Elektronska pošta: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
→‎Glej tudi: KEVCIJA I LONAC
Vrstica 34: Vrstica 34:
* [[SMTP]] (protokol za izmenjavo elektronske pošte kopcuga [[POP3]]<nowiki/>kobac
* [[SMTP]] (protokol za izmenjavo elektronske pošte kopcuga [[POP3]]<nowiki/>kobac
*
*
* [[IMAP]]
* [[IMAP]] KEVCIJA I LONAC


== Sklici ==
== Sklici ==

Redakcija: 11:43, 16. maj 2017

Afna, del vsakega SMTP e-poštnega naslova.[1]

Elektronska pošta (angleško E-mail) je način sestavljanja, pošiljanja in sprejemanja sporočil po elektronskih komunikacijskih sistemih. Večina sistemov elektronske pošte danes uporablja internet, po drugi strani pa je elektronska pošta ena najpogostejših uporab interneta.

To je ena od najbolj razširjenih storitev Interneta. Poleg tega je elektronska pošta tudi najpogostejši razlog, zakaj so se ljudje sploh odločili, da se povežejo z Omrežjem vse omrežij. Elektronska pošta oziroma e-pošta je namenjena izmenjavi sporočil, ki lahko vsebujejo tudi datoteke, čez računalniško omrežje. Ta izmenjava je postala tako priljubljena, zato ker lahko uporabnik pošlje sporočilo neposredno iz računalnika, ne da bi moral pismo natisniti, ga položiti v ovojnico, nanj prilepiti znamko in ga odnesti do poštnega nabiralnika.

Elektronska pošta vam omogoča, da si lahko s posamezniki ali skupinami ljudi po vsem svetu izmenjujete sporočila v obliki, ki je že pripravljena za obdelavo v računalniku. Zato postaja e-pošta glavni način sporazumevanja med podjetji in ustanovami, sploh pa znotraj teh organizacij, ki so že skoraj vse opremljene s krajevnimi omrežij osebnih računalnikov.

Sestava e-sporočila

Sporočilo e-pošte je v mnogočemu podobno navadnemu, papirnatemu listu z znamko. Sestavljeno je iz:

  • Naslova prejemnika
  • Predmeta sporočila (kratkega opisa vsebine)
  • Samega besedila sporočila
  • Morda še priključene datoteke

Da bi e-sporočilo prispelo do naslovnika, morate v program vnesti natančen e-poštni naslov, ki je običajno v obliki:

ime.priimek@ponudnik.si

na primer

joza.gulikoza@ponudnik.si (posebni znaki se po navadi spremenijo v znake brez strešic, naglasij, ipd. (š v s, é v e ...)

Znak @ (v žargonu afna) je obvezno ločilo, ki pomeni »pri« (angleško at). Primer je joza.gulikoza pri ponudnik.si. Ime internetskega kraja je ime strežnika, ki za uporabnika posreduje in tudi hrani e-pošto, denimo siol.net ali yahoo.com.

Predmet sporočila je kratek povzetek vsebine, ki prejemniku hitro pove, kaj je namen sporočila. Skupaj za besedilom e-pošte lahko pošljete tudi datoteko, ki je e-pismu »priključena«.

E-mail poteka po protokolu SMTP (SMTP - an. simple mail transfer protocol).

Za branje, odpošiljanje in vnos besedila se imenuje t. i.: MUA (mail user agent), program ki nam omogoča delo z elektronsko pošto.

Glej tudi

  • SMTP (protokol za izmenjavo elektronske pošte kopcuga POP3kobac
  • IMAP KEVCIJA I LONAC

Sklici

  1. »RFC 5321 – Simple Mail Transfer Protocol«. Network Working Group. Pridobljeno 19. januarja 2015.