Psihiatrija: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Zamenjava strani s/z '{{Slog}i'
m vrnitev sprememb uporabnika 213.161.14.243 (pogovor) na zadnje urejanje uporabnika SportiBot
Vrstica 1: Vrstica 1:
{{Slog}i
{{Slog}}
'''Psihiatrija''' je zdravstvena veda, ki se ukvarja s proučevanjem in zdravljenjem duševnih motenj.

'''Psihiater''' je zdravnik, doktor medicine, ki je končal medicinsko fakulteto in opravil specializacijo ter specialistični izpit iz psihiatrije. Psihiater se ukvarja z odkrivanjem in zdravljenjem [[Duševna motnja|duševnih motenj]] in bolezni v okviru psihiatrije.
Za pridobitev naziva specialist psihiatrije v Sloveniji je potrebna končana osemletna oz. devetletna osnovna šola, opravljena matura, končana medicinska fakulteta – univerzitetni program, pol leta pripravništva in petletna specializacija iz psihiatrije.
Po tem se lahko psihiater zaposli v bolnišnicah, psihiatričnih bolnišnicah, ali v zdravstvenih domovih, lahko pa tudi odpre zasebno ordinacijo.
Psihiater se ukvarja z organskimi duševnimi motnjami, vedenjskimi sindromi ([[anoreksija]], [[bulimija]] itd.), psihološkimi in vedenjskimi dejavniki, nevrotskimi in stresnimi motnjami (fobije itd.), motnjami osebnosti, duševno manjrazvitostjo, čustvenimi motnjami. Bolezni navadno zdravijo z [[antidepresiv]]i, antipsihotiki, stabilizatorji razpoloženja, pomirjevali in/ali z indvidualno ali s skupinsko psihoterapijo.

== Glej tudi ==
* [[psihologija]]

{{Wikislovar|psihiatrija|Psihiatrija}}

{{medicinska škrbina}}
{{zdravniki}}
[[Kategorija:Medicinske specializacije]]
[[Kategorija:Duševno zdravje]]
[[Kategorija:Psihiatrija|*]]
{{normativna kontrola}}

Redakcija: 19:28, 5. november 2017

Psihiatrija je zdravstvena veda, ki se ukvarja s proučevanjem in zdravljenjem duševnih motenj.

Psihiater je zdravnik, doktor medicine, ki je končal medicinsko fakulteto in opravil specializacijo ter specialistični izpit iz psihiatrije. Psihiater se ukvarja z odkrivanjem in zdravljenjem duševnih motenj in bolezni v okviru psihiatrije. Za pridobitev naziva specialist psihiatrije v Sloveniji je potrebna končana osemletna oz. devetletna osnovna šola, opravljena matura, končana medicinska fakulteta – univerzitetni program, pol leta pripravništva in petletna specializacija iz psihiatrije. Po tem se lahko psihiater zaposli v bolnišnicah, psihiatričnih bolnišnicah, ali v zdravstvenih domovih, lahko pa tudi odpre zasebno ordinacijo. Psihiater se ukvarja z organskimi duševnimi motnjami, vedenjskimi sindromi (anoreksija, bulimija itd.), psihološkimi in vedenjskimi dejavniki, nevrotskimi in stresnimi motnjami (fobije itd.), motnjami osebnosti, duševno manjrazvitostjo, čustvenimi motnjami. Bolezni navadno zdravijo z antidepresivi, antipsihotiki, stabilizatorji razpoloženja, pomirjevali in/ali z indvidualno ali s skupinsko psihoterapijo.

Glej tudi