Mesečinka: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Klemen Kocjancic (pogovor | prispevki)
{{cleanup}}
TadejM (pogovor | prispevki)
m clean up > popravi, z AWB
Vrstica 1: Vrstica 1:
{{cleanup}}
{{popravi}}
MEDUZA MESEČINKA
MEDUZA MESEČINKA
(Pelagia noctiluca)
(Pelagia noctiluca)

Redakcija: 00:45, 11. junij 2006

MEDUZA MESEČINKA (Pelagia noctiluca)

OPIS Meduza mesečinka ima škrlatno rdeč v rjavo se spreminjajoč klobuk, premera 1,5cm do 5cm. Kaže bioluminiscenco. Rob klobuka ima 16 robnih krp, 8 lovk in 8 čutnih betičev. Lovke so lahko dolge do 10 m na lovkah pa ima veliko število posebnih celic z ožigalkami. Mesečinka se potopi tudi do globine 70 m, največkrat jo pa opazimo na globini od 20-50 m.

PREHRANJEVANJE Prehranjuje se s planktonskimi bitji, ki jih lovi z ožigalkami. Ožigalke so napoljene s strupeno tekočino. Ko se žival ali človek dotakne ožigalke, se sproži in izbrizga strup. S tem plen omrtviin ga z lovkami spravi skozi usta v telesno votlino na spodnji strani klobuka. Neprbavljenje ostanke skozi isto votlino izloči. Ožigalke ne služijo samo za omrtvičenje plena, temveč tudi za obrambo.

DIHANJE Kisik sprejema skozi celotno površino.

GIBANJE V vodi prosto lebdi ali pa plava tako, da se poganja z razpiranjem in stiskanjem klobuka.

ŽIVJENSKI PROSTOR Živi v obrežnih vodah vseh morij, posebno v toplejših in zmernejših pasovih. Mesečinka je pogosta v Atlantiku, Sredozemskem morju in tako potem tudi v Jadranskem morju.

RAZMNOŽEVANJE So ločenih spolov. Razmnožujejo se spolno.V meduzi nastanejo spolne celice. Po združitvi semenčice z jajčecem se razvije migitalkasta ličinka. Ker je mesečinka v svojem razvoju izgubila polipni stadij se iz ličinke v enem mesecu razvije mlada meduza.

SISTEM Živali-nečlenarji-ožigalkarji-klobučnjaki-meduza mesečinka