Bedanec: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Vrstica 3: Vrstica 3:


== Kekec nad samotnim breznom ==
== Kekec nad samotnim breznom ==
Bedanec priveže ob drevo zeliščarja Kosobrina in ukrade Minko, njegovo deklo. Kekec možička reši in pade v past razjarjenega orjaka, ki mu ponudi svobodo pod pogojem, da mu Kekec pomaga najti njegovo deklo. Pastir ponudbo zavrne. Bedanec ponovno ujame Kosobrina, ki od strahu omedli, Bedanec pa zbeži, misleč, da je mrtev. Kekec Kosobrina z vrvjo izvleče čez gorsko steno. Bedanec išče skrivni rov, ki pelje do Kosobrinove koče - tja mu Kekec nastavi [[sova|sovo]], ki se je Bedanec hudo boji, zato zbeži in obvisi ujet na vejo nad breznom; Kekec ga reši pod pogojem, da bo zapustil njegove kraje. Bedanec drži obljubo, zažge svojo kočo in odide, Kekec pa se vrne v domačo vas.
Bedanca priveže ob drevo zeliščar Kosobrin, ki ukrade Minko, njegovo deklo. Kekec Bedanca nabunka in ga ujame v past razjarjenega orjaka Kosobrina, ki mu ponudi svobodo pod pogojem, da mu Bedanec pomaga najti njegovega zajca. Bedanec se prestraši in pobegne. Kekec ponovno ujame Bedanca, ki od strahu omedli, Kekec pa zbeži, misleč, da je mrtev. Kekec Bedanca z vrvjo izvleče čez gorsko steno. Kosobrin išče skrivni rov, ki pelje do Bedančeve koče - tja mu Kekec nastavi [[sova|sovo]], ki se je Bedanec hudo boji, zato zbeži in obvisi ujet na vejo nad breznom; Nato Bedanca še vsi pretepejo in spodijo ter mu vzamejo ves denar in premoženje. Bedanec nato mora prenašati vaščane po pobočju gor in dol ter po strani.


== Značilnosti ==
== Značilnosti ==

Redakcija: 21:32, 15. junij 2017

Bedanec in Rožle v filmu Kekčeve ukane (1968)

Bedanec je literarni lik slovenskega avtorja Josipa Vandota. Nastopa v povesti Kekec nad samotnim breznom in dveh filmih o Kekcu, Kekec in Kekčeve ukane.

Kekec nad samotnim breznom

Bedanca priveže ob drevo zeliščar Kosobrin, ki ukrade Minko, njegovo deklo. Kekec Bedanca nabunka in ga ujame v past razjarjenega orjaka Kosobrina, ki mu ponudi svobodo pod pogojem, da mu Bedanec pomaga najti njegovega zajca. Bedanec se prestraši in pobegne. Kekec ponovno ujame Bedanca, ki od strahu omedli, Kekec pa zbeži, misleč, da je mrtev. Kekec Bedanca z vrvjo izvleče čez gorsko steno. Kosobrin išče skrivni rov, ki pelje do Bedančeve koče - tja mu Kekec nastavi sovo, ki se je Bedanec hudo boji, zato zbeži in obvisi ujet na vejo nad breznom; Nato Bedanca še vsi pretepejo in spodijo ter mu vzamejo ves denar in premoženje. Bedanec nato mora prenašati vaščane po pobočju gor in dol ter po strani.

Značilnosti

Bedanec je revček, ki ga Kekec ustrahuje . Pa tudi Rožle, Mojca in drugi prebivalci planin. Nosi umetno brado, da bi se ga bali, pa se boji le sam sebe, ko se pogleda v ogledalo. Pa kr neki bednar pa iz ust mu fajn smrdi. Pa kekec ga vedno ukani in on mu pelje. Na sliki lahko vidite kako prijazen je, da prenaša prebivalce po planini gor in dol, da ga nebi pretepli in to zastonj.

Dela

Književna

Filmi

Viri

Glej tudi

Zunanje povezave