Bukarešta: Razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
dodanih 51 zlogov ,  pred 2 letoma
Morda je najpomembnejša [[Palača parlamenta, Bukarešta |palača Parlamenta]], zgrajena leta 1980 v času vladavine komunističnega diktatorja Nicolaa Ceaușesca. Je največja stavba parlamenta na svetu. V palači so romunski parlament (poslanska zbornica in senat), pa tudi Narodni muzej sodobne umetnosti. Stavba se ponaša z enim največjim kongresnih centrov na svetu.
 
Druga znamenitost v Bukarešti je ''Arcul'[[Slavolok dezmage, TriumfBukarešta|Slavolok zmage]]''' (Slavolok''Arcul zmagede Triumf din București''), zgrajen v svoji sedanji obliki leta 1935 in modeliranaoblikovan po [[Slavolok zmage, Pariz |Arc de Triomphe]] v [[Pariz]]u.
 
Novejša znamenitost mesta je '''Memorialul Renașterii''' (spomenik ponovnega rojstva), stiliziran marmorni steber, ki je bil leta 2005 postavljen v spomin na žrtve romunske revolucije leta 1989, ki je zrušila [[komunizem]]. Abstraktni spomenik je sprožil polemiko ko so ga odkrili, in mu dajali vzdevke, kot je ''măslina-n scobitoare'' (''oljka na zobotrebcu''), saj mnogi trdijo, da se ne ujema z okolico in da je njegova izbira temeljila na političnih razlogih<ref>[http://www.sfin.ro/articol_1992/_memorialul_renasterii___ce_oribilitate_.html "Memorialul Renasterii", ce oribilitate!] {{webarchive|url=https://web.archive.org/web/20060217024722/http://www.sfin.ro/articol_1992/_memorialul_renasterii___ce_oribilitate_.html |date=17 February 2006 }} ("The Monument of Rebirth – how horrible!"), ''Săptămâna Financiară'', August 2005</ref>.
29.201

urejanje

Navigacijski meni