Stolnica svetega Jurija, Ferrara: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Ljuba brank (pogovor | prispevki)
Ljuba brank (pogovor | prispevki)
Vrstica 80: Vrstica 80:
Izvirna [[romanska arhitektura|romanska]] zasnova se kaže na fasadi, ki je podobna stolnici v [[Stolnica v Modeni|Modeni]] in [[Stolnica v Parmi|Parmi]]: v belem [[marmor]]ju, s tremi konicami in nizom lož, majhnimi arkadami in [[Rozeta (arhitektura)|rozetami]], [[kip]]i in številnimi [[relief (umetnost)|relief]]i. Na desni strani je kip Alberta d'Este, na strani pa je bronast doprsni [[papež Klemen VIII.]], nad napisom v spomin na njegovo zajetje mesta.
Izvirna [[romanska arhitektura|romanska]] zasnova se kaže na fasadi, ki je podobna stolnici v [[Stolnica v Modeni|Modeni]] in [[Stolnica v Parmi|Parmi]]: v belem [[marmor]]ju, s tremi konicami in nizom lož, majhnimi arkadami in [[Rozeta (arhitektura)|rozetami]], [[kip]]i in številnimi [[relief (umetnost)|relief]]i. Na desni strani je kip Alberta d'Este, na strani pa je bronast doprsni [[papež Klemen VIII.]], nad napisom v spomin na njegovo zajetje mesta.


V središču fasade je veranda, podprta z dvema stebroma z [[Atlant]]i, ki sedijo na levih kot bazi. Okrašena je s ''Poslednjo sodbo'' neznanega mojstra in ložo z Marijo in otrokom (pozni [[gotika|gotski]] dodatek). [[Portal]] je delo kiparja Nicholausa, učenca Wiligelmusa. Luneta prikazuje svetega Jurija, zaščitnika Ferrare, ki ubija zmaja; prizori iz Kristusovega življenja se pojavijo na prekladi. Podboj, ki oblikuje vhod, je okrašen s figurami, ki prikazujejo Oznanenje in štiri preroke, ki so napovedali prihod Kristusa. <ref>[[Danijel (prerok)| Danijel]], [[Ezekiel]], [[Izaija (prerok)| Izaija]], [[Jeremija]]</ref> Glede na zdaj uničen napis je bil Nicholaus odgovoren za načrtovanje prvotne stavbe. Njegovi deli sta tudi dvostranski portal na zahodni strani, kot tudi spodnja loža tukaj in na južni strani stavbe. Drugi Nicholausov portal z dodatki Benedetta Antelamija je bil na južni strani, vendar je bil porušen med obnovo v 18. stoletju. Nekateri kipi, ki so jo okrasili, so zdaj na trgu pred zgradbo (podporni [[grifin]]i), v [[narteks]]u in v stolničnem muzeju. Portal so [[romar]]ji uporabljali na poti v [[Rim]]. Na južni strani je nedokončan [[renesančna arhitektura|renesančni]] [[zvonik]], v belem in roza marmorju, pripisan [[Leon Battista Alberti|Leonu Battista Albertiju]] in zgrajen leta 1451-1493. Opečna [[apsida]] ima loke in marmorne [[kapitel]]e, načrtoval jo je arhitekt Ferrarese Biagio Rossetti
V središču fasade je veranda, podprta z dvema stebroma z [[Atlant]]i, ki sedijo na levih kot bazi. Okrašena je s ''Poslednjo sodbo'' neznanega mojstra in ložo z Marijo in otrokom (pozni [[gotika|gotski]] dodatek). [[Portal]] je delo kiparja Nicholausa, učenca Wiligelmusa. Luneta prikazuje svetega Jurija, zaščitnika Ferrare, ki ubija zmaja; prizori iz Kristusovega življenja se pojavijo na prekladi. Podboj, ki oblikuje vhod, je okrašen s figurami, ki prikazujejo Oznanenje in štiri preroke, ki so napovedali prihod Kristusa. <ref>[[Danijel (prerok)| Danijel]], [[Ezekiel]], [[Izaija (prerok)| Izaija]], [[Jeremija]]</ref> Glede na zdaj uničen napis je bil Nicholaus odgovoren za načrtovanje prvotne stavbe. Njegovi deli sta tudi dvostranski portal na zahodni strani, kot tudi spodnja loža tukaj in na južni strani stavbe. Drugi Nicholausov portal z dodatki Benedetta Antelamija je bil na južni strani, vendar je bil porušen med obnovo v 18. stoletju. Nekateri kipi, ki so jo okrasili, so zdaj na trgu pred zgradbo (podporni [[grifin]]i), v [[narteks]]u in v stolničnem muzeju. Portal so [[romar]]ji uporabljali na poti v [[Rim]]. Na južni strani je nedokončan [[renesančna arhitektura|renesančni]] [[zvonik]], v belem in roza marmorju, pripisan [[Leon Battista Alberti|Leonu Battista Albertiju]] in zgrajen med letoma 1451-1493. Opečna [[apsida]] ima loke in marmorne [[kapitel]]e, načrtoval jo je arhitekt Ferrarese Biagio Rossetti


== Notranjost ==
== Notranjost ==

Redakcija: 19:28, 7. september 2017

Stolnica v Ferrari
Stolnica svetega Jurija mučenika
Cattedrale di San Giorgio Martire
Duomo di Ferrara
Zahodna fasada stolnice
44°50′8.754″N 11°37′11.060″E / 44.83576500°N 11.61973889°E / 44.83576500; 11.61973889Koordinati: 44°50′8.754″N 11°37′11.060″E / 44.83576500°N 11.61973889°E / 44.83576500; 11.61973889
KrajFerrara
DržavaItalija
Verska skupnostrimskokatoliška
Zgodovina
Zgrajena12. stoletje
Blagoslovljena17. stoletje
Posvečena1135
Arhitektura
Funkcionalno stanjedejavna
Slogromanika, gotika, renrsansa, barok
Glavna ladja

Stolnica v Ferrari (italijanko Basilica Cattedrale di San Giorgio, Duomo di Ferrara) je rimskokatoliška stolnica in manjša bazilika v Ferrari v severni Italiji. Posvečena svetemu Juriju, pokrovitelju mesta, je sedež nadškofa Ferrare in največja verska stavba v mestu.

Stolnica stoji v središču mesta, nedaleč od Mestne hiše (Palazzo Comunale) in znamenitega gradu Estense in je povezana z nadškofovsko palačo s pokritim prehodom.

Zgodovina

Gradnja sedanje stavbe se je začela v 12. stoletju, ko se je mesto razširilo proti levemu bregu reke Pad. Nova stolnica je bila posvečena leta 1135. Nekdanja stolnica, posvečena tudi svetemu Juriju, še vedno stoji na desnem bregu reke izven mestnega obzidja in je danes znana pod imenom Bazilika svetega Jurija izven obzidja (San Giorgio fuori le mura).

Zunanjost

Izvirna romanska zasnova se kaže na fasadi, ki je podobna stolnici v Modeni in Parmi: v belem marmorju, s tremi konicami in nizom lož, majhnimi arkadami in rozetami, kipi in številnimi reliefi. Na desni strani je kip Alberta d'Este, na strani pa je bronast doprsni papež Klemen VIII., nad napisom v spomin na njegovo zajetje mesta.

V središču fasade je veranda, podprta z dvema stebroma z Atlanti, ki sedijo na levih kot bazi. Okrašena je s Poslednjo sodbo neznanega mojstra in ložo z Marijo in otrokom (pozni gotski dodatek). Portal je delo kiparja Nicholausa, učenca Wiligelmusa. Luneta prikazuje svetega Jurija, zaščitnika Ferrare, ki ubija zmaja; prizori iz Kristusovega življenja se pojavijo na prekladi. Podboj, ki oblikuje vhod, je okrašen s figurami, ki prikazujejo Oznanenje in štiri preroke, ki so napovedali prihod Kristusa. [1] Glede na zdaj uničen napis je bil Nicholaus odgovoren za načrtovanje prvotne stavbe. Njegovi deli sta tudi dvostranski portal na zahodni strani, kot tudi spodnja loža tukaj in na južni strani stavbe. Drugi Nicholausov portal z dodatki Benedetta Antelamija je bil na južni strani, vendar je bil porušen med obnovo v 18. stoletju. Nekateri kipi, ki so jo okrasili, so zdaj na trgu pred zgradbo (podporni grifini), v narteksu in v stolničnem muzeju. Portal so romarji uporabljali na poti v Rim. Na južni strani je nedokončan renesančni zvonik, v belem in roza marmorju, pripisan Leonu Battista Albertiju in zgrajen med letoma 1451-1493. Opečna apsida ima loke in marmorne kapitele, načrtoval jo je arhitekt Ferrarese Biagio Rossetti

Notranjost

Notranjost, v baročnem slogu po požaru v 18. stoletju, ima glavno in dve stranski ladji. Tu je bronast kip Križanja, Niccolòja Baroncellija, svetnika Jurij in Maurelij, Domenica di Parisa (15. stoletje), pa tudi Guercinovo Mučeništvo svetega Lovrenca (17. stoletje). V stranskih kapelah so Okronana Marija s svetniki, delo Il Garofalona, Marijino kronanje, delo Francesca Francia in Devica v slavi s svetnicama Barbaro in Katarino, delo Bastianinija, ki je naslikal tudi Poslednjo sodbo v apsidi kora (1577-1581).

Muzej

Muzej v stolnici je bil nameščen v nekdanji cerkvi San Romano čez trg, kjer imajo shranjeni dve deli Cosmè Tura (Oznanjenje in Sveti Jurij in zmaj), Madonna della melagrana - Jacopo della Quercia in osem tapiserij z zgodbami dveh pokroviteljev svetnikov Ferrare, ki temeljijo na risbah Garofala in Camilla Filippa.

Galerija

Sklici

Zunanje povezave