Starokatoliška cerkev: Razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
m (Nadškofov vikar)
Po tem je bilo ustanovljenih še več Starokatoliških Cerkva (npr. na Češkem, Slovaškem, Poljskem, Hrvaškem, Sloveniji, v ZDA, itd). Večina starokatoliških Cerkva je danes povezanih v [[Utrechtska zveza|Utrechtsko zvezo]]. Cerkve iz Utrechtske zveze so v [[polno občestvo|polnem občestvu]] med seboj, poleg tega pa še z [[Anglikanska Cerkev|Anglikansko cerkvijo]] in z neodvisno [[Filipinska Cerkev|Filipinsko cerkvijo]].
 
== Teološki nauk StarokatoliškihStaro-Katoliških cerkva utrechtske unije ==
 
Starokatoliki imajo veliko skupnega z Rimskokatoliško cerkvijo in s pravoslavnimi Cerkvami:
* Nasprotujejo pretiranemu čaščenju svetnikov
* Ne zahtevajo obveznega posta, pač pa to prepuščajo osebni odločitvi posameznika
*
* Tega nauka se držijo članice utrechtske zveze, ne pa tudi ostale SKC -
* ČLANICE SEVERNO-AMERIŠKE UNIJE, ŠPANSKE UNIJE TER PORTUGALSKE UNIJE STAROKATOLIŠKIH CERKVA
* Ameriška unija starokatoliških Cerkva, unija španskih in portugalskih starokatoliških Cerkva, mednje sodi tudi slovenska Staro-Katoliška Cerkev Sv.Svetega Krištofa, s sedežem v Ljubljani, ki sicer cerkveno-juridično spada pod Nadškofijo na Hrvaškem je bližja Rimsko-katoliški ureditvi, uporablja tudi latinski jezik, duhovniki še vedno lahko mašujejo latinsko in jo včasih imenujejo tudi kar Rimsko (starokatoliška-Starokatoliška Cerkev), kisaj zavrača novotarije, ki jih je uvedla Utrechtska unija. Unije "Rimsko"StarokatoliškeStaro-Katoliške Cerkve zavračajo: žensko duhovništvo, istospolne poroke, duhovniki so lahko v celibatu ali pa se poročijo. Ta unija, ki je bližja Rimsko-katoliškiKatoliški ureditvi, uporablja Rimski Pontifikal, Rimski obrednik in Rimski misal, spada pod StarokatoliškoStaro-Katoliško Nadškofijo na otoku Rabu, in v cerkveno pokrajino (Metropolijo) na Češkem (Nitra).
 
Starokatolištvo je že od začetka [[ekumenizem|ekumensko]] usmerjeno in dobro sodeluje tudi s [[protestantizem|protestantskimi]] verskimi skupnostmi.
== V naših krajih ==
 
V času Avstro-Ogrske se je starokatolištvoStarokatolištvo razširilo tudi po slovenskih krajih. Ozemlje današnje Slovenije je spadalo pod starokatoliško župnijo na [[Dunaj]]u.
 
V stari Jugoslaviji je Vidovdanska ustava iz leta 1921 StarokatoliškoStaro-Katoliško cerkevCerkev izrecno navajala med dopuščenimi Cerkvami (člen 21). Od 1918 je bila za slovensko ozemlje pristojna župnija v Zagrebu, leta 1936 je bila ustanovljena župnija v Ljubljani, pozneje pa še v Celju in Mariboru.
 
Leta 1946 je bila v Sloveniji ustanovljena samostojna StarokatoliškaStaro-Katoliška cerkevCerkev Slovenije. Komunistična oblast je to do neke mere podpirala, da bi se zoperstavila Rimskokatoliški cerkvi, vendar ta Cerkev nikoli ni imela veliko članov. StarokatolištvoStaro-Katolištvo temelji na trdnem stališču majhnih občestev, kapelic, župnij, vikariatov, misijonov. Škof ima vlogo, ki jo je imel pred 1. VKVatikanskim koncilom in je tako tudi pastoralno bolj vpet v majhna cerkvena občestva. Staro-katoliškiKatoliški duhovniki nikoli niso zahtevali plačila za opravljeno versko službo, saj so ponekod v svetu in Evropi starokatoliški duhovniki zaposleni/duhovniki-delavci.
 
Leta 1994 je bila Staro-katoliška Cerkev v RS izbrisana iz Registra Cerkva/verskih skupnosti (sedes vacante, po smrti škofa Kovačiča). Zaradi pastoralnih potreb so bil verniki pastoralno oskrbovani iz sosednjega Beljaka, Gradca ali Zagreba. Želja po ponovni vzpostavitvi in neprekinjenemu delovanudelovanju SKC v RS je ponovno zaživela v letu 2015, ko so stekli pogovori s hrvaško StarokatoliškoStaro-Katoliško nadškofijo Sv.Svetega Kristofora. Neuradno je vzpostavitev StarokatoliškeStaro-Katoliške Cerkve Sv.Svetega Krištofa v Sloveniji ponovno zaživela leta 2016, uradno pa z nadškofovim dekretom 21. januarja 2017; mag. Rinaldo Muzga-DiRicchardi pa je z dekretom nadškofa Msgr. dr. Leonarda Bega imenovan za nadškofovega namestnika za Slovenijo (nadškofov vikar).
 
Dr. Rinaldo DiRicchardi-Muzga, mag.theol. je z dekretom nadškofa Msgr. Dr. Leonarda Bega imenovan za nadškofovega namestnika za Slovenijo (nadškofov vikar).
 
== Zunanje povezave ==
* [http://www.alt-katholiken.at/ Starokatoliška Cerkev na Koroškem] (v nemščini, delno tudi v slabi slovenščini)
* [http://www.guarigione-liberazione.org/ Starokatoliška Cerkev v Italiji] (v različnih jezikih)
* http://sveti-metod-rab.blogspot.si/p/biskup.html (v hrvaškem jeziku)
* http://starokatoliskisvetikristoforslovenia.blogspot.si/ (v slovenskem jeziku)
 
[[Kategorija:Krščanske Cerkve]]
10

urejanj

Navigacijski meni