Hokej na travi: razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
dodanih 115 zlogov ,  pred 3 leti
m
pnp (otok -> država), drugi drobni popravki AWB
({{normativna kontrola}})
m (pnp (otok -> država), drugi drobni popravki AWB)
Hokej na travi se igra na igrišču dimenzij 91,40 m × 55 m. Igrišče je s črtami razdeljeno v štiri cone po 22,90 m. Na vsaki strani igrišča se nahaja gol velikosti 2,14 m × 3,66 m. Okoli gola je v razdalji 14,63 narisan strelni prostor. V strelnem prostoru je oznaka, ki označuje kazenski strel in je oddaljena 6,40 m od gola. V oddaljenosti 5 m od strelnega prostora je črtkano narisana linija, ki je v pomoč tako sodnikom, kot tudi igralcem in omogoča lažje spoštovanje pravil predvsem pri prekinitvah igre.
 
Moderna igrišča za hokej na travi so narejena iz umetne mase oz. trave. Umetna trava je neke vrste “preproga” z gosto posejanimi sintetičnimi vlakni. Ta “preproga” se postavi na gumo debeline približno 2 cm, ki je položena na ravno podlago z dobro drenažo. Poznamo tri tipe umetne trave: peščeno, kombinirano in vodno podlago. Ločijo se glede na to, s čim je polnjena umetna trava. Najboljša in tudi najdražja je umetna trava, ki bazira na vodni podlagi, na takšni podlagi se tudi igrajo vsa pomembnejša mednarodna tekmovanja.
 
===Palica===
===Vratar===
Polno opremljen vratar nosi: čelado, ščitnik za telo, rokavice odbijalke, palico, zaščitne hlače, ščitnik za genitalije oz. suspenzor in ščitnike za noge. Ščitniki za noge so sestavljeni iz banščin in brcalnih čevljev oz. kickerjev. Banščine se namestijo na spodnji del noge in brcalni čevlji oz. kickerji se namestijo čez športno obutev. Barva vratarskih dresov se mora razlikovati od barve dresov lastne ekipe, kot tudi barve dresov nasprotnika.
 
Vratar žogice ne sme pokriti, lahko pa žogico v strelnem prostoru odbije s katerim koli delom telesa ali pravim delom palice. Polno oblečen vratar ne sme prečkati linije 22,90 m, ki označuje četrtino igrišča. To lahko stori samo izjemoma, v primeru, da izvaja kazenski strel in je čas zaustavljen.
Obstaja tudi možnost delnega vratarja, ki nosi dres različne barve, od ostale vratarske opreme pa ima samo čelado. V tem primeru, lahko tak vratar, če odloži čelado igra po celem igrišču, ob povratku v lasten strelni prostor pa ima vse privilegije vratarja, čeprav si morda zaradi situacije ne more nadeti čelade nazaj na glavo.
 
Zadnja možnost je da vratarja zamenja igralec v polju. V tem primeru je ekipa brez vratarja in igralci lahko za kontroliranje žogice, uporabljajo izključno hokejsko palico.
 
===Sodnik===
==Olimpijske igre==
[[Image:Indian-Hockey-Team-Berlin-1936.jpg|thumb|right|Reprezentanca Indije na olimpijskih igrah leta 1936 v Berlinu je v finalu visoko premagala domačine Nemce z 8-1.]]
Hokej na travi se je prvič pojavil na olimpijskih igrah v [[London]]u leta 1908. Nastopilo je šest moških ekip, s tem da je imelaimelo [[VelikaZdruženo Britanijakraljestvo Velike Britanije in Severne Irske|Združeno kraljestvo]] pravico nastopa s kar štirimi ekipami: [[Anglija|Anglijo]], [[Irska|Irsko]], [[Škotska|Škotsko]] in [[Wales]]om. Preostali sodelujoči ekipi sta bili [[Francija]] in [[Nemčija]], ki pa nista bili konkurenčni »domačim« ekipam. Tudi to je bil eden izmed razlogov, da se hokej na travi nato ni pojavil na igrah leta 1912 v [[Stockholm]]u. Na naslednjih igrah v [[Antwerpen|Antwerpnu]] leta 1920 je bil hokej na travi ponovno olimpijska disciplina, nastopile pa so samo štiri ekipe: [[VelikaZdruženo kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske|Združeno Britanijakraljestvo]], [[Danska]], [[Belgija]] in [[Francija]], ki so v tem vrstnem redu tudi zaključile tekmovanje. Leta 1924 so se organizatorji olimpijskih iger v [[Pariz]]u odločili, da hokeja na travi ne bo v olimpijskem programu in kot razlog navedli, da še ne obstaja mednarodna zveza za hokej na travi. [[Mednarodna zveza za hokej na travi|Mednarodna zveza za hokej na travi (FIH)]] je bila nato ustanovljena prav v [[Pariz]]u leta 1924, na pobudo sedmih ustanovnih nacionalnih zvez, katerim se je do leta 2011 priključilo še 120 novih. Tako je od [[Amsterdam]]ske olimpijade leta 1928 naprej, hokej na travi stalnica v olimpijskem programu.
Z letom 1928 se je tudi pričela dolgoletna dominacija reprezentance [[Indija|Indije]], ki je med letoma 1928 in 1964 osvojila vse zlate medalje, razen tiste v [[Rim]]u leta 1960, ko jih je v finalu premagala reprezentanca Pakistana. Pakistanci so bili nato olimpijski prvaki tudi še leta 1968 in 1984. To pa je bila tudi zadnja zlata olimpijska medalja katerekoli azijske ekipe, saj so primat prevzeli Evropejci (Anglija, Nemčija in Nizozemska), ki so se izmenjevali na vrhu. Izjema je bilo leta 2004, ko je slavila [[Avstralija]].
 
{{Olimpijski športi}}
 
{{normativna kontrola}}
 
[[Kategorija:Moštveni športi]]
[[Kategorija:Olimpijski športi]]
[[Kategorija:Hokej na travi|*]]
{{normativna kontrola}}

Navigacijski meni