Reproduktivne pravice: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
MGTom (pogovor | prispevki)
začetek
(ni razlike)

Redakcija: 20:44, 17. marec 2018

Reprodukcijske pravice so pravne pravice in svoboščine ki se nanašajo na rojevanje otrok in s tem povezana zdravstvena vprašanja. Čeprav sodijo med osnovne pravice in svoboščine človeka, se pravne in družbene ureditve v svetu zelo razlikujejo. Svetovna zdravstvena organizacija definira reprodukcijske pravice z besedami:


Reproductive rights rest on the recognition of the basic right of all couples and individuals to decide freely and responsibly the number, spacing and timing of their children and to have the information and means to do so, and the right to attain the highest standard of sexual and reproductive health. They also include the right of all to make decisions concerning reproduction free of discrimination, coercion and violence.[2]

Reprodukcijske pravice temeljijo na spoznanju o osnovnih pravicah parov in posameznikov, da prosto in odgovorono odločajo o številu, intervalu in času rojevanja otrok in, da so obveščeni ter imajo možnost ukrepati ter, da imajo pravico dosegati najvišjo raven spolnega in reprodukcijskega zdravja. To vključuje pravico vseh, da se odločajo o zadevah povezanih z reprodukcijo brez diskriminacije, prisile ali nasilja.

Reprodukcijske pravice žensk obsegajo vse ali nekatere od naslednjih: pravico do zakonsko dovoljene in varne prekinitve nosečnosti, pravice do sredstev za uravnavanje rojstev, svobodo od prisilne sterilizacije ali kontracepsije, pravico do kakovostne reprodukcijskega zdravstvenega varstva, pravico do izobrazbe in dostopnost do informacij za svobodne in utemeljene odločitve. Reprodukcijske pravice nadalje lahko vključujejo pravico do informacij o spolno prenosljivih boleznih in drugih vidikih spolnosti ter zaščitenost pred dejanji, kot je poškodovanje spolovil.