Groeningov muzej: Razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
odstranjenih 98 zlogov ,  pred 4 leti
lektoriranje
mBrez povzetka urejanja
(lektoriranje)
[[File:Brugge - Dijver 12 -Voormalig poortgebouw van de proosdij van Onze-Lieve-Vrouw, heden ingang van het Groeningemuseum - 82339.jpg|thumb|GroeningemuseumGroeningov muzej, Dijver 12, Brugge]]
[[File:Jan Van Eyck La Madone au Chanoine Van der Paele 1434.jpg|thumb|Jan van Eyck -, ''Marija z otrokom inMadona kanonikkanonika van der PaelePaeleja'' je ena od mojstrovin v muzeju]]
[[File:Lord Byron on his Death-bed c. 1826.jpg|thumb|Joseph Denis Odevaere, ''Lord Byron na smrtni postelji'']]
 
'''Groeningov muzej''' je občinski muzej za likovno umetnost v [[Brugge|Bruggeu]].
 
Muzej predstavlja celovit pregled šestih stoletij flamskega in belgijskega slikarstva, od [[Jan van Eyck| Jana van Eycka]] do [[MarcelaMarcel Broodthaers| MarcelMarcela Broodthaersa]]. Zbirka [[zgodnje nizozemsko slikarstvo|zgodnjega nizozemskega slikarstva]] (nizozemsko ''Vlaamse Primitieven'') je znana v mednarodnem merilu in je bila podlaga za najpomembnejše razstave v zadnjih desetletjih. <ref name=Till>Till-Holger Borgert, Groeningemuseum Bruges, Codart eZine, 15 oktober 2013.</ref> Poleg tega ima muzej tudi pomembno zbirko del manjših mojstrov, ki so v petnajstem15. in šestnajstem16. stoletju delovali v BrugguBruggeu in predstavljajo razvoj slikarstva v državah današnjega Beneluksa.
 
Nekateri vrhunci iz muzeja so:
*zbirka flamskih mojstrov s široko paleto del iz poznega srednjega veka in renesanse;.
*omejena zbirka slik iz baroka.;
*izbor slik iz osemnajstega18. in 19. stoletja, od neoklasicizma do realizma.;
*mejniki belgijske simbolike in modernizma.;
*mojstrovine flamskega ekspresionizma.;
*dela iz zbirke modernesodobne povojne flamske umetnosti.
 
== Zgodovina ==
Med francosko okupacijozasedbo južne Nizozemske leta 1794 so iz cerkvacerkev, samostanov in javnih zgradb odnesli vse, kar ni bilo preveč pritjenopritrjeno ali preveč težko,pretežko ter odpeljali v Pariz. RevolucionarnimRevolucionarni "komisarjemkomisarji za umetnost" je biloso potrebnopotrebovali le nekaj mesecev, da so našli več kot 200 delihdel flamske šole. <ref name=vlap>[http://vlaamseprimitieven.vlaamsekunstcollectie.be/nl/bronnen/collectievorming/groeningemuseum Website ‘Vlaamse Primitieven’]</ref>
 
Dela, ki niso bili prepeljana v Pariz, so bila shranjena v nekdanji Duinenabdij Potterierei v BrugguBruggeu in so se pojavila kotv Muzeju šole oddelka v Lysu (''Musée de l'Ecole Centrale du Département de la Lys'' (Muzej šole oddelka Lys). V tem muzejunjem je bilo zbranih približno petsto zaplenjenih del in iz te zbirke prihajajoso številna vrhunska dela izv muzejaGroeningovem Groeningemuzeju.
Leta 1816 je več del, ki so bila ukradena in prenesena v Pariz, vrnnjena v Brugge in shranjena v akademiji, med drugim ''Marija in otrok s kanonikom Jorisom Van der Paelejem'', Jana Van Eycka, triptih Hansa Memlinga in ''Cambysova sodba'' Gerarda Davida. Slike vrnjene leta 1803 iz Musée de l'Ecole Centrale, vključno ''Smrt Marije Hugo van der Goes'', ''Kristusov krst'' Gerarda Davida in ''Poslednja sodba'' [[Jan Provoost| Jana Provoosta]] so se medtem že nahajale v mestni hiši v Bruggu.
 
Leta 1816 je bilo več del, ki so bila ukradena in prenesena v Pariz, vrnnjenavrnjena v Brugge in shranjena v akademiji, med drugim ''MarijaMadona inkanonika otrok s kanonikom Jorisom Vanvan der PaelejemPaeleja'', Jana Van Eycka, triptih Hansa Memlinga in ''CambysovaKambiz sodbain sodnik Sisamnes'' Gerarda Davida. Slike, vrnjene leta 1803 iz Muséemuzeja dev l'Ecole CentraleLysu, vključno ''Smrt Marije Hugo van der Goes'', ''Kristusov krst'' Gerarda Davida in ''Poslednja sodba'' [[Jan Provoost| Jana Provoosta]] so se medtem že nahajalebile v mestni hiši v BrugguBruggeu.
Leta 1892 je Akademija ponovno prenesla svojo zbirko v mestno hišo, to pa je bil začetek Gemeentelijk Museum van Schilderkunst'' (Mestnega muzeja slikarstva), poznejšega ''Museum van Schone Kunsten'' (Muzeja lepih umetnosti). Izvor muzeja Groeninge se tako v začetku 18. stoletja vrne v muzej Akademije, zaradi česar je eden najstarejših muzejev v Belgiji. Ker šola Bogaerden ni bila primerna kot razstavni prostor, so se odločili za izgradnjo novega muzeja, ki ga je oblikoval Joseph Viérin. To je trajalo do leta 1930, ko je bil na sedanjem mestu odprt Muzej Groeninge. V novem muzeju so se razpršene zbirke lahko spet združile, tako da je lahko razvoj umetnosti iz petnajstega stoletja do danes prikazan v enem muzeju.
 
Leta 1892Akademija je Akademijaleta 1892 ponovno prenesla svojo zbirko v mestno hišo, to pa je bil začetek Mestnega muzeja slikarstva (''Gemeentelijk Museum van Schilderkunst'' (Mestnega muzeja slikarstva), poznejšega Muzeja lepih umetnosti (''Museum van Schone Kunsten'' (Muzeja lepih umetnosti). IzvorSlike Groeningovega muzeja Groeningese sebile tako v začetku 18. stoletja vrnevrnjene v muzej Akademijeakademije, zaradi česar je eden najstarejših muzejev v Belgiji. Ker šolaBogaerdnova Bogaerdenšola ni bila primerna kot razstavni prostor, so se odločili za izgradnjogradnjo novega muzeja, ki ga je oblikoval Joseph Viérin. To je trajalo do leta 1930, ko je bil na sedanjem mestu odprt MuzejGroeningov Groeningemuzej. V novem muzeju so se razpršene zbirke lahko spet združile, tako da je lahko razvoj umetnosti iz petnajstega15. stoletja do danes prikazan v enem muzeju.
 
== Nekatera dela ==
* [[Jan van Eyck]]:
** MarijaMadona z otrokom in kanonikomkanonika van der PaeleomPaela (1436)
** Portret Margarete van Eyck (1439)
** Kristusov portret (1440)
[[File:Gerard David - The Judgment of Cambyses, panel 1 - The capture of the corrupt judge Sisamnes.jpg|thumb|CambysovaKambiz sodbain sodnik 1. del]]
 
* [[Gerard David]]
** CambysovaKambiz sodbain 1.sodnik delSisamnes, sodba1. Sisamnesadel (1498)
** CambysovaKambiz sodbain 2.sodnik delSisamnes, plamen2. Sisamnesadel (1498)
** Kristusov krst (1502-1508)
* [[Hieronymus Bosch]] in delavnica
** Portret štirih otrok (1657)
* [[Jan Provoost]]
** Križanje (caokoli 1500)
** Poslednja sodba za mestno hišo Brugesv Bruggesu (1525)
* [[Dirk Bouts]]
** Triptih, mučeništvo sv.svetega HippolitaHipolita
* [[Fernand Khnopff]]
** Skrivni reflektor

Navigacijski meni