras

Trilist je element gotske arhitekture, ki se nanaša na okrasno foliacijo (lístičasto teksturo), ki se ustvarja na vrhu okenske odprtine, krogovičja, stenskega opaža, itd., v katerem je središče v obliki treh listov (ki so sestavljeni iz treh delno prekrivanih krogov). Eden od najzgodnejših primerov je krogovičje v Winchestru (1222-1235). Štirikraka različica arhitekturnega trilista je četverolist (qvadrefoil).

Preprosta oblika trilista je lahko simbolična za sveto Trojico[1], medtem ko je bil trilist v poznem srednjem veku v nekaterih delih Evrope, v kombinaciji z enostranskim trikotnikom od zmeraj skupen simbolu krščanske Trojice. Dve obliki tega sta prikazani spodaj:

Golobica, ki je simbol Svetega Duha, je včasih prikazana v opisani obliki trilista skupaj s trikotnikom.

Arhitekturna postavitev

V arhitekturi in arheologiji trilist opisuje postavitev ali tloris, sestavljen iz treh apsid v obliki deteljice, na primer v megalitskih templjih na Malti.

Zlasti v cerkveni arhitekturi se lahko taka postavitev imenuje triconchos

Heraldika

Heraldični trilist je stilizirana deteljica. Ne smemo ga zamenjati z likom, imenovanim v francoski heraldiki tiercefeuille, ki je stilizirana roža s tremi cvetnimi listi. Od heraldičnega trilista se razlikuje, ker ne zdrsne.[2]

Simboli

Simetrični trilisti so še posebej priljubljeni kot opozorilni in informativni simboli. Če je škatla, ki vsebuje nevaren material, premaknjena v različne položaje, je simbol še vedno enostavno prepoznati, [4] medtem ko je značilna oblika tridimenzionalnega znaka za recikliranje potrošniku olajšala, da je opazil in prepoznal natisnjen simbol kot simbol za recikliranje. Prednost imajo tudi preprosti šablonski simboli.

Medtem ko zeleni trilist mnogi štejejo kot simbol Irske, ima harfa mnogo večji uradno priznan status. Zato se deteljica na splošno ne pojavlja na irskih kovancih ali poštnih znamkah.

Trilist je tudi del logotipa za Adidas Originals, ki vključuje tudi tri črte A trefoil is also part of the logo for Adidas Originals, which also includes three stripes.

Sklici

  1. Our Christian Symbols by Friedrich Rest (ISBN 0-8298-0099-9), p. 17
  2. »Online Encyclopedia of Western Signs and Ideograms - Symbol 24:51«. Symbols.com. 1997–2006. Pridobljeno 5. januarja 2010.. The French terms quartefeuille and quintefeuille are translated as quatrefoils and cinquefoils.
  3. »History of 15./Jg 52«. Pridobljeno 22. aprila 2011.

Zunanje povezave