Norveška kraljeva garda: razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
m
pnp (otok -> država), drugi drobni popravki AWB
(pravopis)
m (pnp (otok -> država), drugi drobni popravki AWB)
Leta [[1888]] so trenja med državama postajala vedno večja, zato je bila četa premeščena v Christianio (danes Oslo), kjer je še naprej opravljala ceremonialno dolžnosti, ko je bil kralj tam. Poleg tega pa so bataljon uporabljali tudi kot testno enota za: zimsko bojevanje, nove vojaške postopke in opremo. Tako je bilo vse do leta [[1905]], ko je unija med [[Švedska|Švedsko]] in [[Norveška|Norveško]] razpadla in je Norveška postala samostojna država. Vodstvo nove država je prevzel danski princ Karl, ki je nato postal norveški kralj [[Haakon VII.]] Garda, ki je do takrat štela le 100 pripadnikov, se je takrat močno okrepila na velikost bataljona in prevzela nove naloga, njihova glavna naloga pa je bila varovanja kraljeve družine.
 
Med [[Druga svetovna vojna|drugo svetovno vojno]], ko je Nemčija [[Operacija Weserübung|napadla Norveško]], se je gardi posrečilo odbiti napad nemških padalcev in tako rešiti kraljevo družino in vlado pred zajetjem. Pozneje so se pripadniki garde borili še pri Lundehøgda v bližini Lillehammerja in Dovrefjellu. Zardi številnih zmag, ki si jih je bataljon priboril v spopadu z nemško vojsko, so jim Nemci pravili »črni vragi« zaradi njihovih temnih uniform. Po povratku kralja iz [[VelikaZdruženo kraljestvo Britanija|Velike Britanije in Severne Irske|Združenega kraljestva]] je bataljon prevzel stare naloge. Poveljstvo bataljona je bilo leta [[1985]] premaknjeno iz centra Osla na obrobje, kjer so zgradili nove vojašnice.
 
==Organizacija==
* 4. četa - sestavljena podobno kot 1. in 2. četa
* 5. četa - logistika in podpora
* 6. četa - šolska četa, ki skrbi za usposabljanje novih pripadnikov
 
Pri straženju kraljeve palače in ostalih objektov se vodi izmenjujejo vsak teden, medtem pa se pripadniki ostalih vodov usposabljajo. Večina pripadnikov garde je novih rekrutov, ki so končali osnovno usposabljanje. Ko rekruti po osnovnem usposabljanju prispejo v bataljon, se začnejo usposabljati v boji iz bližine, streljanju in reševanju, ter še nekaterih tehnik potrebnih za varovanje kraljeve družine; šele nato so lahko zadolženi za varovanje kraljevih in državnih objektov.
 
===Dolžnosti regimenta===

Navigacijski meni