Anakin Skywalker: razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
odstranjenih 437 zlogov ,  pred 3 leti
brez povzetka urejanja
(pravopis)
'''Anakin Skywalker''' je [[izmišljena oseba]] in eden ključnih protagonistov v [[znanstvena fantastika|znanstvenofantastičnem]] [[film]]u ''[[Vojna zvezd]]''.
 
Anakin je bil [[Jedi]]jski učenec, katerega je treniral in učil [[Obi-Wan Kenobi]], in kasneje JediJedijski Vitezvitez v prequel trilogiji, kjer je bil glavni junak v teh treh filmihpredtrilogiji. Je oče dveh otrok: [[Luke Skywalker]] je njegov sin, [[Princesa Leia Organa|Leia Organa]] pa njegova hči.
 
Anakin je kasneje poznan kot '''[[Darth Vader]]''', [[Darth|Sithovsko ime]], ki si ga je prislužil ko je padel na [[Sila (Vojna Zvezd)|Temno Stran Sile]] v ''[[Vojna Zvezd Epizoda III: Maščevanje Sitha|Epizodi III]]''. Tja ga je zvabil [[Temni Gospodar Sithov|SithSithovski Gospodar]] [[Darth Sidious]]/[[Palpatine]], s čimer je Anakin postal njegov učenec pod svojim novim imenom. V Epizodah [[Vojna Zvezd Epizoda IV: Novo Upanje|IV]] in [[Vojna Zvezd Epizoda V: Imperij Vrača Udarec|V]], se Anakin (kot Vader) pojavlja kot ključen in centralni antagonist. Kakorkoli, njegova dejanja ob zaključku sage v filmu [[Vojna Zvezd Epizoda VI: Jedijeva Vrnitev|Epizoda VI]] ga razkrijejo in utrdijo kot tragičnega junaka.
 
== Zgodovina ==
 
[[Slika:Anakinyoung.jpg|thumb|left|175px|Anakin Skywalker kot deček na [[Tatooine|Tatooinu]].]]
Anakin se sprva pokaže kot prijazen, nesebičen devetletnik (igra ga [[Jake Lloyd]]). Skupaj z njegovo mamo sta sužnja ki služita [[Watto|Wattu]], Toydarianskemu prekupčevalcu navlake. Anakinova posebnost ob tako zgodnjem otroštvu je, da se nepojmljivo spozna na [[tehnika|tehniko]]. Kljub mladim letom, je sposoben zgraditi in popraviti večinoma vse, kar se kaže v stvaritvi njegovega lastnega protokolarnega droida po imenu [[C-3PO]], in švigačadirkalnika, oboje iz zavrženih in rabljenih delov. Je tudi izjemen [[pilot]] s hitrimi refleksi.
 
Na Tatooinu najde Anakina Jedijski Mojster [[Qui-Gon Jinn]], ki je prepričan da je fant [[Mesije v fantazijskem svetu#Izbranec|IzbranceIzbranec]], po Jedijski [[prerokba|prerokbi]], daki bo prinesel ravnotežje v [[Sila (Vojna Zvezd)|Silo]]. Njegova mati, [[Shmi Skywalker|Shmi]], pravi, da nima očeta in da je nekako čudežno postala takrat noseča. Qui-Gon odkrije, da ima Anakin največje poznano število [[midi-klorian]]ov, po katerih se meri občutljivost Sile v samem človeku, in meni da je fant sam stvarjenje te Sile. Anakinov neverjetni talent pilotiranja pripisuje Sili, katera po njegovem dovoljuje Anakinu, da »vidi stvari preden se zgodijo«. Anakin ustvari močno vez zs Kraljico [[Padmé Amidala|Padmé Amidalo]], katero Qui-Gon in njegov učenec, [[Obi-Wan Kenobi]], branita.
 
Ko pribori Anakinu svobodo, Qui-Gon pripelje dečka na [[Coruscant]] in prosi [[Jedijski Svet]], da mu dovoli, da bi dečka učil. To prošnjo zavrnejo, kajti svét meni, da je Anakinova prihodnost zatemnjena s strahom in jezo, ki izvira iz suženjstva in ločitve od matere. Na koncu, Anakin pomaga pri zmagi v zadnji bitki proti [[Trgovska Federacija|TrgovskiTrgovinski Federaciji]] v [[Bitka za Naboo|Bitki za Naboo]]. Umirajoč Qui-Gon, zaboden v borbi proti strašnemu Sithu [[Darth Maul|Darthu Maulu]], prosi Obi-Wana, da bi treniral Anakina in svét z oklevanjem to tudi sprejme. Palpatine, novo izvoljeni Republiški Vrhovni Kancler, se spoprijatelji z dečkom, obljubljajoč mu, da "bodo spremljali njegovo kariero z velikim zanimanjem".
 
=== Napad Klonov ===
 
[[Slika:AnakinEp2.jpg|right|thumb|350px|Najstnik Anakin Skywalker z Obi-Wan Kenobijem.]]
Deset let po tem ko si je prislužil svobodo, je 19 letni Anakin, katerega igra [[Hayden Christensen]], zdaj mlad odrasel in Obi-Wanov učenec. Zaradi svojih naravnih sposobnostih, ki ga postavljajo krepko višje kot njegove vrstnike, je postal bolj samotar v vseh svojih letih jedijskega treninga. Njegovo razmerje z njegovim učiteljem je precej komplicirano; čeprav pravi, da mu je Obi-Wan kot oče, je prepričan, da ga njegov učitelj zavira, sam pa nasprotuje njegovi avtoriteti. Zafrustriran, se obrne k drugemu učitelju po nasvet: PalpatineuPalpatinu, kateri 'hrani' [[ego]], že tako lomljivega mladega Jedija, z zagotovili, da bo en dan postal največji [[Jedi]] v galaksiji.
 
Anakin dobi nalogo da varuje [[Padmé]], ki ni več kraljica, ampak senatorka njenega domačega planeta, [[Naboo]]ja. Njegova otroška začudenost je sedaj postala močna opojnost, in končno se zaljubita, kljub njenim oklevanjem; Jediji imajo prepoved do čustvenih navez, in tudi politični to načeloma odrekajo, v pomenu, da lahko nekdo postane močan in sposoben, premišljen vodja.
 
Med njenim varovanjem, Anakin začuti, da je njegova mati v nevarnosti. Ko se vrne na Tatooine, najde [[Watto|Watta]], svojega starega gospodarja. [[Watto]] ga usmeri do njenega novega moža, [[Cliegg Lars|Cliegga Larsa]], starega kmetovalca. Poročil in osvobodil je [[Shmi]] že pred več leti. Anakin spozna svojega polbrata [[Owen Lars|Owena Larsa]] in njegovo dekle [[Beru]]. [[Owen Lars]] mu pove, da so njegovo mater ugrabili okoliškiPeščeni Tuskenciljudje. Anakin najde Svojosvojo matimater v kampu [[TuskciPeščeni ljudje|TuskencevPeščenih ljudi]], ampak prepozno, da bi ji lahko pomagal, nakar umre v njegovem naročju. Prevzet od neznatne jeze, pobije celotno pleme TuskencevPeščenih ljudi, tudi ženske in otroke. Yoda in prestrežen del Qui-Gona čutita Anakinovo prisotnost Sile, kako gre proti temni strani in obstaja strah, da je to začetek konca Obi-Wanovega mladega učenca. Padmé vsekakor muči, kar je naredil, ampak, ker je zaljubljena vanj, ni popolnoma zgrožena in namesto tega poskuša biti simpatetična do njega.
 
Anakin and Padmé zvesta da je bil Obi-Wan ujet kot talec od Geonosijskih droidnih sil, ki pripadajo [[Konfederacija Neodvisnih Sistemov|Konfederaciji Neodvisnih Sistemov]], tvorbi zvezdnih sistemov, ki se želijo odcepiti od Republike. Hitita mu na pomoč -, kjer ju kmalu ujamejo. Soočena s tem kar ju čaka v gladiatorski areni, si izrečeta ljubezen drug do drugega. Ob pobegu s pomočjo Jedijev in klonske vojske, se Anakin spopade s Separatističnim vodjo in nekdanjim 'padlim' jedijem [[Grof Dooku|Grofom Dookujem]] v bitki svetlobnih mečev, kjer pa ga zlahka, starejši in bolj izkušeni bojevnik zlahka premaga in mu pri tem odseka spodnji del njegove desne roke. Zamenjajo mu jo s kibernetično, nakar se nato poroči s Padmé na skrivnem obredu, kjer sta prisotna zraven še samo [[C-3PO]] in [[R2-D2]], kot priči.
 
=== Padec na Temno stran ===
{{Glavni|Vojna Zvezd Epizoda III: Maščevanje Sitha}}
 
Po tem ko sta se odšla borit v Vojno Klonov, se Anakin in Obi-Wan vrneta na Coruscant in zasedeta Separatistično Ladjo ''[[Križarka Trgovske Federacije|The Invisible Hand]]'' v misiji, da rešita Kanclerja Palpatina iz rok Grofa Dookuja. V sledeči bitki, Dooku s pomočjo temne strani Sile [[Moči Sile|davi]] in nato potisne Obi-Wana na stran, s čemer prisili Anakina da se sooči s Sithovskim Gospodarjem sam. V kratkem dvoboju, Anakin prekosi Dookuja iinin mu pri tem odstraniodreže obe njegovi roki. Palpatine mu nato ukaže naj obglavi, šokiranega, grofa. Anakin se preda svoji jezi in tudi to stori, vendar v trenutku obžaluje svoje dejanje, kajti ubijanje neoboroženega nasprotnika, ni Jedijski način. Palpatine, mu vseeno zagotavlja, da je bil Dooku "prenevaren, da bi ostal živ". Po rešitvi kanclerja, in pobegu [[General Grievous|Generala Grievousa]], Anakin ladjo križarko, ki ni narejena za pristajanje, v obupnem stanju vendarle uspe pristati, s čemer spet dokaže, da je najboljši pilot v galaksiji.
 
Na Coruscantu mu Padmé pove, da je noseča. Za tem sledijo hude Anakinove nočne more, v katerih sanja da bi lahko umrla ob porodu. Prevzamejo ga čustva strahu in jeze.
Palpatine, še vedno njegov mentor in bližnji prijatelj, postavi Anakina za svojega predstavnika v Jedijskem Svetu. SumljajočSumničav Svét sprejme Anakina, a mu ne dodeli naziva Jedijski Učitelj(mojster)Mojster, in mu s tem zaukaže naj vohuni za Palpatinom. Jezen nad odločitvijo in novo nalogo zgubiizgubi vero in zaupanje v svét. Končno, mu ponudi Kancler možnost, da se nauči temne strani Sile, s katero ga zavaja, da lahko prepreči smrt. Anakin se zave, da je Palpatine v resnici tisti SithSithovski Gospodar, [[Darth Sidious]] ki so ga iskali že od začetka vojne in nemudoma to skrivnost razkrije Jedijskemu Učitelju [[Mace Windu|Maceu Winduju]]. Ko se Windu sooči s Palpatinom, obide Anakina misel; brez Palpatina, bo izgubil sleherno možnost rešitve svoje žene.
 
Anakin se prispe borit proti Winduju, ko vidi, da je ta že razorožil "nemočnega" Palpatina. Windu razglasiaretira [[Temni Gospodar|Temnega Gospodarja]] z aretiranim, a Palpatine nemudoma sproži proti njemu [[Električno Silo]]. Učitelj to odbije in musila obrne,se dausmeri siproti ta sam vrne v sebePalpatinu, nakarkar sega močno iznakazi. Napad se nadaljuje, dokler se Palpatine nenadoma ne utrudi in prosi Anakina naj ga reši. Anakin svetuje Winduju, naj ga pusti živega; Windu to zavrača, kar pokaže ko pravi, da je prenevaren, da bi ostal živ. Ko Windu zamahne proti Sithovskemu Gospodarju, se Anakin vmeša in s svojim svetlobnim mečem odreže Winduju roko, nakar ko ta kriči od bolečine, Palpatine uporabi vso moč elektrike in pošlje Winduja skozi okno v smrt. Anakin se nato obrne na temno stran in dobi novo ime: [[Darth Vader]].
 
Vaderjeva prva misija je da napade Jedijski tempelj in pomori vse, ki so v njem. To stori brez obotavljanja, ko naredi pokol med vsemi Jediji in otroci brez milosti. Zatem je poslan na [[Mustafar]], da bi ubil Separatistične vodje. Po Zaključkuzaključku te naloge, se spet sreča s Padmé, ki ga mučno prosi, da naj pozabi na vse in naj skupaj pobegneta. S tem se Anakin ne strinja, saj pravi da lahko strmoglavi Palpatina in bi lahko skupaj vladala Galaksiji. Obi-Wan, ki se je skril v njeno ladjo, se sooči z Vaderjem. Ko zasumi izdajo in je prevzet od temne strani, Anakin začne daviti Padmé s pomočjo Sile, nakar jo pusti nezavestno na Pristajalnipristajalni ploščadi. Sedaj že nekdanja partnerja inNekdanja prijatelja se poženeta v strahovito bitko s svetlobnimi meči, skozi celoten rudarski kompleks. Sčasoma, Obi-Wan pristane na trdih tleh, kjer ima prednost in zahteva, da se Vader preda. Vader ga ignorira omin špsliđaposkusi s skokom, ko se je uprl na Silo, premagati svojega bivšega učitelja. Obi-Wan mu odseka preostale ude in ga pusti umirati v vročem, gorečem pesku. Ko se Vader poskuša potegniti ven iz tega peska in stran iz reke, po kateri teče Lavalava, utrpi skoraj smrtne opekline in razširjene [[pljuča|pljučne]] poškodbe in poškodbe grla, med vdihavanjem prevročega zraka. Čudežno, se Vader priplazi navzgor, stran od Lavine reke, kjer ga reši Palpatine, ki je čutil Vaderjev poraz.
 
Ko pride Vader k zavesti, mu Palpatine pove, da je Padmé umrla, da jo je med davljenjem ubil (dejansko pa je umrla med porodom; rodila je 2 otroka Luka, in Leio). Tako, kot je Palpatine načrtoval, to razkritje zlomi v učencu še zadnji ostanek njegovega duha, s čemer mu ne preostane v življenju nič več, kot pa da služi svojemu gospodarju in Imperiju.the Empire.
 
Čeprav je Vader ostal okreten bojevnik, ga je boj z Obi-Wanom stal veliko njegove moči, tudi v Sili; Lucas je izjavil, da so ga te poškodbe zavrle in je zaradi njih močan le 80 % Palpatina, čeprav, bi moral postalpostati najmočnejši Sith vseh časov.
 
== Glej tudi ==
1.066

urejanj

Navigacijski meni