Homoseksualnost: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
m vrnitev sprememb uporabnika 176.76.241.122 (pogovor) na zadnje urejanje uporabnika CommonsDelinker
Oznaka: vrnitev
Vrstica 31: Vrstica 31:
* [[istospolna zakonska zveza]]
* [[istospolna zakonska zveza]]


== Sklici in literatura ==
== Sklici ==

{{sklici|1}}
{{sklici|1}}



Redakcija: 09:11, 23. junij 2018

Mavrična zastava – simbol homoseksualnosti

Homoseksualnost je erotično nagnjenje do pripadnika istega spola (istospolna usmerjenost).

Etimologija in drugi izrazi

»Homoseksualnost« je sestavljena iz grške besede »homos«, ki pomeni »enak, isti« in latinskega korena »sex«. Homoseksualnost je spolna usmerjenost, seksualno nagnjenje do oseb istega spola.

Izraz homoseksualnost je prvi uporabil borec za človekove pravice Karl Maria Kertbeny v 19. stoletju. Iz izraza je tvorjena slovenska beseda istospolnost.

V knjižnem jeziku se poleg »homoseksualen/-na« najbolj pogosto uporabljata še izraza »gej« za moške in »lezbijka« za ženske.

Žaljivke ali vulgarne besede, ki so sopomenke za homoseksualca, obsegajo izraze peder, pedrula, pederčina, pederuša, homo, homič, feget, buzerant, toplovodar, topli bratec, ta topli, ritopik, ritodaj itd. za moške, za ženske pa lezbača, možača (shemale). Manj slabšalni izrazi so buzi, tetka (slednje tudi v rabi med pripadniki skupnosti) oz. lezba, kamionarka.

V letu 2011 je Kulturni center Q (klub Tiffany), Društvo ŠKUC izdal LGBTQ Slovar, zbirko lezbičnih, gejevskih, biseksualnih, transspolnih, transseksualnih in queer besed. Dostopen je tudi na spletu. [1]

Homoseksualnost v družbi

Homoseksualnost je prisotna v vseh družbah, neodvisno od lokacije in časovnozgodovinskega okvira, vendar se družba na istospolno usmerjenost odziva na različne načine, od popolnega sprejemanja do načrtnega zatiranja in preganjanja.

Pogostnost homoseksualnosti

Enotnih ocen o pogostnosti homoseksualnosti ni, predvsem zaradi različnih definicij homoseksualnosti, različnih metod raziskav in zanikanja homoseksualnosti v stigmatiziranih okoljih. Glede na ankete je homoseksualnih do 10 odstotkov ljudi.

Etična vrednotenja homoseksualnosti

Etična stališča do homoseksualnosti so zelo različna, mestoma nasprotujoča si. Odvisna so predvsem od antropoloških predpostavk in interpretacij homoseksualnosti. Pogosto je etično vrednotenje homoseksualnosti močno odvisno od določenih verskih stališč.

Kjer velja homoseksualnost za naravno danost ali pozitivno ovrednoteno prosto odločitev posameznika, je tudi etično stališče do homoseksualnosti pozitivno, kjer pa se homoseksualnost vrednoti kot antropološki defekt, je istospolnost negativno sprejeta, kar vodi od negativnega sprejemanja do zakonskega preganjanja homoseksualnosti.

Homoseksualnost v biologiji

Homoseksualne spolne prakse so prisotne tudi pri živalih, tako pri promiskuitetnih kot pri tistih, ki ostajajo z enim partnerjem.

Glej tudi

Sklici

  1. ur. Špela Bibič, Vesna Lemaić, Teja Oblak, Tadeja Pirih, Mihael Topolovec (2011). LGBTQ slovar: slovar lezbičnih, gejevskih, biseksualnih, transspolnih, transseksualnih in queer besed. Kulturni center Q (klub Tiffany), Društvo ŠKUC. COBISS 255105792. ISBN 978-961-6751-41-4.{{navedi knjigo}}: Vzdrževanje CS1: več imen: seznam avtorjev (povezava)

Zunanje povezave