Connemara: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Ljuba brank (pogovor | prispevki)
nov iz en wiki
 
Ljuba brank (pogovor | prispevki)
Brez povzetka urejanja
Vrstica 1: Vrstica 1:
[[File:Connemara and Joyce country.png|220px|right|thumb| Zelena označuje območje Joyce, rdeča označuje Connemaro]]
[[File:Connemara and Joyce country.png|220px|right|thumb| Zelena označuje območje Joyce, rdeča označuje Connemara]]
[[File:Conamara, Ireland.jpg|thumb|220px|Pogled na Connemaro, iz ceste N59.]]
[[File:Conamara, Ireland.jpg|thumb|220px|Pogled na Connemaro, iz ceste N59.]]
'''Connemara''' (irsko ''Conamara'', izgovorjeno [kɔnˠamˠaɾˠa]) je kulturna regija v okrožju Galway, [[Irska]]. Območje ima močno povezavo s tradicionalno irsko kulturo in vsebuje večji del govorcev irskega Connacht Gaeltachta, ki je ključni del identitete regije in je največji [[Gaeltacht]] v državi.
'''Connemara''' (irsko ''Conamara'', izgovorjeno [kɔnˠamˠaɾˠa]) je kulturna regija v okrožju Galway, [[Irska]]. Območje ima močno povezavo s tradicionalno irsko kulturo in vsebuje večji del govorcev irskega Connacht Gaeltachta, ki je ključni del identitete regije in je največji [[Gaeltacht]] v državi.

Redakcija: 11:35, 10. marec 2018

Zelena označuje območje Joyce, rdeča označuje Connemara
Pogled na Connemaro, iz ceste N59.

Connemara (irsko Conamara, izgovorjeno [kɔnˠamˠaɾˠa]) je kulturna regija v okrožju Galway, Irska. Območje ima močno povezavo s tradicionalno irsko kulturo in vsebuje večji del govorcev irskega Connacht Gaeltachta, ki je ključni del identitete regije in je največji Gaeltacht v državi.

Etimologija

Narodi in kraljestvo Irske okoli leta 800

"Connemara" izhaja iz plemenskega imena Conmacne Mara, ki označuje vejo Conmacne, starodavne plemenske skupine, ki so bile razdeljene na številne različne veje, razpršene po Irski v zgodnjem srednjeveškem obdobju. V območju Connacht so se naselili na več ozemljih. Ker je ta posebna skupina živela ob morju, so postali znani kot Conmacne Mara (morje v irščini je muir, genitive mara, torej 'morja'). Območje vzhodno od današnjega Connemara se je imenovalo Delbhna Tír Dhá Locha

Definicija

Splošna opredelitev območja je, da je sestavljeno iz večine zahodnega Galwayja, to je dela grofije zahodno od mesta Lough Corrib in mesta Galway, ki vsebujejo pristanišče Killary, zaliv Galway in Atlantski ocean [1]. Nekatere bolj restriktivne definicije Connemara opredeljujejo kot zgodovinsko ozemlje Conmhaícne Mara, to je daleč severozahodno od grofije Galway, ki meji na grofijo Mayo. Ime se uporablja tudi za opis Gaeltachta (irsko govorečih območij) zahodne grofije Galway, čeprav se trdi, da je tudi to netočno, saj so nekatera od teh območij izven tradicionalne meje Connemara [2]. Obstajajo argumenti o tem, kje Connemara konča, ko se približuje mestu Galway, ki zagotovo ni v Connemaru - nekateri trdijo za Barno, na obrobju mesta Galway, nekateri za črto od Oughterarda do Maam Crossa, nato pa diagonalno navzdol do obale, vse na podeželju.

Široko območje, ki je danes znano kot Connemara, je bilo prvotno suvereno kraljestvo, znano pod imenom Iar Connacht, pod kraljem Ó Flaithbertaighom, dokler v 16. stoletju ni postalo del kraljestva Irske pod angleško upravo.

Geografija

Dvanajst vrhov (Twelve Bens)

Connemara leži na ozemlju Iar Connacht, zahodni Connacht, v delu grofije Galway zahodno od Lough Corriba in je bil tradicionalno razdeljen na sever in jug. Gorovje Twelve Bens (dvanast vrhov) in reka Owenglin, ki se v morje stekajo v kraju Clochán / Clifden, označujejo mejo med obema deloma. Connemara je omejen na zahodu, jugu in severu z Atlantskim oceanom. V vsaj nekaterih definicijah je Connemarova meja z ostalo grofijo Galway označena z reko Invermore, ki je sicer znana kot Inbhear Mór [3] (ki teče severno od zaliva Kilkieran), Loch Oorid (ki leži nekaj kilometrov zahodno od Maam Cross) in zahodnega hrbta gorovja Maumturks. Na severu gore, meja doseže morje pri Killaryju, nekaj kilometrov zahodno od Leenauna.

Obala Connemara je sestavljena iz več polotokov. Polotok Iorras Ainbhtheach (včasih Iorras Aithneach) na jugu je največji, na njem sta vasi Carna in Kilkieran. Polotok Errismore sestavlja območje zahodno od vasi Ballyconneely. Polotok Errisbeg leži južno od vasi Roundstone. Polotok Errislannan leži južno od mesta Clifden. Polotoki Kingstown, Coolacloy, Aughrus, Cleggan in Renvyle so na severozahodu Connemara. Od številnih otokov ob obali je Inishbofin največji; drugi otoki so Omey, Inishark, High Island, Friars Island, Feenish in Maínis.

Na ozemlju so civilne župnije Moyrus, Ballynakill, Omey, Ballindoon in Inishbofin (zadnja župnija je bila nekoč del ozemlja Clann Uí Mháille, O Malleys na ozemlju Umhalla, grofije Mayo) in rimskokatoliške župnije Carne, Clifden (Omey in Ballindoon), Ballynakill, Kilcumin (Oughterard in Rosscahill), Roundstone in Inishbofin

Zgodovina

Klan Ó Cadhla (Kealy) so bili vladarji Connemara do 13. stoletja, ko so jih zamenjali Ó Flaithbertaighs. Slednji so v zgodnjem 13. stoletju pobegnili v Iar Connacht iz Maigh Seole med angleško invazijo na Connacht [4].

Podobno kot Ó Cadhla je bil klan Mac Conghaile (Conneely) tudi veja Conmhaicne Mara.

Glavno mesto Connemara je Clifden. Območje okoli mesta je bogato z megalitskimi grobovi. Znameniti "Connemarski zeleni marmor" (breča serpentinita [5]) je bil najden kot izdanek med Streamstown in Lissoughter. Ta okrasni kamen je bil trgovski zaklad, ki so ga uporabljali prazgodovinski prebivalci. Danes je še vedno zelo pomemben. Na voljo je v velikih dimenzijah, primernih za stavbe, pa tudi za manjše koščke nakita. Uporablja se kot obesek za nagrado Scouting Ireland Chief Scout's, ki je najvišja nagrada v irskih skavtov.

Irščina

Na območju Connemara živi 32.000 ljudi. Med 20.000 do 24.000 je avtohtonih irskih govorcev v regiji, zato je to največji irsko govoreči Gaeltacht.

Na območju južnega Connemara je mogoče videti okrožja z najbolj irskimi govorci v celotni Irski glede na delež prebivalstva.

Večina irskih govorcev je starih med 5-19 let). [6]

Connemara na oblačen dan.

Zanimivosti

  • Connemara Wedding je pesem, ki jo je napisal Micheál Mac Suibhne (1760-1820)
  • Francoski pevec Michel Sardou je leta 1981 dosegel mednarodni sloves s pesmijo Les Lacs du Connemara.
  • Irska pivska pesem The Hills of Connemara je posneta in jo izvajajo številne irske in keltske tematske skupine.
  • Pesnika Carla Sandburga dom v Flat Rocku, Severna Karolina, ki je zdaj nacionalni spomenik, je poimenovan po regiji Connemara.
  • Conamara Chaos je regija kaotičnega terena na Jupitrovi luni Evropi.
  • Connemarski poni je pasma konj v regiji.
  • Connemara je tudi ime blagovne znamke irskega viskija, proizvedenega v Cooley Distillery

Pomembni ljudje povezani s Connemaro

  • John Ford, ameriški filmski režiser in dobitnik 4 nagrad Akademije, katerega pravo ime je Sean O'Feeney, je bil sin John Augustine Feeney iz Spiddala.
  • Michael Morris, 3. baron Killanin, bil je predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (IOC) in je živel na družinskem posestvu v Spiddala.
  • Patrick Nee, na irskem rojen ameriški mafijec v Južnem Bostonu, član Mullen Gang in sodelavec irskega ameriškega mafijca Whitey Bulgerja.
  • Máirtín Ó Cadhain, eden najpomembnejših književnikov irskega jezika 20. stoletja, napisal pa je tudi klasiko Cré na Cille, je bil rojen v Connemaru.
  • Peter O'Toole, nagrajeni igralec na odru in filmu, ki je leta 1962 postal slaven v filmu Lawrence Arabski, se je rodil v Connemaru leta 1932.
  • Pádraig Pearse, ki je bil eden voditeljev Velikonočne vstaje leta 1916, je imel kočo v Rosmucu, kjer je preživljal poletja in pisal v irščini.
  • Maharaja Jam Sahib iz Nawanagarja, indijski knez in igralec kriketa, je bil prvi vodja države, ki je uradno obiskal novo ustanovljeno Irsko svobodno državo, kupil je gospostvo gradu Ballynahinch in vsako leto do svoje smrti leta 1932 obiskoval območje.
  • Tim Robinson, kartograf, je v Connemaru živel mnogo let in objavil knjige o tem območju.
  • J. Bruce Ismay je bil angleški poslovnež, ki je bil predsednik in generalni direktor linije White Star. Leta 1912 je doživel mednarodno pozornost kot najvišji uradnik White Star, ki je preživel potopitev čisto novega RMS Titanic, zaradi česar je bil podvržen hudi kritiki. [7]

Sklici

  1. »Connemara Ireland, what to see in Connemara, map of the Connemara loop, things to do and beaches«. galwaytourism.ie. Pridobljeno 13. aprila 2016.
  2. »Connemara Ireland«. connemaraireland.com. Pridobljeno 30. novembra 2016.
  3. »Full Result«. places.galwaylibrary.ie. Pridobljeno 13. aprila 2016.
  4. »History«. Go Connemara (v ameriški angleščini). Pridobljeno 13. aprila 2016.
  5. Albert David Hager and Billings, E. Report on the Economical Geology, Physical Geography and Scenery of Vermont. Claremont, N.H.: Claremont Manufacturing Co., 1862, p. 50.
  6. »Diversity Ethnicity Languages« (PDF). Irish Census. 2011. Pridobljeno 13. aprila 2016.
  7. "J. Bruce Ismay, 74, Titanic Survivor. Ex-Head of White Star Line Who Retired After Sea Tragedy Dies in London". New York Times. 19 October 1937.

Zunanje povezave


53°31′31″N 9°56′17″W / 53.52523°S 9.938°Z / 53.52523; -9.938