Omrežno stikalo: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
m pnp
Posodobitev vsebine za današnji čas.
Vrstica 1: Vrstica 1:
[[Slika:Cisco 1900 switch inside.jpg|thumb|Notranjost preklopnika [[Cisco]] 1900]]
[[Slika:Cisco 1900 switch inside.jpg|thumb|Notranjost stikala [[Cisco]] 1900]]
'''Preklopnik''' ([[angleščina|angleški]] [[naziv]] ''switch'') je [[omrežje|omrežna]] [[naprava]] v sodobnih [[računalništvo|računalniških]] omrežjih. Preklopniki so naslednje naprave drugega nivoja [[ISO/OSI referenčni model|OSI]] , ki so lahko uporabljene za ohranitev pasovne širine na omrežju.
'''Omrežno stikalo''' ([[angleščina|angleški]] [[naziv]] ''switch'') je [[omrežje|omrežna]] [[naprava]] v sodobnih [[računalništvo|računalniških]] omrežjih. Stikala so naslednje naprave drugega nivoja [[ISO/OSI referenčni model|OSI]] , ki so lahko uporabljene za ohranitev pasovne širine na omrežju. V popolnem omrežju je vsak [[uporabnik]] priključen v omrežje neposredno prek stikala.


Preklopniki posredujejo [[paket]]e na izbrani segment z uporabo [[Naslov MAC|naslovov MAC]]. Razdelimo jih glede na to, kako posredujejo pakete na izbrani segment: če paket v celoti shrani in pregleda morebitne napake, preden ga pošlje naprej, ali pa ga pošlje, takoj ko razbere naslov MAC . V prvem primeru pregleda, če je paket okvarjen in ga uniči tako da po nepotrebnem ne zaseda omrežja.
Stikala posredujejo [[paket]]e na izbrani segment z uporabo [[Naslov MAC|naslovov MAC]]. Razdelimo jih glede na to, kako posredujejo pakete na izbrani segment: če paket v celoti shrani in pregleda morebitne napake, preden ga pošlje naprej, ali pa ga pošlje, takoj ko razbere naslov MAC. V prvem primeru pregleda, če je paket okvarjen in ga uniči tako da po nepotrebnem ne zaseda omrežja.


Za omejitev prometa na omrežju se najpogosteje uporabljajo stikala. Ti so za razliko od [[Most (računalništvo)|mostov]] cenejša in omogočajo nekaj dodatnih lastnosti. Stikalo lahko deluje kot ponavljalnik, lahko pa jih nastavimo, da delujejo kot most, le da so nekoliko počasnejši. S stikalom ne moremo povezati dveh omrežij, ki slonita na različnih protokolih. Običajno ga nastavimo tako, da deluje podobno kot most, z razliko, da sedaj povežemo dve omrežji z enakim protokolom. Tako vsako stikalo hrani naslove uporabnikov, ki so priključeni nanj in na katerem vmesniku so. Naslednjič, ko stikalo dobi paket za tega uporabnika, ga posreduje na vmesnik, kamor je priključen ciljni uporabnik. Tako ostali uporabniki niso obremenjeni s tem paketom, saj paket prispe tako rekoč točno do sprejemnika.
V popolnem omrežju je vsak [[uporabnik]] priključen v omrežje neposredno prek preklopnika. Zaradi cenovne razlike, pa to ni tako pogosto. Uporabnik je največkrat priključen na [[ponavljalnik]], za katerega je znano, da ne zna usmerjati prometa. Tako se na vodilu pojavlja promet, ki pa ni zanimiv za uporabnika in ga samo obremenjuje. Pomankljivost je tudi v tem, da so tako vsi uporabniki, ki so priključeni na ponavljalnik, v isti domeni trkov. Vsi paketi, ki so sodelovali v trku so znova poslani, vse dokler niso poslani pravilno in brez trkov.

Če število uporabnikov naraste preko razumne [[meja (razločitev)|meje]], lahko močno oteži uporabnikov dostop do [[omrežje|omrežja]]. Ko se število uporabnikov na enem vodilu veča, se veča tudi delež napak, ki pri tem nastajajo. Najpogostejša rešitev v tem primeru, je vsaj delna zamenjava ponavljalnikov s preklopniki.

Za omejitev prometa na omrežju se najpogosteje uporabljajo preklopniki. Ti so za razliko od [[Most (računalništvo)|mostov]] cenejši in omogočajo nekaj dodatnih lastnosti. Preklopnik lahko deluje kot ponavljalnik, lahko pa jih nastavimo, da delujejo kot most, le da so nekoliko počasnejši. S preklopnikom ne moremo povezati dveh omrežij, ki slonita na različnih protokolih. Po navadi ga nastavimo tako, da deluje podobno kot most, z razliko, da sedaj povežemo dve omrežji z enakim protokolom. Tako vsak preklopnik hrani naslove uporabnikov, ki so priključeni nanj in na katerih [[vrata|vratih]] so. Naslednjič, ko preklopnik dobi paket za tega uporabnika, ga posreduje na vrata, kamor je priključen ciljni uporabnik. Tako ostali uporabniki niso obremenjeni s tem paketom, ker paket prispe tako rekoč točno do sprejemnika.


[[Kategorija:Strojna oprema]]
[[Kategorija:Strojna oprema]]

Redakcija: 10:45, 28. avgust 2017

Notranjost stikala Cisco 1900

Omrežno stikalo (angleški naziv switch) je omrežna naprava v sodobnih računalniških omrežjih. Stikala so naslednje naprave drugega nivoja OSI , ki so lahko uporabljene za ohranitev pasovne širine na omrežju. V popolnem omrežju je vsak uporabnik priključen v omrežje neposredno prek stikala.

Stikala posredujejo pakete na izbrani segment z uporabo naslovov MAC. Razdelimo jih glede na to, kako posredujejo pakete na izbrani segment: če paket v celoti shrani in pregleda morebitne napake, preden ga pošlje naprej, ali pa ga pošlje, takoj ko razbere naslov MAC. V prvem primeru pregleda, če je paket okvarjen in ga uniči tako da po nepotrebnem ne zaseda omrežja.

Za omejitev prometa na omrežju se najpogosteje uporabljajo stikala. Ti so za razliko od mostov cenejša in omogočajo nekaj dodatnih lastnosti. Stikalo lahko deluje kot ponavljalnik, lahko pa jih nastavimo, da delujejo kot most, le da so nekoliko počasnejši. S stikalom ne moremo povezati dveh omrežij, ki slonita na različnih protokolih. Običajno ga nastavimo tako, da deluje podobno kot most, z razliko, da sedaj povežemo dve omrežji z enakim protokolom. Tako vsako stikalo hrani naslove uporabnikov, ki so priključeni nanj in na katerem vmesniku so. Naslednjič, ko stikalo dobi paket za tega uporabnika, ga posreduje na vmesnik, kamor je priključen ciljni uporabnik. Tako ostali uporabniki niso obremenjeni s tem paketom, saj paket prispe tako rekoč točno do sprejemnika.