Netilka: Razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
dodanih 158 zlogov ,  pred 5 leti
m
brez povzetka urejanja
(pravopis)
mBrez povzetka urejanja
 
==Zgradba==
Netilka je sestavljena iz posodice iz mehke [[kovina|kovine]] v kateri je inicialna zmes, občutljiva na udarce ([[živosrebrni fulminat]], [[svinčev azid]], [[sinoksid]],…) in pokrova. Naboj se aktivira z udarcem [[udarna igla|udarne igle]] v netilko, kjer se posodica upogne in pritisne inicialno razstrelivo ob t. i. »nakovalo« in ga aktivira. Vroči plini, ki pri tem nastanejo, pa nato skozi luknjico v dnu tulca aktivirajo glavno smodniško polnjenje v naboju.
 
==Vrste netilk==
Glede na vžig ločimo dve vrsti netilk in sicer:
 
*'''''Berdan''''' - namenjenenamenjena [[tulec (orožje)|tulcem]] z dvema luknjicama v dnu in so se je v preteklosti uporabljaleuporabljala v [[Evropa|Evropi]], kjer se občasno še pojavljajopojavlja. Pri teh netilkah sta dve luknjici na dnu tulca ključnega pomena, saj je med njima majcen greben, ki deluje kot nakovalce. To nakovalce zagotavlja vžig polnjenjainicialnega eksploziva v netilki. Konstrukcija netilke je tu enostavnejša, je pa zato manj primerna za ponovno polnjenje nabojev.
 
*'''''Boxer''''' - namenjene tulcem z eno luknjico in so se sprva uporabljale zgolj v [[Združene države Amerike|ZDA]], danes pa počasi izpodrivajo netilke vrste berdan, ker so primernejše za ponovno polnjenje streliva. Te netilke imejo v sami konstrukciji vgrajeno majhnoimajo nakovalce, kivstavljeno poskrbi,v da po udarcu udarne igle zmes vsamo netilkiohišje eksplodiranetilke.
 
Poleg tega pa ločimo še:
* '''''Korozivne netilke''''' - bolj obstojne in skladiščenju prijazne netilke, ki vsebujejo snovi[[natrijev klorat|natrijev]] ali [[kalijev klorat]]. Pri gorenju zato nastanejo kloridi, ki v kombinaciji z vlago povzročajo [[Korozija|korozijo]] kovinskih delov orožja. Zaradi dolge skladiščne dobe so razširjene v vojaškem strelivu.
* '''''Nekorozivne netilke''''' - ne vsebujejo agresivnih snovi in so razširjene v strelivu za civilni [[trg]].
 
1.371

urejanj

Navigacijski meni