Umirajoči bog Triglav: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
m Viki11rodno je premaknil(-a) stran France Bevkhttps://sl.wikipedia.org/w/index.php na Umirajoči bog Triglav: Napaka
mBrez povzetka urejanja
Vrstica 24: Vrstica 24:
}}
}}


[[France Bevk|Bevkov]] zgodovinska povest "Umirajoči bog Triglav" je bila prvič izdana leta 1930 ob skorajšnji 600 letnici križarskega pohoda v [[Kobarid]] 1331, ko so križarji iz Čedada odšli v Kobarid posekati drevo in zasuti studenec, katera so tamkajšnji [[Slovenci]] častili.
[[France Bevk|Bevkova]] zgodovinska povest "Umirajoči bog Triglav" je bila prvič izdana leta 1930 ob skorajšnji 600 letnici križarskega pohoda v [[Kobarid]] 1331, ko so križarji iz Čedada odšli v Kobarid posekati drevo in zasuti studenec, katera so tamkajšnji [[Slovenci]] častili.


== Kontekst ==
== Kontekst ==

Redakcija: 00:02, 26. avgust 2018

Umirajoči bog Triglav
[[File:‎|frameless|upright=1]]
AvtorFrance Bevk
DržavaSlovenija
Jezikslovenščina
Subjektpredvojno slovensko romanopisje
Žanrzgodovinska povest
ZaložnikGoriška matica
Datum izida
1930
Vrsta medijaKnjiga (mehka vezava)
Št. strani171

Bevkova zgodovinska povest "Umirajoči bog Triglav" je bila prvič izdana leta 1930 ob skorajšnji 600 letnici križarskega pohoda v Kobarid 1331, ko so križarji iz Čedada odšli v Kobarid posekati drevo in zasuti studenec, katera so tamkajšnji Slovenci častili.

Kontekst

Bevk je zgodbo romana - tako kot pri nekaterih drugih romanih - postavil v srednji vek s čemer se je ognil prepovedi izdaje knjige, čeprav je vsebina romana jasno klicala rojake k obrambi Slovenstva, saj so se ogroženi Slovenci v času fašističnega nasilja lahko enostavno identificirali z vsebino knjige, kjer prihaja nevarnost iz zahoda v obliki inkvizicije.

Izdaje

Knjiga je v manjši nakladi izšla leta 1930. Druga izdaja je izšla po vojni leta 1960 v nakladi 22.800 izvodov, tretja naklada pa je izšla leta 2018 v nakladi 500 izvodov.

Literatura

France Bevk: Umirajoči bog Triglav. Turistično društvo Kobarid, Društvo Slovenski staroverci, 2018.